vetiq Napisano 26 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 W moim pierwszym full'u, którego niedawno kupiłem mam damper Monarch RT3 od Rock Shox. Czy możecie mi podpowiedzieć do czego służą czerwone pokrętło (domyślam się, że jest to tłumienie) oraz mała niebieska dźwigienka (ma 3 możliwe ustawienia, obraca się o wokół swojej osi 360 stopni) ? Dodam, że na stronie Rock Shox'a nie ma żadnej dokumentacji technicznej ani instrukcji. Ciśnienie mam już właściwie ustawione i sag jest prawidłowy (25%), zgodnie z zaleceniem producenta. Dziękuję za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 26 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 Z tego co wyczytałem to niebieska dźwigienka odpowiada za FloodGate. Czerwone pokrętło odpowiada za tłumienie powrotu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vetiq Napisano 26 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 Floodgate - tak w skrócie to o co w tym chodzi ? Po dość krótkiej przejażdżce w lesie nie rozpracowalem jeszcze tego systemu, ale jakby jedno z tych trzech ustawień blokowalo prace tlumika (takie było przynajmniej moje subiektywne odczucie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jahoo84 Napisano 26 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 Na chłopsk rozum... niebieska dźwignia : 1.blokada całkowta 2. tłumik wpełni otwarty 3 tzw. platforma czyli tłumik w pierwszej fazie ugięcia jest mocno ztłumiony dzięki temu poczas jazdy zawieszenie nadmiernie nie buja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
deTem Napisano 26 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 No i tak jest Poniżej napisu MONARCH jest niebieskie "śmigiełko" z obrazkowym oznaczeniem tych funkcji. O tutaj to widać bardzo ładnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vetiq Napisano 26 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 No i wszystko jasne u mnie ta naklejka jest czarna więc dlatego to granatowe "smigielko" jakoś nie rzuciło sie w oczy. Dziękuje wszystkim za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.