Skocz do zawartości

[tarcze] SM-RT56 od razu wymienić ?

bipr

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem rower wyposażony w hamulce XT (BR-M785) ale z tarczami SM-RT56 (160 i 180mm)

Pytanie: czy ten zestaw będzie wystarczająco wydajny do niezbyt ostrej jazdy osoby ~85-90kg + 29er ~11,5kg ?

Zapewne założone sa typowe żywiczne klocki bo zgodnie z wytycznymi producenta innych te tarcze "nie przyjmują".

Czy też z założenia wymienić na coś innego ? Nie przewiduję zbyt częstych wielokilometrowych zjazdów ...

czyli tarcze z grupy "3 klasy niżej" nie zmniejszą znacząco wydajności hamulców ?

Wybrałem rower z hamulcami XT celowo licząc na "dobre" hamulce - nie chciałbym żeby tańsze (znacznie tańsze od właściwych z grupy XT) tarcze istotnie ten zestaw ograniczały ...

• Mod Team

Różnicy w hamowaniu pomiędzy tymi tarczami a tarczami XT dużej nie będzie. głównym atutem tarcz z wyższej grupy jest dużo większa sztywność, no i wygląd :D. Dużo większy wpływ na siłę hamowania mają klocki, zakładasz metaliki i hamulce nabierają sporo mocy. Także jakby Ci brakowało siły hamowania zacznij od klocków (metaliki shimano są b. dobre).

No nie wiem, bo jest napisane że takie xt mają trzy różne warstwy metalu dla lepszego odprowadzania

ciepła

a jakie ma to znaczenie w kontekście tego, co napisałeś wcześniej? Skoro nie masz zamiaru katować tych tarcz w górach, to czym się martwisz?

Kupiłem rower wyposażony w hamulce XT (BR-M785) ale z tarczami SM-RT56 (160 i 180mm)

Ale, ale chwila ! Dlaczego tobie odpowiadam skoro to kto inny założył temat : D Bo chodziło mi o wypowiedź do autora. Dobra, pomieszana sprawa, dobranoc.

Tarcze różnią się konstrukcją i różnią sie wykończeniem powierzchni hamującej.

Tarcze shimano które powierzchnię cierną mają wykonaną z jednego kawałka metalu raczej na pewno są z tej samej stali. Być może nowe konstrukcje tzw ice tech, trójwarstwowe, mają inny materiał. Ja mam i takie i takie i nie odczułem różnicy w działaniu hamulców.

hmmm... w sklepie rowerowym usłyszałem iż od przedstawiciela Shimano wiedzą, że jest to inny stop ... inna sprawa, że nie wiedział dokładnie czym się on różni ... Gościu w sklepie też jeździ na takich tanich tarczach i klockach metalowych ale tylko na kołach do miasta ... na teren ma inny zestaw ...

Swoją dorgą nie bardzo sobie wyobrażam jaki cel miałoby pokrycie tarczy jakąś dodatkową okładziną cierną ... przecież taka wastwa by się błyskawicznie starła ... nawet w Ice Tech powierzchnie cierne są jednolite i jak się zetrą (dojdzie do aluminium) to do kosza ;-)

To takie sm76 xt będą tym samym co sm51? Tylko wygląd inny?

Stal będzie pewnie będzie taka sama, ale XT jest na alu pająku, co wpływa znacznie na sztywność tarczy, możliwe, że nieco lepiej się chłodzi, a na pewno jest mniej podatna na przegrzanie na dłuższych zjazdach.

Ale co do podstawowego działania, to nie sądzę, że różnice będą mocno dostrzegalne

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...