Skocz do zawartości

[rowery nietypowe] Faty, Różnokołowce, 29+, MX, Single, Bezprzerzutkowce, Bikepacking/rafting itp...

IvanMTB

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team

Ceny wzrosły, dlaczego - odpowiedź na to pokazuje od razu w którą stronę wędruje rzemiosło Tritona.
Ne to cobym miał jakiś zły tydzień czy coś, bynajmniej, ale na Boga Drogi Mi Adamosie - co miało by być gorszego w Tritonie od Kony. Może (teoretyzujmy) nie jest lepsza, ale czy jest gorsza?
Jak wycenisz wartość tytanówki pod "Twoje widzi mi a się widzi" w zestawieniu z Lynskeyem, któremu nota bene z tego co pamiętam nóżka się już (co najmniej raz) podwinęła i trochę przeszła fala krytyki odnośnie pękających tytanów spod ręki tej rodzinki.
Wracając do Tritona, spaw piękny, wykonanie też (cieniowane haki od wewnątrz..), za półeczkę na błoto dostało by się im kopniaka czy to ode mła czy pewnie od Ivana, ale po za tym?

I jak by nie było - jakieś 4900 a 6400 to jednak jest cena amortyzatora RS (jak dobrze poszukasz)

Co do reszty się zgadzam całkowicie, jak jedno pytanie "czy warto" jest do zaakceptowania tak dłuższe dialogi nie na temat... , najwyżej podać link do tematu - na pewno zaglądnie nie jeden.
I na koniec "nie tematu" - trochę boję się wojtas czy Ty na pewno jesteś gotowy na customa, tzn bez obrazy ale skoro pytasz czy taki rower różni się do innego a sam nie potrafisz wyłapać - to skąd będziesz wiedział czego tak naprawdę chcesz. No chyba, że albo zdasz się na wykonawcę w 100%, albo przekopiujesz geo z bliskiego Ci roweru.

Edytowane przez anarchy

• Mod Team
Ne to cobym miał jakiś zły tydzień czy coś, bynajmniej, ale na Boga Drogi Mi Adamosie - co miało by być gorszego w Tritonie od Kony. Może (teoretyzujmy) nie jest lepsza, ale czy jest gorsza?

Anarchiuszu Drogi Mój, ale Ty chyba masz zły tydzień. (?) Bo gdzie napisałem, że Triton jest gorszy i pod jakim względem? Napisałem tylko, że mam wątpliwości, czy lepszy. Ale załóżmy, że teoretyzujemy.

W tym przypadku, to ja szczerze mówiąć, gdybym miał wydawać już takie pieniądze na ramę, to wolałbym dopłacić te pieniądze do Rajina. Dlaczego? Ano przede wszystkim dlatego, że mi się bardziej podoba (o gustach zaś jak wiadomo....), poza tym za jak już slusznie zauważyłeś brak półki na błoto, którą także mam w Unicie i uważam za element mocno upierdliwy, i za świetne i proste rozwiązanie z regulowanymi hakami i za parę jeszcze innych drobnych rzeczy których niz ma sensu tutaj dyskutować (bo są kwestią gustu).

Poza tym wiem, że z podanej ceny Rajin'a można jeszcze trochę urwać, lub kupić ramę taniej zagranicą. Ale nie o tym chyba ten wątek.

Podsumowując moje powyższe krótkie stwierdzenie: "czy lepszy? śmiem wątpić" - jak widac kwestia mocno subiektywna. Tyle.

Koniec OT.

PS. kwestię samego geo pominąłem tutaj celowo, bo jak piszesz na customa, trzeba być gotowym.

Edytowane przez adamos

- trochę boję się wojtas czy Ty na pewno jesteś gotowy na customa, tzn bez obrazy ale skoro pytasz czy taki rower różni się do innego a sam nie potrafisz wyłapać - to skąd będziesz wiedział czego tak naprawdę chcesz. No chyba, że albo zdasz się na wykonawcę w 100%, albo przekopiujesz geo z bliskiego Ci roweru.

widzisz kolego, mam obecnie 3 rowery, szosę, karbon 26" do XC i tanie aluminium zimówkę, po prostu bardzo dużo jeżdżę w różnym terenie i po prostu nie mam wiedzy na tyle żeby z pamięci rzucać oczekiwaniami czy kąt główki będzie taki dobry czy podsiodłówka dłuższa czy krótsza, zdaję się na opinie innych i ich relacje - mam konkretne oczekiwania co do takiego roweru i myślę że mogę dobrze to sprecyzować. 

A zdjęcia które wrzuciłem to mam wrażenie że nie przeczytaliście tematu wątku ;-) rower nietypowy? tak jest ;-)

• Mod Team

A to przepraszam, z samych wcześniej wpisów to nie wynikało. To zakładaj nowy wątek i podaj linka (a to jest wątek raczej o rowerach istniejących, lub zbudowanych, lub ideach, lub nietypowych elementach). Z pewnością nie jeden czeka tu na wyniki Twoich zmagań z tematem
A jaki to jest temat wiemy bardzo dobrze :) za długo tu siedzimy.... A czy "ani nie sztywny ani nie singiel i nie fat, i nie monster" a "przerośnięty" mtb jest nietypowy? Cytując klasyka: jak widac kwestia mocno subiektywna. 

• Mod Team

Jak pisałem - w beastebiksów (czyli przedstawiciela na Pl) SIR kosztuje 4299, załóżmy optymistycznie, że nowsza lepsza ROSa kosztuje tyle samo :)
Albo - cło, przesyłka, VAT. Trochę ta cena się podniesie (i to trochę będzie spore). My za paczkę z tkaninami zapłaciliśmy więcej za przesyłkę i VAT niż za materiał (ale zabij-nie pamiętam, musiałbym poszukać w fakturach)

Edytowane przez anarchy

...luźno nawiązując do posta Adamos'a na poprzedniej stronce: urzekł mnie wypust FSA - czasem esteta we mnie się odzywa i przyznam że zaproponowane zaślepkodystanse są całkiem ciekawym rozwiązaniem, jestem ciekaw jak by to się żarło z np. szymkową korbą:

FSA-Afterburner-22-36-double-cleanup-tab

W dodatku zaproponowali oni tarczę z offsetem - coby linię łańcucha poprawić nieco:

FSA-Afterburner-22-36-double-chainrings-

Cały artykuł tutaj na Singletrackworld.com

POZDRo-:ver

Edytowane przez kazafaza

• Mod Team

hehe
Ja takie blacho/ramiono/maskownice toczyłem u siebie pod Sarnę (A potem pilniczek i polerka), ino że jak na razie 34z wystarczy a 37z wisi smętnie na haczyku
Ale fakt - w dobie 2 tarczów czy jedno aż dziw, że nadal stare rozwiązania pokutują (z tego co pamiętam kcncncnc robił takie padki do XTRa)

• Mod Team

Kłaniam,

No to garść "nietypowych" wieści via Singular Newsletter

1. 10% rabatu na wszystko przy przed-zamówieniem - jak się po polskiemu mówi/pisze pre-order :pinch: ?

2. Swift przeprojektowany tak aby przyjmować 2.4 cala na 35mm z tyłu i 29+ na obreczy 50mm z przodu, nowa szerokość mufy suportowej 73mm, ciagle mimośrodowa :) Nowe kolorki, także dla Gryphon'a

3. Grubol Puffin dostępny dla tych co nie pomagali na Kickstarter'ze od 1 lutego.

4. Dwa interesujace projekty "wrobocie". Nowy Kite pod tarcze, ze zwiekszonymi prześwitami, bez tylnego mostka, z nowech, odchudzonych rurek, (Prototyp wkrótce, także przez Kickstarter) a także dedykowany 29+ Rooster. Prototyp w przeciągu mieszka...

Hmmm... Może i dobrze ze nie łykałem Szczura :whistling:

Szacunek...

I.

• Mod Team

No! W końcu ktoś do rzeczy pisze!

Tak się wznieciłem tymi wieściami, że aż suskrybowałem do listy mejlingowej :P

Poza tym czyszczenie magazynów w Singularze robią i można naprawdę świetne ramy za psie pieniądze trafić, jak komuś rozmiar przypasi. Szczegóły na twarzoksiążce.

PS.

jak się po polskiemu mówi/pisze pre-order :pinch: ?

Przedsprzedaż, zasiedziały na emigracji Kolego ;)

• Mod Team
2. Swift przeprojektowany tak aby przyjmować 2.4 cala na 35mm

... a "stary Jerzyk"-niebieski na ogonie ma 85mm luzu pod oponę (mierzone 5 minut temu:) ), to te 2,4" (mniej więcej 61mm) nie wchodzi czy jak? :)

ps: .. i waży całe 2,50kg jak by kogo (nie Ivana naturalnie) interesing

Edytowane przez anarchy

Kona Honzo jest nieosiagalna w Europie w rozmiarze 19".

Z tego wynika że wiekszosc rowerow z tego wątka to patykiem na wodzie pisane ;-)

Myslę o NS Bikes Eccentric

ecce_col.jpg

27,5", 2,2kg. Jesli rama kosztuje do 2000zł, w budżecie do 6000zł ile taki rower może ważyć, 13kg?

Edytowane przez wojtas7

Możliwe iż teraz przyjmuje "legalnie" ;)

Nie pamiętam teraz szczegółów(Genesis Alpitude?) ale była jakaś firma z jakimś modelem w który ludki pakowali szersze niż zalecane gumiaki, po czym nastąpiło "przedizajnowanie" i od tej pory ludki pakowali jeszcze większe kapcie...co już graniczyło z przesadą :)

...a te 2.5kg panie Prezesie to dla jakiego rozmiaru było, bo ibeja pod rencom nie mam?

POZDRo-:ver

Kona Honzo jest nieosiagalna w Europie w rozmiarze 19".

Z tego wynika że wiekszosc rowerow z tego wątka to patykiem na wodzie pisane ;-)

Myslę o NS Bikes Eccentric

ecce_col.jpg

27,5", 2,2kg. Jesli rama kosztuje do 2000zł, w budżecie do 6000zł ile taki rower może ważyć, 13kg?

To chyba nie jest temat o wyborze roweru dla ciebie :whistling:

Ale odpowiedź jest tu :

http://rowerowy.com/sklep/rowery/enduro_allmountain/prod/ns_eccentric