Skocz do zawartości

[Buty]Pierwsze SPD, które wybrać?

unknow1

Rekomendowane odpowiedzi

Zdecydowałem się na zakup moich pierwszych butów SPD. Jestem teraz na wyborze, Shimano SH-M088 czy M087? Jaka jest różnica między tymi butami? Cenowo kuszą mnie 087, ponieważ znalazłem ofertę za 180 zł, jednakże chciałbym się dowiedzieć jakie są różnice pomiędzy tymi dwoma modelami.

Witam

Kupiłem niedawno buty Shimano Buty SH-M088 czarne roz.46 mod.2013 ze względu na to

że nie było M087 w moim rozmiarze :-( no i nowy model niestety swoje kosztuje.

Jestem zadowolony, jechałem w nich ostatnio ok 20km,w zwykłej skarpecie i nie czułem zimna (a wiało i ok+5 było).

Komfort i praca jak dla mnie bardzo dobra.

Ciekawe jak się spiszą w cieplejsze dni? ale wtedy zapodam odpowiednią skarpetę.

A co powiecie na te: http://www.cyklotur.com/buty-rowerowe/meskie/mtb/p,buty-spd-sh-xc30-czarne-shimano,88286.html

Ładne :-)

Czy na pierwsze buty zatrzaskowe podejdą ?

i jeszcze jedna sprawa. Trafiłem też na buty Vermont: http://allegro.pl/rowerowe-buty-gorskie-vermont-spd-obuwie-43-rower-i3060678282.html

Wyglądają OK i mają rzep + klamra.

Warto się nimi zainteresować ?

I tak chyba będę musiał zrobić w sklepie i zmierzyć.

Ziomek z pracy mówi też, że w 087 ma 2 rozmiary większe bo przy jeździe w chłodniejsze dni i założeniu trochę grubszej skarpety by mu się nie zmieściła.

Ale będę szukał raczej szarych/srebrnych butów bo podejrzewam, że aż tak mocno brudu na nich nie będzie widać, niż bym miał np na czarnych od pyłu z szutrów np.

Wysyłane z mojego HTC Desire za pomocą Tapatalk 2

Jak to jest z rozmiarówka 087 i 088 ?

Mam w normalnych butach zazwyczaj 44-45, jaki byście shimano polecili ?

Za jakiś czas będę chciał zakupić, prawdopodobnie z pedałami shimano 540

Wysyłane z mojego HTC Desire za pomocą Tapatalk 2

Ja noszę normalne 44-45 kupiłem shimano 088 rozmiar 46 jak dla mnie w porządku.Do butów kupiłem też pedały shimano 540...teraz to się jeździ :-)

Ja noszę normalne 44-45 kupiłem shimano 088 rozmiar 46 jak dla mnie w porządku.Do butów kupiłem też pedały shimano 540...teraz to się jeździ :-)

A próbowałeś np w zimnych warunkach jeździć i np zakładać na stopy jakieś grubsze skarpetki lub 2 pary cieńszych jak ten rozmiar pasuje czy nie za ciasno ?

w prawdzie do nich planuję jeszcze zakup ochraniaczy Endura mt500, ale dobrze wiedzieć. W sklepach teraz pustki i z rozmiarówką słabo.

Jak już wyżej wspomniano - wymienianie numerków i kierowanie się cyferkami producenta nie ma sensu. Bierzesz pasujący na Ciebie but, mierzysz długość wkładki i dobierasz rozmiar według niej :) Wszystkie buty dobieram w ten sposób - zarówno Shimano jak i innych marek obuwia sportowego.

W przypadku Shimano nie stosowałem żadnych dodatkowych zasad.

A próbowałeś np w zimnych warunkach jeździć i np zakładać na stopy jakieś grubsze skarpetki lub 2 pary cieńszych jak ten rozmiar pasuje czy nie za ciasno ?

w prawdzie do nich planuję jeszcze zakup ochraniaczy Endura mt500, ale dobrze wiedzieć. W sklepach teraz pustki i z rozmiarówką słabo.

Mam je od tygodnia dopiero także nie sprawdzałem ich w -minusowych temp. Jechałem ostatnio 20km temp ok +5 i wiatr , miałem zwykłą skarpetkę cienką i nie czułem żadnych oznak zimna.Oczywiście każdemu będzie inaczej się temperatura w bucie "odkładała".Na zimową skarpetę miejsce w bucie mam...i dla mnie nie jest ciasno. Z drugiej strony nie chciałem brać buta o 2 numery większego bo latem nie lubię dużego "luzu"A zimą mogę dokupić do tej skarpety właśnie ochraniacze.

Dorzucę od siebie, standardowo długość wkładki mam 265 (roz. 41) w butach ) M087 wkładkę mam na 272 (roz. 43). W zimie przy -8 i mocno wiejącym wietrze i opadach śniegu, po dwóch godzinach nie czułem już stóp (dwie pary skarpet). But jest bardzo dobrze wentylowany i w zimie bez ochraniaczy nie polecam w nich jeździć, zwłaszcza jak jest mokro. W mocno mroźnych warunkach ale bezwietrznych jest okej mi da się wytrzymać, jednak polecam ochraniacze. Szkoda przewianych stawów.

dzisiaj byłem znowu ale nie mieli pedałków 540 i tych butków 087. Tzn był jeden ale srebrny, chyba szary wole bardziej. Kurde buty ten podobny model z rzepem za ~280zł, a te 087 za 329zł... ceny kosmos... więc będę czegoś szukał na necie zapewne.

Trafiłem też na buty Vermont: Rowerowe Buty Górskie VERMONT SPD Obuwie 43 Rower (3060678282) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Polecam ci te buty bo sam mam jedną parę i bardzo fajnie się w nich śmiga jak za tą cenę to uważam że są dużą konkurencją dla Shimano z klamerkami które są droższe nawet o połowę i więcej,klamra bardzo ładnie dociska bucik do stopy i stopa ładnie się w nich układa,mają dobrą wentylację,co do rozmiarów obuwia to zasada jest tylko jedna ZAWSZE MIERZYĆ NA STOPĘ ŻADNEGO MIERZENIA WKŁADEK

Ja mając rozmiar stopy 43 przymierzałem buty Shimano I Louisa Garneau

shimano rozmiar 45

LG rozmiar 44

Vermont rozmiar 43

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...