Skocz do zawartości

[rowery nietypowe] Faty, Różnokołowce, 29+, MX, Single, Bezprzerzutkowce, Bikepacking/rafting itp...

IvanMTB

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team

Kłaniam,

Jak pojeżdżę w terenie Pan Wtyczka zostanie solidnie zrecenzowany, obiecuję:)

Z innej beczki. Naprawdę zaczynam się zastanawiać nad projektem własnego Dirt Drop Bar'a.

Wczorajsza jazda na Myszowatej ponownie unaoczniła mi jej zady i wlety. I (w/g mnie przynajmniej) nie jest tak że jest to zupełnie nieopierzony i poroniony pomysł.

Wstępna koncepcja własnej kielni byłaby taka: Szerokość 460-480mm, górna część szersza niż w Midge z gięciem podobnym do Digest'a/Finna/Koga'i, ultra kompaktowy drop z ergo przeciwgięciem i rozgięcie dropów pśrednie między Myszowatą a Hiszpanką/Genetykiem...

Zatem pytanie do wiedzących: Czy jakieś jakieś darmowe lub netowe oprogramowanie do projektowania pod drukarki 3D? Ktoś się inte-re-rował tym?

Projekt docelowy pewnie byłby drogi jak mokre zbożę bo robiony raczej w węglu, gdyż po zasięgnięciu wstępnych informacji odprawiłem metale jako zbyt trudne do gięcia w warunkach kastomowych...

Szacunek...

I.

• Mod Team
Projekt docelowy pewnie byłby drogi jak mokre zbożę bo robiony raczej w węglu, gdyż po zasięgnięciu wstępnych informacji odprawiłem metale jako zbyt trudne do gięcia w warunkach kastomowych...

Jak bym słyszał to co kiedyś słyszałem przy robieniu widła a byli tacy co mówili, że źle słyszę i da się :) 

Na logikę najszybciej będzie to wydłubać z 3dmaxie, solidzie albo cadzie. To takie najbardziej popularne. Jednak z 3dmaxem jest ten problem, że nie każdy plik wyeksportowany do .lts będzie działał. 

Cad zrobi to czysto i schludnie ale cada się naumieć trzeba.

Tylko... że jak by to miało być z włókna i na pewno na kopycie (bo pojedynczej formy drążonej sobie nie wyobrażam ekonomicznie hehe) to czemu nie zrobić tego z  gejozy, uciąć końcówki, dorobić z rury pcv giętej na gorąco jak Ci się podobie i dopiero na bazie tego zrobić sobie kopyto, wzór pod docelową kierę.

Opcja dwa: robisz taki wzór jak powyżej i wysyłasz plus  takiego hiszpana do np Luxtecha. A ten Ci struga za piedylion złociszy takie cacko. Jak znam życie  na wadze aż tak Ci nie zależy więc jak by zalaminował ciut więcej miałbyś większe szanse na trwały produkt.

• Mod Team

Uhmmm...

No idea jest taka aby połączyć ze sobą wszystkie zalety Myszowatej i Hiszpanki w jednym.

Oczywiście zdaję soebie sprawę, że jednostkowa produkcja to będzie masakra jakaś ale jest jeszcze jedna opcja.

Kitaj...

Oni też tam strugają całkiem dobry węgiel i jak już by mieć wyrzeźbiony 3D wzór można by zamachnąć się na mini-serię 5 czy 15 sztuk...

Do przemyślenia ofkors...

Najbardziej męczy mnie stworzenie prototypu w 3D i wystruganie go. Co będzie potem to już kwestia praktyczna i kosztowa.

Naumać się gadziora... Hmmm... Ja z nietechnicznym i humanistycznym umysłem :)

Może być rokendrolowo :teehee:

Szacunek..

I.

PS

zaloz krotki most hi-rise, albo jakas kierownice w ktorej sie JEZDZI NA KLAMKACH a nie w dropie i po sprawie.

Jak by to było takie proste to by się człęk nie zastanawiał i nie myślał nad wynalazkami za worek mamony :P

• Mod Team

po części masz rację Zimny ;)
Ale sobie wyobraź, kupujesz jedną kierę, jest ok w górnym, kupujesz drugą-ładnie trzymasz w dolnej. I tak się zastanawiasz -czemu do cholery nikt nie robi takiej co by łączyła oba chwyty.
Zresztą - sam jeździsz na midge z tego co pamiętam -  jak ją oceniasz?

@IvanMTB

Skoro waga cię nie zwilża, to czemu nie spróbować zrobić prototypu w twardym PCV za pomocą opalarki a potem wysłać go do jakiejkolwiek firmy zajmującej się gięciem rur, takiej z giętarką nastawną. Wygięli by ci kierownicę z rurki stalowej lub aluminiowej. Wyjdzie to dokładnie jak chcesz, będziesz mógł pomacać prototyp a nie tylko popatrzeć na niego w AutoCad 3D.

Edytowane przez rambolbambol

• Mod Team
szukanie dziury w calym...

Oczywiście :)

Gdyby nie to do dziś biegałbyś w skórach i wpylał surowe mięso, o ile to ostatnie pierwej nie zrobiłoby sobie z Ciebie przekąski :P

Troszku się nie rozumiemy Panowie. Zakładów z drukarkami 3D jest od młotka, struganie prototypu nie jest problemem. Problemem jest zaprojektowanie tego w oprogramowaniu.

Nie mam opalarki i raczej nie kupie, bo kupowanie tylko po to aby pogiąć kilka rur to delikatnie mówiąć bezsensowny wydatek. Mógłbym kupić tanią, ale tanie mają tendencję do samozapłonów :)

Pomaleńku i z wyczuciem. To jest projekt a nie życiowy biznes :)

Szacunek...

I.

• Mod Team

No idea jest taka aby połączyć ze sobą wszystkie zalety Myszowatej i Hiszpanki w jednym.

i

jak już by mieć wyrzeźbiony 3D wzór można by zamachnąć się na mini-serię 5 czy 15 sztuk

W lutym uciąłem sobie dłuższą pogawędkę z gościem prowadzącym Monstercrosser'a właśnie a'propos kierowników i jeszcze kilku innych rzeczy. Pacjent już trochę tego przetestował i widzę na profilu twarzoksiążkowym, że właśnie w tym momencie działa coś w temacie z COVelo, z którym zrobił zajawkowaną już tutaj tytanową ramę właśnie w takiej mini-serii.
Może spróbować zagaić do niego. Gość wydaje się być naprawdę spoko, napomknął nawet, że odwiedzał Opolszczyznę w 1999r. i bardzo mu się podobało. A nóż-widelec...

ishi..... zapraszam z tym grubasem do Paprykarzowa, pokażę Ci na czym oprócz komfortu mi zależy a Ty mi tym walcem pokażesz czy da się to osiągnąć :D Powaga. Może w ogóle wpadnie kilka osób na różnych sprzętach, pojeździmy przez weekend po Puszczach, powymieniamy rowerami, opijemy wieczorem chłodną sangriją czy kompotem na bazie chmielu ;) Nocleg czy to w chacie czy miejsce na namiot w ogrodzie zawsze się znajdzie ;)

Rozważę :) W sumie tamte rejony to dla mnie są kompletnie nieznane.

• Mod Team

..ale ja mówię poważnie, pewne monsterowa impreza która miała się odbyć w Innym Mieście, pod Innym patronatem nie wyszła więc może szybkie spontaniczne spotkanie na ziemi paprykarzowej? 
Bez względu na wiek ramy, materiał itd Byle by pisała się w kanon tego wątku.

Salsa jako guru bikepackingu? 
untitled-9-702x336.jpg

http://bikepackersmagazine.com/salsa-cycles-publishes-the-bikepackers-guide/?utm_content=buffer3d661&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=buffer

• Mod Team
Salsa jako guru bikepackingu?

Zaraz tam guru. Zebrali trochę wskazówek od podróżników i ładnie wydali za 10 baksów sztuka. Zarabiać można na wszystkim, co nie? :P

Poza tym, pewnie też jakąś ofensywę w temacie szykują, bo poza torbami w trójkąt, sakwami i anything cage to jest jeszcze niemałe poletko do zagospodarowania. A konkurencja w Hamburgerowie (i na świecie ;) ) też już niemała.

I jeszcze 2 filmiki z pewnego projektu, który bardzo mi się spodobał, mianowicie 7 Bikes For 7 Wonders (zaznaczyć jednak trzeba, że tylko w stanie Oregon ;)).

Ivan zajawkował już całkiem niedawno Igleheart Custom Frames, no to teraz kolej na Vulture Cycles i Wolfhound Cycles.

Edytowane przez adamos

I jeszcze 2 filmiki z pewnego projektu, który bardzo mi się spodobał, mianowicie 7 Bikes For 7 Wonders (zaznaczyć jednak trzeba, że tylko w stanie Oregon ;)).

Ivan zajawkował już całkiem niedawno Igleheart Custom Frames, no to teraz kolej na Vulture Cycles i Wolfhound Cycles.

Ciężko uwierzyć, ale miejscówki są ładniejsze od tych fantastycznych rowerów.

Szczypta propagandy:

p5pb12152551.jpg

Edytowane przez artoor

Nie istnieje Jedyna-Słuszna-Droga

Cytując Ivana cytującego klasyka zapytam trochę z innej strony: a czy istnieje jedyna słuszna rama (albo ramy w pewnym koncepcie)? 

Jedyny słuszny materiał, i uniwersalne zastosowanie: treningowe szosowe śmiganie po pracy - po płaskim i pod górkę, do tego pokonanie 150+ albo i 200+ km bez bólu pleców z utorbieniem bądź (o zgrozo) sakwami a do tego nietrzymanie się wyłącznie asfaltów ale i zboczenie na drogi polne bite i uczęszczane. Na dodatek jeszcze poziome haki, jak szaleć to szaleć  :teehee:

Sam jestem zdania że jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego ale z tego samego powodu przestrzeń w pokoju powoli się kończy ;) 

• Mod Team
Jedyny słuszny materiał, i uniwersalne zastosowanie: treningowe szosowe śmiganie po pracy - po płaskim i pod górkę, do tego pokonanie 150+ albo i 200+ km bez bólu pleców z utorbieniem bądź (o zgrozo) sakwami a do tego nietrzymanie się wyłącznie asfaltów ale i zboczenie na drogi polne bite i uczęszczane. Na dodatek jeszcze poziome haki, jak szaleć to szaleć

Jest, ale wymaga kooopy kasy, kooopy pieniądza, odwagi i wytrwałości.

Jest pomysł na zrobienie roweru pod monstera, XCka i .. fata w jednym. Ale o takich pomysłach możemy sobie pogadać gdy będziemy mijali się jachtami na wyjściu z zatoki Portofino ;)

A trzymając się "tylko" Twoich próśb MikyBaloon :)

Tytanowa rama, widły tylne z poziomymi hakami na max 2,10 - 2,25 oponę z zakresem 415-445mm, suport mimośrodowy ze średnią wysokością ok 290-295mm. Do tego mocno slopingowa rama (dla komfortu) plus górne pióra poniżej górnej rury (jak np jamis renegade itp), wysoka sterówka na około 15 cm (w zależności od wzrostu), wideł sztywny ale wygodny dł około 420-440mm, wszystko pod tarcze, oczka pod bidony sztuk 3+2 na wideł, pancerze środkiem rur(co by można było leniwce czy tank bagi podpinać bez sraczki), ster 44mm (tak w razie co).

O czym zapomniałem? :)

Kurka, widział ktoś gdzieś koszyki na bidon w stylu tego z Painted Hills Bike? Taki detal, a robi niesamowitą robotę. Aż mnie kusi kupić przy okazji pręta jakiegoś i samemu taki powyginać... Na allegro najbliżej chyba Merida, ale dalej niemożebnie daleko. 

PS. Jakiś nieoficjalny spęd rowerujących dziwnie? Count me in! ; >

PPS. Bawił się ktoś w odnawianie piasty przez wymianę konusów i kulek? Ma to sens jak na samej bieżni już są wżery delikatne? Rozplotłem z żalem stare kółka mojej szosy i piast szkoda, Golden Arrow już na drzewach nie rośnie..

Edytowane przez ludz

• Mod Team
PS. Jakiś nieoficjalny spęd rowerujących dziwnie? Count me in!

uff jeden zareagował!

A tak po za to przy tej pogodzie można by pół soboty i pół niedzieli spędzić w puszczy a wszystko pomiędzy też w puszczy pod namiotami z ogniskiem. ha! To kto się pisze? Bo zaraz nam się wakacje skończą :) Jedyna okazja wpaść gliniakiem i nie bać że potną na dzień dobry :)

ps: Panowie: "trzysetka" nam pykła!

gyv8mfL.gifgyv8mfL.gif