Skocz do zawartości

[Buty]Pierwsze SPD, które wybrać?

unknow1

Rekomendowane odpowiedzi

Sam długo nie jeżdżę w spd, ale w jak to opisałaś "najsłabszym położeniu", but pomimo nowych bloków latał i wypinał mi się sam. Dokręciłem śrubki regulacji i jest znacznie lepiej. Jak i Ty nie mogłem się wpiąć początkowo w pedał, właśnie przy ustawieniu najlżejszym, pomogło dokręcenie sprężyny.

Nie wiem, jak to ująć ... Czubek buta ( gdzie masz przód bloku ), zaczepiasz o pedał i naciskasz. Słychać klik, więc jesteś wpięta.

Sam długo nie jeżdżę w spd, ale w jak to opisałaś "najsłabszym położeniu", but pomimo nowych bloków latał i wypinał mi się sam. Dokręciłem śrubki regulacji i jest znacznie lepiej. Jak i Ty nie mogłem się wpiąć początkowo w pedał, właśnie przy ustawieniu najlżejszym, pomogło dokręcenie sprężyny.

no właśnie....wiem, że filozofii tu nie ma i dlatego mnie sfrustrowało :/ stawanie na rowerze to już była desperacja, "a nuż trafię" :/ inżynier na rowerze i zaczyna kombinować, a napisali "ruchem do przodu i w dół" :>

czasem kliknęło nie wiadomo kiedy... czekają mnie chyba jeszcze dłuższe chwile przy wysokim krawężniku na Morasku :( może jutro pójdzie lepiej...

"najsłabsze położenie" to opis z instrukcji = płytka jest najbliżej główki śruby. czyli mam odkręcić tyle żeby płytka była w połowie śruby? to mnie trochęzbija z tropu - w jakim położeniu ustawić tą płytkę, żeby było lżej?

Dokręć koleżanko śrubki regulacji o jakieś dwa, do trzech obrotów. Tak właśnie zrobiłem i był to złoty środek na wpięcie się, oraz wypinanie. Inaczej się nie dało, w moim przypadku, a pedały mam takie same jak Ty.

Czyli przekręć śrubkę regulacji bardziej, w pozycję +. Nie gwarantuję, że to u Ciebie zadziała, ale sprawdź, mi to znacznie pomogło.

"ruchem do przodu i w dół" ; masz w bloku, taką, jakby strzałkę na jego początku i tym musisz trafić w pedał, później już tylko stopa w dół i jedziesz ;)

I pamiętaj, że jeśli już się wepniesz w pedał, to będziesz musiała użyć większej siły, aby się wypiąć, ponieważ sprężyna działa obustronnie.

• 1 miesiąc temu...

Hejo :)

Coś się zmieniło na rynku bucików, czy nadal te same modele topowe, które były w tym temacie opisywane?

Przymierzam się do pierwszych butów SPD + pedały, bo mam stare w 20 letnim rowerze ;)

Pewnie się skończy na jakichś Shimano, ale ciekaw jestem, czy coś się nie pozmieniało :)

A ja polecam Vermonty na alledrogo. Uważam, że mają zawyżoną rozmiarówkę i trzeba mierzyć. Ja mam butki normalnie 41,5 a Vermonty 40,5. Mierzyłem kumpla 41,5 i były za luźne. Tymbardziej, ze buty "rozchodzą" - rozjeżdzają ;)

Dzisiaj przymierzałem buty SPD Shimano SH-XC30. W rozmiarze 48 dotykałem czubkiem dużego palca koniec buta. W rozmiarze  49 miałem luz. Skarpetkę miałem cienką. Mały palec ręki mogłem na siłę wcisnąć między but a piętę. Wybrać ciasne czy luźne? Lepiej czułem się z luzem. Nie wiem jak to wygląda podczas jazdy, ponieważ będą to moje pierwsze buty spd.

Jakie pedały wybrać? Widzę że wszyscy polecają PD-M520.

Pedały M520 rdzewieją i robią się brzydkie  :) Lepiej weź M540, które nie rdzewieją :) Mam obydwa modele i to główna, zauważalna różnica między nimi. Oprócz tego nieco inaczej się je rozbiera do serwisu: M540 łatwiej rozkręcić zwykłym, płaskim kluczem. Do M520 trzeba dokupić specjalny kluczyk.

Oczywiście, że lepiej luźne. Zrobi się chłodniej i będziesz miał miejsce na grubszą skarpetę. Sam też na początku sądziłem, że kupiłem za duże buty, ale to tylko chwilowe spostrzeżenie. Luzu teraz nie czuję, a dodatkowo źle bym się czuł w butach idealnie spasowanych. Mogłoby to skutkować dyskomfortem przy dłuższej jeździe.

M520, są na początek zabawy z spd jak najbardziej ok, a pewnie przejedziesz w nich dużo km, jeśli czasami o nie zadbasz.

@ up

Kwestia serwisowania, to raz, ale z tym rdzewieniem, bym nie przesadzał. Nie jedną wodę na 520 zaliczyłem i rdzy na nich nie ma.

Ja mam m520, ale jak bym miał teraz kupować to wziął bym m540 bo maja więcej możliwości wypiecia, chyba mniej się niszczą chociaż w sumie to nie wiem, no i nie są dużo droższe

Wyklepane z Nexus 7

Więcej możliwości wypięcia dają różne zastosowane bloki w butach a nie pedały. W obu modelach pedałów są te same blachy. - Nie siej zamętu, nie wiesz na 100% nie pisz.

Ja dziś kupiłem m087 shimano i 540stki :) Jutro test! :)

Jedna prosta rada ; wypinaj się chociaż jedną nogą przed zatrzymaniem ;) Najlepiej tą, którą zawsze stawiałeś pierwszą na ziemi, gdy jeździłeś na platformach. U mnie podziałało momentalnie, odruch się wyrobił i został.

Oczywiście, że lepiej luźne. Zrobi się chłodniej i będziesz miał miejsce na grubszą skarpetę. Sam też na początku sądziłem, że kupiłem za duże buty, ale to tylko chwilowe spostrzeżenie. Luzu teraz nie czuję, a dodatkowo źle bym się czuł w butach idealnie spasowanych. Mogłoby to skutkować dyskomfortem przy dłuższej jeździe.

M520, są na początek zabawy z spd jak najbardziej ok, a pewnie przejedziesz w nich dużo km, jeśli czasami o nie zadbasz.

@ up

Kwestia serwisowania, to raz, ale z tym rdzewieniem, bym nie przesadzał. Nie jedną wodę na 520 zaliczyłem i rdzy na nich nie ma.

Buty nie powinny być luźne, bo ciepri efektywność pedałowania przy "ciągnięciu". Nie powinny być ciasne - a to co innego niż dopasowane. 

Buty nie powinny być luźne, bo ciepri efektywność pedałowania przy "ciągnięciu". Nie powinny być ciasne - a to co innego niż dopasowane. 

A jeżeli przy mojej stopie 43 buty 44 cisnęły od góry (mam wysokie podbicie) to dobrze zrobiłem, że wziąłem 45, mimo że jest ok 1cm od palca dużego do czubka buta przestrzeni ?

A jeżeli przy mojej stopie 43 buty 44 cisnęły od góry (mam wysokie podbicie) to dobrze zrobiłem, że wziąłem 45, mimo że jest ok 1cm od palca dużego do czubka buta przestrzeni ?

ja mam stopę 38,5-39, a buty SPD - 40. też mam wysokie podbicie; w pięcie mam minimalny luz i trochę przy palcach, ale dla mnie w sam raz, tak jak pisał tobo - poczujesz jak się przejedziesz.

Dlatego najlepiej kupić buty z klamerką. Nawet jeśli nie utrafi się idealnie z rozmiarem ( nie mylić ze zbyt dużymi ), można ścisnąć na tyle, że noga nie lata. Jako drugie buty kupiłem z trzema rzepami i nie polecam. Mając porównanie do poprzednich z klamerką teraz cierpię.

aż tak dobrze ?, mam nadal co do obawy przed wypinaniem się w nich że za późno to zrobię :D

Różnica jest i to znaczna, o ile ktoś jeździ często, a nie w niedzielę na spacer.

Wpinanie się i wypinanie wchodzi w nawyk. Całkowicie od siebie dodam, że ostatnio jechałem wyścig XC i przed nim zastanawiałem się, czy nie zmienić pedałów na platformy. Teraz już wiem, że byłby to bardzo duży błąd. Ścig przejechany na spd, gleby brak, podjazdy znacznie łatwiej pokonane, na zjazdach pewniej, bo noga nie latała po pedale.

O to to! Devilek ma rację w całym poście :)

Sprzedawca celowo zostawił mi wersję 'light', więc wypinanie jest łatwe i szczerze mówiąc intuicyjne, o ile oczywiście wiesz, że zaraz się będziesz zatrzymywać :D Potem to już jest odruch. O wiele gorszy dla mnie jest start. Jedną nogę zostawiam sobie zapiętą - rozpędzam nią rower, a potem trafiam z zapięciem w drugą, ale to kwestia przećwiczenia :)

Nie wiem, czy jednak o rozmiar za dużych nie kupiłem, fajnie mi palce latają mimo że sam but sztywno się trzyma. Może przesunę blok nieco w stronę tyłu buta, bo mam wrażenie, że mógłbym z nacisku więcej wyciągnąć.

Minusy? Na platformach jak mi się od pedałowania część stopy zmęczyła to przesuwałem ją bardziej w tył lub w przód. Tutaj tego nie ma, bo stopa zablokowana. Plusy jednak są gigantyczne - ciągnięcie w gorę, jak naciskanie zaczyna męczyć i tak na zmianę, DUŻO łatwiejsze podjazdy...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...