Skocz do zawartości

[rowery nietypowe] Faty, Różnokołowce, 29+, MX, Single, Bezprzerzutkowce, Bikepacking/rafting itp...

IvanMTB

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team

OOOooo jest moc :icon_mrgreen:

BTW, przyznam ze nie szukalem jakos specjalnie pilnie ale co to pomienione przez artoora (przy okazji moich Twardziochow) 44B i Big Boy? 

Szacunek...

I.

PS

Milego zaglebiania sie :)

http://www.bikerumor.com/2013/05/26/speedvagens-2013-cyclocross-look-book-now-available-online/

• Mod Team
Napisano (edytowane)

44B i Big Boy?

http://www.44bikes.com/44bikes_fat.html

i tutaj, jak powstawał Big Boy.

A tak naprawdę wszystkie te tłuściochy, to nic nowego, bo to już było "grane", a my jesteśmy tylko ofiarami powracającej mody. :P

PS. tutaj to jest dopiero konkretny papciuszek :D

942017_605880286097164_114054719_n.jpg

Edytowane przez adamos

• Mod Team

Kłaniam,

No widzisz... A ja na te 44-ki nie trafiłem podczas moich defraudacji firmowego czasu w internecie.

Oj widzę że jednak trzeba spiąć poślady bo sytuacja pomalutku dojrzewa do spisania Historii Tłustych Bajków Ojczyzną-Polszczyzną...

A w nawiazaniu do Twardziochów na obreczach innych niż Królicza Norka...

Założyłem Knard'a na WTB LaserDisc Trail - szerokość wewnętrzna 21mm.

Po pierwsze to nieźle się nakląłem gdyż grubość i wysokość rantów tej opony nie ułatwiała zadania.

Po drugie efekt żarówki jest masakryczny. Przekłada się to na zaledwie 61.5mm szerokości balona i 68.5 wraz z kolockami bocznymi.

Po trzecie opona nieco nadrabia wysokością co pozwala mieć nadzieję na bezproblemowe użytkowanie ciśnienia w granicach 10-12PSI.

Po czwarte w/g mnie skórka niewarta za wyprawkę. Maxxis Ardent 2.4 na tej samej obreczy osiąga na balonie ponad 60mm. Jest wprawdzie niższy ale mi osobiście pozwala używać ciśnień w granicach 15-18PSI - oczywiście na bezdętce.

Wyglada to-to tak.

8852769153_dd0b8670a4_b.jpg

I jeszcze porówanie z Króliczą Jamą:

8853386846_20bce6c8b1_b.jpg

8853386100_74f45f9749_b.jpg

Myślę, że w przypadku Twardziocha obręcz klasy i rozmiaru Salsa Gordo lub Velocity P35 to absolutne minimum.

Najlepiej jednakże powinny sie sprawdzić unicyklowe wynalazki w guście Nimbus Dominator 2, Kris Holm Freeride - niestety od jakiegoś czasu tutaj niedostepna lub Kris Holm XC.

Nie do przegapienia jest fakt że za cenę jednej Króliczej Nory można kupić 3 lub 4 obręcze unicyklowe...

Szacunek...

I.

http://www.44bikes.com/44bikes_fat.html

i tutaj, jak powstawał Big Boy.

Dzięki, że posprzątałeś po moim lenistwie. A wystarczyło napisać 44bikes zamiast 44b...

Pięknie się rodził Big Boy. Dzięki za link.

Wracając do Knarda na LaserDiscu, ciekawym jak się sprawi, jeśli ku temu przyjdzie.

Myślałem o Knardzie na WTB Frequency i-23 z podobną szer. wewnętrzną, ale anarchy podważył pomysł i słusznie.

Poniewczasie przypomniałem sobie, że Surly zaleca do 3" Knarda wewnętrzną szer. 35 mm.

Edytowane przez artoor

• Mod Team

Kłaniam,

Kontynuując temat papciowy, z tym że, na innym krańcu rowerowego spektrum

http://www.westbrook...re-2013-p205993

Niby tylko 38c ale w Peża powinien mi ladnie przypasować, jakoże goły 42c tylu  był niemal na styk...

Z papućkami Bontiego - MTB wprawdzie - mam jak najlepsze doświadczenia także może...

Co Koleżeństwo sądzi?

Szacunek...

I.

• Mod Team

Też już oglądałem tą oponę i szczerze mówiąc zniechęciły mnie skrajne opinie z mtbr. Wedle opinii użytkowników w terenie nie najlepiej się sprawdza, ale jak tak przeglądam te oceny ponownie, to myślę sobie, że może to być także i dla mnie budżetowy kompromis. Hmmm...

http://www.mtbr.com/cat/tires-and-wheels/tire/bontrager/lt3/prd_448250_151crx.aspx

• Mod Team

wpierw - wybacz Ivan że na listy nie odpisuję, żona zazdrosnym okiem spogląda :)

Mnie się papuć spodobał - szybki na szuter i dojazdowe asfalty (tak by wyglądał), podejrzany na błocko .
Ale pamiętam kilka wtop Bontragera (szczególnie w oponach z lekkim bieżnikiem) a już KOval swoim udem wiele mógłby opowiedzieć o trzymaniu w zakrętach hehehe
Na tył można by zaryzykować, na przód chyba nie (mówi to człek jeżdżący na 50mm szerokości nano z przodu i z tyłem w DancingRalfie : ) )

(...)

Z papućkami Bontiego - MTB wprawdzie - mam jak najlepsze doświadczenia także może...

Co Koleżeństwo sądzi?

(...)

Bontrager Jones ACX 29x2.2" - jedna z lepciejszych opon jakie miałem przyjemność gościć na dziobie mojego okrętu...niestety już nie produkowana, a i nieco szersza mogłaby być - wcale bym się nie obraził!

A tenże LT3 bieżnik seryjnie w DS'ach Treka zapodawany - b. możliwe że mam jedną "na testa" gdyby Pan sobie życzył! ;)

POZDRo-:ver

• Mod Team

A tenże LT3 bieżnik seryjnie w DS'ach Treka zapodawany - b. możliwe że mam jedną "na testa" gdyby Pan sobie życzył!

O! No proszę jak miło :thumbsup:  Ivan, bierz...:)  Ja byłbym zainteresowany ewentualnymi wynikami testów tej opony z przełajowego bujania - bo te opinie z mtbr są tak skrajne, że nie wiadomo komu wierzyć...

• Mod Team

możliwe że mam jedną "na testa" gdyby Pan sobie życzył! ;)

Oooo to ja jezdem chetny...

Na przod ofkors idzie cus szerszego, moze jakis Smart 1.75, albo cus inszego pomiedzy 1.6-1.9 cala... Nie jestem jeszcze do konca pewien co mi sie w widelec zmiesci gdyz czekam na nowe kolo.

Szacunek...

I.

Siema.

Jako że temat ciekawy i zawsze to ciekawiej poczytać wywody co bardziej ogarniętych ludzi podrzucam swój różnokołowiec, który wyszedł mi dość przypadkiem po drodze przy "powiększaniu" kół.
Grand 58er :sweat: oczywiście stalowy.

Pełny "258er"

Z tyłu slick Kenda Kwest 32 mm co zmniejsza koło do 25", a na przodzie Schwalbe Marathon 38C. Ciekawie się na tym jeździ nie powiem, trochę dziwnie. Czuć, że większe koło jest mniej chętnie do tracenia prędkości :thumbsup:
Widelec pod koło 26" przyjąłby chętnie nawet i oponę 42C tak a propos Waszych fascynacji MCX :teehee: 

Przedni hamulec

Na tył jutro ląduje Marathon 700x40C chociaż dałoby radę i więcej z tym, że przy każdym demontażu koła musiałbym spuszczać powietrze ze względu na poziome haki ramy.

• Mod Team

przedziwny w samej rzeczy :D
Dwa pytania - na tył grubsza na przód cieńsza? Bo czemu?
Czy do tyłu wejdzie 700x40? a co z hamulcami? Jak na przedzie? I co (jak ja to lubię) suportem i kątami? Szczególnie to drugie może zrobic się ciekawe...

ps: jak wsadzisz dwa koła 700 to już nie będzie różnokołowiec :)

Na tył idzie grubsza bo jest gładsza, na przód z grubszym bieżnikiem, więc ma tylko balon węższy.

Hamulce stare Weinmann'y tak z tyłu jak i z przodu. Wcześniej miałem Canti. Ten nowy na przodzie hamuje mocniej niż stare jak się okazało, a właśnie miałem spory dylemat przez hamulce. Koło wejdzie bez problemu i jak dla mnie to fajnie wypełni przestrzeń w ramie.

Wkładam oba koła na 28", bo tak chciałem od początku. Różnokołowiec to tylko takie stadium przejściowe uzyskane tylko dlatego, że wymieniłem przednie, popatrzyłem i zaciekawiła mnie jazda na nim :teehee:

Suport rzeczywiście uniesie się, ale nie tak dużo. Pierwotnie rower miał opony 53x559 teraz będą 40x622 czyli wychodzi, że suport leci w górę o niecałe 2 cm - Gdybył miał wcześniej szersze opony a teraz założył szosowe koła to wcale by się nie uniósł...

Kąty przy zmianie kompletu kół w ogóle się nie zmienią, ale dla obecnej opcji to rower wyraźnie zesztywniał przez zmianę kąta główki ramy, ale to raczej na plus. Kierownica dziwnie się uniosła i rogi są jak dla mnie zbyt w pionie. Gdybym kierownicę pod siebie ustawił to może i nawet wolałbym obecną geometrie...

• Mod Team

Kłaniam,

No to węgiel na grubo atakuje :devil:

Borealis-Pres-Release-Photo-600x417.jpeg

Borealis Bikes Yampa

Kompletny materiał z Bikerumor

I jeszcze filmik dla tych wszystkich którzy Tłuściochy wygnaliby tylko w śnieg i piaski. W końcu nie po to Surly i 9zero7 mają w ofercie agresywne opony w rozmiarach 4+ cala :P

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Qy4YqaqgN74

Szacunek...

I.

• Mod Team

ło matko - rzeczywiście "da się"
No dobrze a teraz wrócmy na moment do tego filmiku (pierwszy z brzegu):
http://vimeo.com/67430580#at=

Oglądnijmy i wrócmy na górę do filmu z grubasami w roli głównej. Widzicie tą "subtelną" różnicę? Tą lekkośc jazdy? Zwinności i radochę. Przede wszytskim LEKKOŚC JAZDY!
W sumie przytoczony film jest bardzo dobrym dowodem na to, że faty muszą jeszcze trochę poewoluwoac i poszukac swojej drogi, albo wrócic na bagna i moczary.
"Da się" - to prawda ale ogląda się to równie przyjemnie jak Karłą dosiadającego Wyrosłą Bawarkę w eNeRDoskim filmie "przyrodniczym".

• Mod Team

Klaniam,

Pojezdzisz Grubolem, stwierdzisz ze nie ma sensu i ze nie daje Ci to radosci i przyjemnosci to wtedy dam Ci spokoj.

Zupelnie blednie wychodzisz z zalozenia ze tylko lekko = przyjemnie.

Aktualnie powtarzam - MARUDA!!! :P

Szacunek...

I.

• Mod Team

Ivan, mam tu taką na dzielnicy, koło 135kilo, ale proca na doopie jest, a lakier na czole się błyszczy
Przedstawię Cię - może sobie .....  na obczyźnie :)
A jak powiesz "nie" - rzeknę - MARUDA! :) :)

Powiedz do jasnej, ciasnej, niegolonej (Szwedka na urlopie? hehe )  - co w tym filmiku (nie licząc terenu) jest zajefajne? no kurde co???

Mnie się te najbardziej skoki podrygi podobają :) 
I cięcia w filmie nie pokazujące żenującej prawdy.