Kecaj10 Napisano 14 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2013 mam jeszcze takie pytanie. Obecnie jeżdzę MTB jednak za 3-4 miechy przerzucam się na szose. Czy w takiej sytuacje buty z mtb nadadzą się na kolarkę ? Czy lepiej poczekać i kupić odrazu buty szosowe ? Jest to w ogóle jakaś różnica ? Co do przejazdów to nie tylko w niedziele ;D staram się robić tygodniowo ponad 200km, dobre i to jeśli ma się mało czasu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEVILEK Napisano 14 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2013 W butach mtb da się chodzić, w szosowych niezbyt. Pedały możesz sobie wkręcić jakie chcesz i tym samym buty mieć do nich dostosowane. Skoro jest to przedział 3-4 miesiące, to będzie już wczesna jesień i tym samym zostałbym na pedałach i butach obecnych, a na przyszły sezon kupił odpowiednie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qr3ak Napisano 15 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2013 Kupiłem jako drugie buty M087 i porównując je do LG montana XT2, lepiej mi się w nich jeździ. Mniej się ślizgają na boki, oczywiście kosztem ugięcia gumy w bieżniku, takie wygodne papucie. Dobrze pochłaniają uderzenia z pedałów, wygodne do chodzenia, większy komfort poczucia trwałego połączenia z pedałem, podeszwy nie szarpią się na kamieniach. Wadą jest słabsze przenoszenie siły na pedały. Polecam dla początkujących i dla tych co chcą na wycieczki zmienić buty na coś w czym da się w miarę komfortowo chodzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 15 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2013 Posiadam niższy model 077 i stawiam raczej na to że gorszy transfer jest spowodowany stosunkowo zbyt elastyczną górą buta niż samą podeszwą, chyba że jesteś dużo cięższy ode mnie ( ja 75 kilogramów) i u Ciebie but pracuje. Ja jednak tego nie odczuwam nawet w porównaniu do dużo bardziej sportowych xc50 tego producenta, Sidi Eagle czy Speców Comp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qr3ak Napisano 15 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2013 80 / 78 kg, ja czuję ugięcie podeszwy zwłaszcza na boki w stosunku do betonów. W stosunku 087 a 077 klamra to duża zaleta bo w tych modelach skorupa jest bardziej elastyczna i nogę trzyma dobrze właśnie ta klamra. Parę bucików sportowych już przerabiałem szosa i mtb na przełomie 15 lat to trochę już zboczony i zmanierowany jestem mam jeszcze takie pytanie. Obecnie jeżdzę MTB jednak za 3-4 miechy przerzucam się na szose. Czy w takiej sytuacje buty z mtb nadadzą się na kolarkę ? Czy lepiej poczekać i kupić odrazu buty szosowe ? Jest to w ogóle jakaś różnica ? Co do przejazdów to nie tylko w niedziele ;D staram się robić tygodniowo ponad 200km, dobre i to jeśli ma się mało czasu Na szosę będzie lepiej pedał od grupy 105 czyli 5700 i buciory szosowe bo to jednak duża różnica. nawet buty R078. Zamienników shimano (pedały) tych tańszych nie polecam bodajże r4600. Można używać ale tylko żółte bloki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MJT Napisano 16 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 Właśnie stoję przed dylematem kupna pierwszych putów i pedałów. Mam dylemat między pedałami: PEDAŁY PLATFORMOWE + SPD VP-X93 TREKKING MTB http://allegro.pl/pedaly-platformowe-spd-vp-x93-trekking-mtb-i3306187673.html albo: SHIMANO PEDAŁY TURYSTYCZNE XT PD-T780 CR http://allegro.pl/shimano-pedaly-turystyczne-xt-pd-t780-cr-i3256908402.html Czy to dobry pomysł pedały dwustronne. Czy lepiej np 540 z nakładkami? Czy ma ktoś doświadczenie z jazdą na jednym rowerze w zwykłych butach i butach rowerowych? Podobają się mi dlatego, że w tygodniu dojeżdżam do pracy ( tu wskazane zwykłe buty), a w soboty i niedziele ciut dłuższe wypady (100 - 140 km) - tu idealne by były buty rowerowe. Do tego buty SHIMANO BUTY SPD SH-M088 . Co myślicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yarpenn Napisano 16 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 Nakładka ma to do siebie, że możesz ją do woli (w granicach wytrzymałości plastiku) zdejmować i zakładać. Zawsze możesz zostawić nakładkę na stałe, a drugą stroną montować sobie spd, ale takie nakładki raczej są nieco mniej wygodne od tradycyjnej platformy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 16 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 Pedał z dopinaną platformą jest konwertowalny do dwustronnego spd, czego z tym drugim zrobić się nie da. Moim zdaniem lepszym pomysłem są dopinane platformy. Jeśli jednak masz możliwość przebrania butów w pracy to najlepszym rozwiązanem są 540tki z dedykowanymi butami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
feru Napisano 19 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2013 Ja kupiłem M88 i PD-T400, bardzo fajnie razem współgrają. Jak dla początkującego wpięcie i wypięcie faktycznie działa z mniejsza siłą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karas09 Napisano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Pytanie do tych co posiadają M87 i również mieli na nogach Vemonty lub Exustar'y (modele SM306 i SM321). M87 pasuje mi numer 46 i powiedział bym, że to jest tak w sam raz. Moje pytanie dotyczy tych innych marek. Czy ktoś może mi powiedzieć jaki rozmiar w nich pasuje do 46 z shimano? Porównywałem już wkładki i o ile Vemonty to chyba ten numer 45 ale z Exustar'ami mam problem. Podają długość wkładki 29cm a ta shimanowska ma 29,2 i jest w sam raz. Czy rzeczywiście tam jest równe 29cm czy tylko jest to zaokrąglone w dół? Czy w butach SPD istnieje takie coś jak ich "rozbicie" znaczy się w pewnym stopniu rozkurczenie w trakcie użytkowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartezz Napisano 25 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 Napisz lub zadzwoń do mudserwis i niech zmierzą dokładnie. Oni mają Exustary. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karas09 Napisano 25 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 Dostałem od nich odpowiedź i wkładka ma 29 cm. Trochę szkoda, że nie kapkę więcej ale trudno. Chyba będę musiał je sobie odpuścić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 25 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 Używa ktoś butów Exustar E-SM321 lub E-SM306. Cena bardzo atrakcyjna względem Shimano SH-M087. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Giskan Napisano 25 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 Dlatego najlepiej kupić buty z klamerką. Nawet jeśli nie utrafi się idealnie z rozmiarem ( nie mylić ze zbyt dużymi ), można ścisnąć na tyle, że noga nie lata. Jako drugie buty kupiłem z trzema rzepami i nie polecam. Mając porównanie do poprzednich z klamerką teraz cierpię. czyli przykładowo buty shimano SH-M088 sie kwalfikują po tym kątem? czy tam gdzie są 2 rzepy powinny tez być jakieś klamry czy sprzączki?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shortee Napisano 25 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 buty shimano SH-M088 W tych butach masz jedną klamrę (górny pasek) i dwa rzepy (paski: dolny i środkowy). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekw Napisano 26 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 @@Karas09, porównywałem 087 z innymi - ale teraz już nie pamiętam, pisałem o tym w tym lub podobnym wątku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karas09 Napisano 28 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2013 Zamówiłem jednak buty Vemont. Przyznam się, że skusiła mnie niska cena oraz pomyślałem, że jako pierwsze buty to raczej wystarczające dla mnie . Pedały to shimano pd-m540 . W sumie za całość 350 zł z przesyłką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 28 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2013 Ja zdecydowałem się na Shimano SH-M087. Przymierzałem NW, ale cena za buty bez klamry wydała mi się zbyt wysoka. Przy okazji zdziwiłem się przy rozmiarach. Cywilne Reeboki mam 40 i są OK, NW musiałem mieć 42, Shimano 43, a buty RR 43 były ciasnawe. I gdzie tu logika? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darossi2005 Napisano 30 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 wczoraj pierwszy raz jechałem w butach spd i pierwsza gleba zaliczona. Wypiąłem prawą nogę a skręciłem w lewo. Gdy prędkość zmalała chciałem się podeprzeć i poleciałem na ziemię. Na szczęście nic mi się nie stało. Jutro ciąg dalszy nauki. Powodzenia w nauce życzę i miękkich lądowań. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karas09 Napisano 3 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2013 Dzisiaj odbyłem swoją pierwszą jazdę na już wcześniej wymienionym zestawie (post 117). Muszę przyznać, że czuć różnicę. Jeżdżę głównie po górach i z tym zestawem naprawdę jeździ się dużo lepiej. Szczególnie zjazdy są szybsze i pewniejsze . Fakt, większą część drogi wpajałem sobie żeby pamiętać o wypięciu i wszystko szło dosyć dobrze. Jedynie już pod moją bramką kompletnie zapomniałem o wypięciu i już leciałem na glebę jednak w ostatniej chwili się wypiąłem . Pierwsza jazda bez wypadku, zobaczę jak dalej pójdzie. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bagins Napisano 3 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2013 Zobaczysz, później dziwnie będzie się Tobie jeździło na platformach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adhed Napisano 6 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2013 Ją juz nie wyobrazam sobie efektywnej jazdy bez spd, super wynalazek i każdy powinien tego sprobowac Wyklepane z Nexus 7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek1978 Napisano 7 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2013 Z tego co piszecie optymalnym wyborem są pedały pd-m540 i byty shimano spd sh m088 ? chyba też się skusze:) na taki zestaw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bagins Napisano 7 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2013 Właśnie mam takowy zestaw w MTB. Sądzę, że ten zestaw byłby optymalny. Podobno łatwiej serwisować te pedały w stosunku do m520. Buty początkowo mogą wydawać się Tobie nie do końca wygodne, lecz po paru przejażdżkach buty się dopasują. W szosie mam natomiast odpowiadający zestaw SPD-SL (też z butami Shimano). Na plus butów szosowych jest lepsza wentylacja, lecz w zwykłych SPD łatwiej ma się sprawa wpinania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karas09 Napisano 7 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2013 Ja bym jednak zapolował na m087, które jeszcze można dostać, bo z tego co wiem to te buty różnią się tylko numerkiem (m087 a m088) i oczywiście ceną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.