Skocz do zawartości

[Buty]Pierwsze SPD, które wybrać?

unknow1

Rekomendowane odpowiedzi

Słuchajcie w necie znalazłem buty shimano sh-m064 są niedrogie, ale mają tylko dwa rzepy i opis, że dla amatorów. Przeszukałem forum ale ni nie znalazłem o nich. Ktoś z Was coś slyszał, czytał albo co? Cena 200pln to nie dużo, wyglądają spoko, tylko w użyciu co to jest warte. Myślę o nich, ale jeśli to kiszka, to od razu nie zastanawiając się może lepiej doinwestować w m088?

jeszcze mi się w oczy rzuciły sh-xc30

a co powiesz o tych

http://allegro.pl/buty-rowerowe-muddyfox-mtb-46-29-5-cm-spd-i3088733326.html

znalazłem i podobają mi się, a cena jeszcze bardziej.

Mam kask Muddyfox i jestem bardzo zadowolony, to chyba mało znana u nas firma i może też dlatego niedroga, bo kask tez kupiłem dość okazyjnie.

Obleciałem dokładniej stronę producenta butów Vemont i niestety rozmiarówka kończy im się na 46 (dł. wkładki: 29,2). Szkoda, bo ja potrzebuję 29,5cm. czyli Shimanowskie (i Vemontowskie gdyby istniało) 47. nr. 46 jest dostępny na ich stronie gdyby ktoś z Was był zainteresowany wrzucam link, choć na stronie te buty mają o 20pln drożej niż na allegro

http://www.butki.pl/#/_get/idShoe/668/idColor/12/

No to ja napiszę swoje doświadczenie z pierwszymi butami spd.

Jeźdzę na rowerze od 2009 roku i zrobiłem już kilkana tysięcy kilometrów,ale dopiero kilka dni temu kupiliśmy z kolegą buty shimano M088 z pedałami 520 moje oraz kumpla 540.

Buty wykonane naprawdę bardzo dobrze i super leża na nodze,ale tak jak wszyscy piszę trzeba mierzyć wkładkę i dodać jeszcze 5 mm.Pierwsza jazda z blokami 51 które były przy pedałach zakończyła się kiepsko,bo zaliczyłem 2 gleby.Wtedy postanowiłem kupić inne bloki wypinane również w bok model 56 i jest rewelacyjnie.Teraz w każdej sytuacji daję rady wypiąc but,bo wypinają się przy odruchowym pociągnięciu w bok.

Oczywiście kolejny problem pojawił się kiedy wyjechaliśmy po deszczu i zatrzymując się i chodząc nabieraliśmy w ciągu sekund wodę przez otwory do bloków.Oczywiście już zalałem silikonem od środka oraz z zewnątrz wszystko i już jest dobrze.

Co chodzi o jazdę po mieście to nie odczuwam żadnej różnicy na plus,a wręcz przeciwnie w blokach oryginalnych 51 kilka razy bym wpadł pod samochód.Z blokami 56 jest dużo lepiej,ale przy częstych postojach w mieście spd przeszkadza.Mieszkam w górzystym terenie i z kumplem od 2 lat jeździmy tylko po górach i moc w nogach mamy,ale wspólnie stwierdziliśmy że spd nie wpływa znacząco na polepszenie naszej jazdy.Może to kwestia przyzwyczajenia i nauczenia się jazdy w spd.na pewno w błotnistym terenie pomagają,bo się but nie ślizga.

Jednym słowem spd w moim przypadku to jak na razie więcej reklamy niż realnie polepszonej jazdy.Ale jeżeli już to polecam jednak bloki 56 wielokierunkowe.

Jak pojeżdzę więcej w spd to napiszę.

To i ja się wypowiem na temat moich doświadczeń z SPD. Początkowo również nakręciłem się na buty Shimano M088 lub M087 jednak jak zobaczyłem wykonanie tych butów i porównałem je do modelu Nortwave Lizzard Pro SBS to już od razu wiedziałem że wolę dopłacić 100 zł i mieć bardziej miękkie, lepiej leżące na nodze i mniej plastikowe buty od Shimano . Na zdjęciach model M088 bardzo mi się spodobał , zwłaszcza w kolorystyce białej, ale po przymiarce obu modeli i po 'przejściu' paru kroków większy komfort czułem w Nortwave . Oczywiście nie mogę powiedzieć nic złego o M088 pod kątem dłuższego użytkowania i jazdy w tych butach, ale mówię o wykonaniu i komforcie przy mojej stopie. Co do pedałów to wybór padł na Crank Brothers Candy . Pedały dość mocno krytykowane, że szybko łapią luzy etc. poczekamy , zobaczymy. Póki co jestem baaaardzo zadowolony. Pierwsza jazdy ? Trochę obaw bo nasłuchałem się od kolegów że trzeba się pilnować, że problemy z równowagą etc. Nie wiem, nie doświadczyłem tego i przejechane mam do tej pory 200km bez żadnej gleby. Na początku sporo eksperymentowałem z ustawieniem bloków, raz bliżej , raz dalej je przesuwałem , aż czułem się najlepiej i najłatwiej mi się wpinało . Po 'ćwiczeniu' wpinania po kilku godzinach już nie patrzyłem się na pedały tylko od razu wiedziałem jak postawić stopę. Połączenie Crank Brothers + Nortwave , bardzo przyjemne. Nie używam dodatkowych podkładek pod bloki chroniące podeszwę , bo jak dotąd nie zauważyłem tam oznak zniszczenia . A co do samych butów, buty bardzo przewiewne, i stosunkowo miękkie . Chodzenie nie sprawia problemów, wydaje mi się że Shimano są bardziej sztywne . To co podoba mi się w moich butach to wykonanie i 'pięta' która jest dodatkowo wzmocniona od zewnątrz tworzywem rodem z butów motocyklowych . But ładnie się prezentuje na nodze i jest wygodny. Po wycieczce 60km nie odczułem zmęczenia stopy. Przy temperaturach bliskich 0 jeździłem w ochraniaczch bo jednak but jest bardzo dobrze wentylowany i stopa marźnie. Wkładka jest fajnie wyprofilowana, regulacja długości paska z klamrą (nie wiem czy w Shimano też była taka możliwość) i to chyba na tyle. Pierwsze buty, ale póki co złego słowa nie mogę powiedzieć . A samo SPD ? Niebo a ziemia w porównaniu do zwykłuch platform.. Nie wiem jak tyle lat człowiek mógł jeździć na zwykłych pedałach .

• 1 miesiąc temu...

Kupiłem buty Sh M077 i przyżady do napędu roweru (czyt. pedały) M520. Pierwsze wrażenie spoko, potem okazało się, że bardzo bardzo spoko. Poszedłem na max. i w domu nie ćwiczyłem wpinania i wypinania, tylko od razu do roboty przez stolycem 18 kilo. Gleby do tej pory żadnej, wystarcza mi świadomość, zresztą na platformach też prawie nigdy nóg nie używałem do podpórki. Na światłach łapię się za słup i tyle, ale jak tzreba się wypiąć to się wypianją spoko. Ostatniio skręciłem nawet nieco śrubę żeby tak lekko nie było.

Moc jest jak ciśniesz i podciągasz, komfort niespadającej stopy caly czas. Swoją drogą oprócz podjazdów, rozpędów, wyprzedzeń itd. zauważyłem, że jak nagle poczuję zmęczenie mięśni od naciskania, mogę sobie przejść tylko na podciąganie, wtedy inne miśnie pracują a inne odpoczywają i taka chwilka zamiany dobrze robi.

Długo się zastanawiałem, czytałem i w końcu dołączyłem do spd-owców, nie żałuję tego, czego sobie i państwu życzę :)

Ja wybrałem turystyczne Shimano SH-MT43 żeby móc też w nich gdzieś pochodzić i jednym słowem - REWELACJA. Jeżdżę w nich drugi tydzień i jestem zachwycony samym działaniem SPD - super sprawa i komfort pedałowania, aż chce się podjeżdżać pod duże górki bo jest to sama przyjemność. Teraz mam wrażenie że podjadę pod każdą w okolicy bez żadnego problemu (to uczucie ciągnięcia pedałów :D).

Ja gleby miałem, na betonie też, ale nic się nie stało. To jest SUPER naprawdę. Fajnie właśnie czasami zamiast dociskać, to jedynie ciągnąć pedały, ale najlepszy efekt daje robienie jednego i drugiego jednocześnie (jedna noga ciśnie, druga ciągnie) - wtedy można momentalnie przyspieszyć. 

Z tanich butów warte wzięcia pod uwagę są też Exustar E-SM324. Ja osobiście kilka dni temu je sobie sprawiłem. zapłaciłem 165 zł plus wysyłka w jednym ze sklepów internetowych. Miały być buciki LG ale cena tych Exustarów mnie poważnie skusiła. Wygląd taki sam praktycznie jak LG - czyli jedyny słuszny kolor czarny :) Exustary w rozmiarze 43 są takie na wielkość jak Shimano w rozmiarze 44. Długość wkładki 28 cm w obydwu modelach.

Też pomykam w Exustar SM324, porównania do innych butów nie mam, aczkolwiek jak na pierwsze buty spd, całkowicie spełniają swoje zadanie. Dobrze wykonane, sztywne, rzepy trzymają idealnie. Miałem brać podstawowy model Shimano, ale za nie musiałbym dać jakieś 220 zł, a dostałbym to samo, co mam aktualnie. Buty Exustar kupiłem za 129 + wysyłka ;)

Witajcie, postanowiłam podczepić się pod ten wątek, bo szukałam na forum i jakoś nie znalazłam podobnego problemu, a że już raz dostałam sto lat temu ostrzeżenie za zakładanie nowego tematu..

mam nadzieję, że nie wyjdę na "babę za kierownicą" ;)

Mam nowe butki Shimano, nowe pedały PD-M520. Wcześniej takich jeszcze nie używałam, ale dałam się przekonać. Bałam się zapowiadanych problemów z wypięciem, a przytrafił mi się dokładnie odwrotny - z wpięciem...bo jak się uda wpiąć to jeździ się dobrze :) no właśnie - jak się uda... :>

Chciałam zapytać bardziej doświadczonych użytkowników SPD - czy zawsze trzeba stanąć na pedale żeby się wpiąć? trudno mi je "wyczuć", próbowałam innych ustawień imbusem, ale niezbyt pomogło.

Dodam tylko, że 1. instrukcję za chwilę będę znała na pamięć ;), płytkę regulującą mam w tzw. najsłabszym położeniu - tak doradził pan z serwisu ; 2. wszystkie śruby ustawione są w takiej samej pozycji, wiec to chyba nie kwestia nierównego ustawienia :/ a i tak "na sucho" wpiąć się nie mogłam, dopiero w momencie ruszania albo w trakcie jazdy a i to nie zawsze :/

jakieś pomysły? będę wdzięczna za pomoc i wyrozumiałość.

Daj sobie chwilę czasu. Trochę pojeździsz i nawet nie zauważysz kiedy problem sam się rozwiąże. Nie ma tu większej filozofii, więc wszelkie rady słowne nic nie pomogą.  

Ewentualnie poćwicz na sucho. Rower przy ścianie lub z pomocom innej osoby i wpinaj \ wypinaj. 

Po prostu masz problem z "trafieniem w dziurkę" :) Piszesz, że stajesz na pedałach w celu wpięcia. To błąd, nie ciśnij nogą prostopadle do ziemi. W ten sposób depczesz obok. Aby się wpiąć trzeba przesunąć nogę po pedale równolegle do ziemi, lekko przyciskając aż usłyszysz "klik" Na początku tegoż równoległego do ziemi ruchu trzeba lekko potrącić pedał czubkiem buta aby ustawił się równolegle do podeszwy.

Jak to poćwiczysz to będziesz po ruszeniu z miejsca trafiać "za pierwszym kopniakiem" Powodzenia :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...