Skocz do zawartości

[Piasta] przód pod tarczę

MichalKepa

Rekomendowane odpowiedzi

welcome.

potrzebuje wsparcia przy wyborze piasty przedniego kola.

widziałem podobny temat ale tam koszty sięgały 500 zł za komplet a mnie takowy nie interesuje..

mój sprzęt to Author Basic 19" (2012) [http://allegro.pl/nowy-rower-author-basic-mtb-2012-shimano-tektro-i3058789779.html]

mod: wymieniam amorek na Epicona LOD 100mm i zakładam BB5 180 mm.. wymieniona była również przednia obręcz ale nie pamiętam na jaką.. podobno nieco lepsza niżeli ta co była oryginalnie (PODOBNO), piasta bez zmian..

moje "wymagania" co do piasty: 32 otwory, czarna, centerlock.. cena.. hmm.. ciężko powiedzieć.. najlepiej tania a dobra :laugh:

no ale żeby trochę uściślić to tak max do 100 zł z tego względu że będę musiał przewinąć obecne kółeczko a to wyniesie mnie dodatkowe 60 - 70 zł a mój budżet już w zasadzie znikł.. :icon_confused: dodatkowo dojdzie pewnie jeszcze koszt 16 szprych (czarnych).. gość w sklepie życzy sobie za sztukę 2,5 zł.. czy to nie przesada?? po ostatniej "pomocy" tego gościa (wymiana obręczy) nie do końca mu ufam.. wydaje mi się, że chce wykorzystać moją niewiedzę i jak najwięcej mnie skasować.. tak więc muszę się "dokształcić" i liczę na Waszą pomoc tak więc do dzieła :icon_exclaim:;)

welcome.

potrzebuje wsparcia przy wyborze piasty przedniego kola.

widziałem podobny temat ale tam koszty sięgały 500 zł za komplet a mnie takowy nie interesuje..

mój sprzęt to Author Basic 19" (2012) ["]http://allegro.pl/no...058789779.html]

mod: wymieniam amorek na Epicona LOD 100mm i zakładam BB5 180 mm.. wymieniona była również przednia obręcz ale nie pamiętam na jaką.. podobno nieco lepsza niżeli ta co była oryginalnie (PODOBNO), piasta bez zmian..

moje "wymagania" co do piasty: 32 otwory, czarna, centerlock.. cena.. hmm.. ciężko powiedzieć.. najlepiej tania a dobra :laugh:

no ale żeby trochę uściślić to tak max do 100 zł z tego względu że będę musiał przewinąć obecne kółeczko a to wyniesie mnie dodatkowe 60 - 70 zł a mój budżet już w zasadzie znikł.. :icon_confused: dodatkowo dojdzie pewnie jeszcze koszt 16 szprych (czarnych).. gość w sklepie życzy sobie za sztukę 2,5 zł.. czy to nie przesada?? po ostatniej "pomocy" tego gościa (wymiana obręczy) nie do końca mu ufam.. wydaje mi się, że chce wykorzystać moją niewiedzę i jak najwięcej mnie skasować.. tak więc muszę się "dokształcić" i liczę na Waszą pomoc tak więc do dzieła :icon_exclaim:;)

Ja zakupilem ostatnio

http://allegro.pl/piasta-przod-shimano-deore-xt-hb-m775-centerlock-i3052092951.html

mam jakieś problemy z forum.. błąd i nawet odświeżanie nie pomaga.. :confused:

KMtown - drogo drogo.. pazerny jest i tyle.. ludzie już nie chodzą do serwisów i nie przepłacają za usługi tylko w większości wszystko (co możliwe oczywiście) robią na własną rękę.. rozejrzę się za jakimś innym "specjalistą" bo koła raczej sam nie przeplotę.. tylko się zastanawiam czy nie będzie gość stwarzał problemów przy ewentualnym reklamowaniu roweru.. a jakie szprychy montowałeś? czarne?

jabel2 - też o niej myślałem.. ktoś Ci ją polecił czy sam się zdecydowałeś? założyłeś już ją?

jabel2 - też o niej myślałem.. ktoś Ci ją polecił czy sam się zdecydowałeś? założyłeś już ją?

jeszcze nie złożyłem, czekam na obręcze (pewnie przyjdą jutro)

poczytałem trochę i stwierdziłem, że skoro to XT to nie może być kiepskiej jakości....

tanio, brałbym

tanio, brałbym

po zastanowieniu się to jest średnio tanio - piasta z 2007 roku a niby nowa - jej cena w detalu 60 pln.

myślę, że może jednak warto kupić XT i zapleść nowe kółeczko :)

• Mod Team

A zapytałeś się co to są za szprychy? Bo samo 2,5zł nic nie mówi. Ja za swoje szprychy płaciłem 3,5 zl, czy to znaczy, że jestem frajerem i komuś zrobiłem prezent? Nie, po prostu kupiłem dobre wycieniowane szprychy których cena rynkowa tyle wynosi. Więc na przyszłość zanim nazwiecie kogoś cwaniaczkiem itp. pomyślcie dwa razy.

mam jakieś problemy z forum.. błąd i nawet odświeżanie nie pomaga.. :confused:

KMtown - drogo drogo.. pazerny jest i tyle.. ludzie już nie chodzą do serwisów i nie przepłacają za usługi tylko w większości wszystko (co możliwe oczywiście) robią na własną rękę.. rozejrzę się za jakimś innym "specjalistą" bo koła raczej sam nie przeplotę.. tylko się zastanawiam czy nie będzie gość stwarzał problemów przy ewentualnym reklamowaniu roweru.. a jakie szprychy montowałeś? czarne?

Drogo?

Sprawa dyskusyjna bo....

1) Wolał bym dac 70 zł za zaplot dobremu fachowcowi niż 45 partaczowi (sam płaciłem 60zł u bardzo dobrego i uznanego fachowca)

Dobry zaplot ma KLUCZOWE znaczenie dla żywotności koła.

2) Czy 2.5 zł za czarne szprychy to drogo? Zależy od tego co to za szprychy ale czarnych szprych dobrej jakości nie kupisz jakoś specjalnie taniej.

aukcja z kołem zakończona także nie było tematu..

co do piasty to zostałbym przy XT tylko że ona ma mocowanie center lock.. oryginalna tarcza pod Avidy ma mocowanie na 6 śrub ale chyba nie muszę kupować oryginała co? :027:

a jako to w ogóle jest z tymi mocowaniami.. można mówić w ich przypadku o tym że któreś jest lepsze albo gorsze? które mocowanie jest bardziej uniwersalne? chodzi o to czy jeśli za jakiś czas będę chciał wymienić tarczę na jakąś lepszej jakości albo z wyższej półki czy nie będę miał problemu z zakupem takowego na któreś z tych mocowań czy raczej są one dostępne na oba rodzaje?

Łukasz: nie nazwałem go "cwaniaczkiem" tylko że jest pazerny.. może pochopnie bo faktycznie nie zapytałem co to są za szprychy ale też mam ku temu swoje powody.. miałem z nim "do czynienia" już kilkukrotnie i swoim zachowaniem, poradami oraz "robotą" którą wykonał nie wzbudził we mnie zaufania.. wręcz przeciwnie.. nie zachował się jak prawdziwy specjalista i stąd moje podejście..

Piotrek, owszem, ja zapłaciłbym i 80 gdybym miał pod ręką dobrego i uznanego fachowca.. tego gościa nikt mi nie polecał i nie wychwalał także nie dziw się że mam obawy i nie chcę wyrzucić pieniędzy w błoto bo to nie jest 5 zł (a i ich raczej w błoto bym nie wyrzucił)..

nie wiem co to za szprychy i na dobrą sprawę nawet jeśli mi to powie to ja, amator, i tak nie będę tego w stanie sam zweryfikować.. mam zwykłe stalowe tak więc wątpię żeby proponował mi jakieś inne.. może mi nieco przybliżyć te rodzaje czarnych szprych i w jakich (mniej więcej) kwotach się one mieszczą (jeśli wiedzie oczywiście).. sądzę że ułatwiło by mi to konwersację z nim..

zdaję sobie sprawę że "Dobry zaplot ma KLUCZOWE znaczenie dla żywotności koła" tylko czy chodzi Ci jedynie o jakość czy tez o jakiś konkretny rodzaj zaplotu (rozważmy kwestię tarczy)

[uP]

trafiłem piastę XT za 95 zeta.. z chęcią ją zakupię tylko dajcie znać co z tym mocowaniem i jaką tarczę ewentualnie zakupić ..

Z mocowaniem to jest tak że każde rozwiązanie ma swoich zwolenników i przeciwników, według mnie do mocowania na 6 śrub jest większy wybór tarcz.

Co do zaplotu to wcale ci się nie dziwię tylko stwierdzam że 60zł wcale nie musi być drogo. Co do szprych to popatrz na alledrogo jakie są i za ile i będziesz miał porównanie. Z czarnymi jest tak że dużo płaci się za sam kolor.

Można mieć bardzo dobre szprychy po złotówce za sztukę a można mieć średnie szprychy CZARNE po 2.50 za sztukę.

od moich oldschoolwych rowerów.. wigry 3 i rometa.. nie miałem z nimi problemów więc Ty też nie powinieneś :thumbsup: opylę Ci je ale po 1,5 PLN bo są naprawdę bardzo dobre :icon_lol: a tak poważnie.. przecież nie powiedziałem, że chcę za zolkę zaje@iste szprychy tylko zapytałem czy gość nie chce mnie przypadkiem orżnąć więc "Ty Paweł czep się lepiej swojej baby" :D

Piotrek, rozumiem ale chodziło mi o rodzaje, np. te cieniowane.. o co kaman?? udało mi się lekko rozszerzyć budżet więc z chęcią skusił bym się już na coś porządnego :) i coraz bardziej skłaniam się na całe koło bo koszt przeplotu, szprych i piasty będzie spory.. poza tym została by mi "stara" obręcz więc i ją mógłbym zakupić a starą sprzedać albo zostawić na jakieś cięższe wypady.. tylko że całe koło to pewnie w granicach 300-400 stów oscyluje..

Jeśli nie będziesz sam składał to dobór szprych zostaw składaczowi. Pewnie ma szprychy albo zamówi albo powie ci co zamówić. Są kalkulatory ale ja jednak zostawił bym to fachowcowi.

chcialbym zakupic szprychy z allegro. dlatego pytałem o długość. w sklepie mogą mi wcisnać coś drogiego i kiepskiej jakości.....

słuchajcie.. a co powiecie na coś takiego?

przód 26' DARTMOOR Raider NOVATEC NT-D041SB kolory (3070621544) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej

lub

http://allegro.pl/przod-disc-26-dartmoor-fortress-novatec-nt-d041sb-i3033717119.html

cenowo nawet by mi się to kalkulowało bo:

piastę miałem kupić za ok 100 zł (zastanawiałem się nad NOVATEC piasta MTB przód 32o.czarna-disc/XTRabike (3012424622) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej a http://allegro.pl/pi...41790365.html) w sklepie za przeplecenie + piasta Shimano gość mi krzyknął 146 zł (60 + 86)

w moim przypadku byłoby 150 (90 zł za piastę novatec-nt-d041sb)

no i do tego jeszcze tak jak wspomniałem wcześniej 16 szt szprych (u tego gościa 2,5 zł/szt).. tak więc 16 * 2,5 = 40 co razem daję kwotę 190 zł..

gotowiec jest nieco droższy (219 zł lub 222 zł) no ale ma 32 takie same, nowe szprychy.. ja miałbym ich tylko 16 (gość mi powiedział że co najmniej tyle trzeba będzie wymienić) tak więc pod tym względem jest ok..

pozostaje kwestia jakości tego koła (poszczególne podzespoły), o ocenę której proszę was..

kolejna sprawa to jakość zaplecenia.. no ale tego ocenić się nie da.. nikt mi tych kół, tak samo zresztą jak tego gościa ze sklepu, nie polecał ani nie wychwalał.. obydwaj prowadzą sklepy od ponad 10 lat z tym że, o tym u mnie wiem że tak faktycznie jest o tym z allegro przeczytałem na jego stronie.. czyli malutki "+" dla mojego..

co Wy na to??

Miałem koła od niego i były bardzo dobrze zaplecione. Kółka teraz śmigają u mojego kolegi, dalej są proste a szprychy nie wymagają dociągania.

Według mnie gość dobrze składa, właśnie po tym według mnie poznaje się dobrego składacza że nic nie trzeba dociągać, nic nie trzeszczy i koła pomimo intensywnej eksploatacji są dalej proste.

Teraz o kołach.

Obręcze mocne ale dość szerokie, trzeba to uwzględnić przy doborze opony. Piasty średnia półka ale nie powinno być z nimi jakiś większych problemów jak za ta kasę to jest ok.

Ronin, moja dotychczasowa obręcz jest taka sama (24 mm) więc oponę bym założył tą co mam.. co do piasty to nie wymagam od niej nie wiadomo czego, no ale też nie chciałbym żeby łożyska po dwóch skokach z "krawężnika" się posypały.. zawodowcem nie jestem i jakichś mega extremalnych drop'ów nie planuje pokonywać ale tak z 1,5 - 2 m bym się mógł zmierzyć, jakąś niewielką hopką również.. aktualna (QUANDO) już ma zauważalnie cięższy obrót (swobodny) niż w zeszłym sezonie a niczego nadzwyczajnego na niej nie wyprawiałem.. nauka whellie była najbardziej obciążająca.. ot taki zapoznawczy sezon.. tak więc nowa musiałaby by być od niej znacząco lepsza..

Pro, no tak, mógłbym ją zakupić, tylko że wtedy musiałbym zrobić całe koło u siebie.. co do tego gościa nie jestem pewny bo przeplatał mi w zeszłym sezonie obręcz i nie wyszło mu to najlepiej.. przy większym obciążeniu bocznym się ona odkształcała (słychać ocieranie o klocek) .. tam jest kpl, Ronin miał już do czynienia z kołami od tego gościa i nie narzekał.. dlatego się nad nim zastanawiam.. chyba, że udało by mi się z nim dogadać i podesłać mu tą piastę :yes: składa je na zamówienie więc dla niego w sumie to żadna różnica jaką założy.. kwestia jaką cenę zaproponuje.. dzisiaj niedziela to może dam już sobie spokój ale jutro do niego zadzwonię :icon_wink:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...