Skocz do zawartości

[amortyzator] Wybór amortyzatora

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chciałbym sobie zmienić amortyzator w rowerze na jakiś z blokadą

Rama : alex Idaho (?) amortyzator przedni CAPA RTS. Myślałem o SR SUNTOUR z BLOKADĄ ale który by pasował? Cena max 300zl

Stary amor CAPA ma rurę sterowa 1’’ 180mm gwint 50mm(wg danych z allegro)

Golenie wewnętrzne 25,4mm rozstaw goleni 120

Hamulce v-brake, koła 26’ waga moja to ok 90kg jazda od pn-pt po mieście weekendy teren

Amortyzator chciałbym sam wymienić i nie przycinać, gwintować czy przerabiać.

Ostatni miałem taki problem jak kolega, i bardzo odradzano mi XCM'a, kupiłem sztywny wideł za 30 zl bo to tylko na czas kilu miesiecy przed zmiana roweru. Jezdziłem na XCM'ie, rowerze koleżanki i musze powiedzieć, ze to nie prawda, że nie ma żadnej różnicy pomiędzy XCM a sztywnym, w ogole ludzie ktorzy tak mowią nigdy chyba nie mieli okazji korzystać z XCM'a, albo są wąskimi ******* i ich amortyzator musi wybierać nawet 2 cm różnice w terenie bo inaczej ***** boli. Kolego na jeden cal XCM to najlepsze wyjście i to nie prawda że nie działa, jeśli jezdzisz spokojnie rekreacyjnie to na 2-3 tys km spokojnie Ci bez serwisowania wystarczy. Pozdrawiam.

//Nawet ocenzurowane, takie teksty na forum nie przejdą.

Dante jeździłem na sztywnym przez ok 4 lata, potem zoom następnie xct po czym teraz raidon.

I naprawde ale przy moich ok 75 kg xct nie działał i różnicy między nim a sztywnym nie widze no chyba że wjedzie sie w "lej po bombie" lecz przez brak tłumienia jest nieciekawie.

Do wybierania mniejszych nierówności służy opona.

Viechu natomiast zmierz miarą srednice sterówki.

istenije taka możliwość, że ten widelec CAPA który jest w rowerze teraz ma 1 1/8 cala? dane z 1 posta brałem z allegro tam innych nie znalazłem.

Owszem istnieje. Miałem taki amor w rowerze author solution i sterówka miała właśnie 1 i 1/8. Lepiej zmierz suwmiarką. Może będziesz miał większy wybór amorków.

Dante jeździłem na sztywnym przez ok 4 lata, potem zoom następnie xct po czym teraz raidon.

I naprawde ale przy moich ok 75 kg xct nie działał i różnicy między nim a sztywnym nie widze no chyba że wjedzie sie w "lej po bombie" lecz przez brak tłumienia jest nieciekawie.

Do wybierania mniejszych nierówności służy opona.

Viechu natomiast zmierz miarą srednice sterówki.

osobiscie xcm ktorego mialem możliwość testowac przy moim 80 kg wagi na krawężniku ok 25 cm dobil do konca, nie rozumem od czego to zależy, może od pojedynczego egzemplarza, jeden się trafi twardy inny miekki, do jazdy troche więcej niż po asfalcie w lekkim terenie z czystym sumieniem doradzam amortyzator nawet z polki dolnej.

Dziękuje wszystkim za wypowiedzi. Z braku czasu w tygodniu nie mogłem pomierzyć. Dziś pomiary zrobiłem:

Średnica rury 28,55

Wewnątrz 25,5

Wysokość rury około 200mm (pisze około bo nie mogłem do końca rozkręcić jest (jak dla mnie) na dziwna śrubę a w okolicznych serwisach rowerowych nie mieli takiego klucza)

http://piotrek-b.ovh.org/Schowek01.jpg i dodane dystansy 25mm(2x10+ 1x5)

Rura bez gwintu.

Jaki klucz potrzebuje do odkręcenia potrzebuje.

Chyba amortyzator 1"

co bym jeszcze potrzebował żeby zamontować to bez większych problemów (jakieś podkładki, łożyska)?

Średnica rury 28,55

[...]

Chyba amortyzator 1"

Z prostej matematyki (1,125 * 2,54) wynika, że sterówka ma 1 1/8".

I nie ma co dalej rozkręcać przy sterówce, przecież zdjąłeś mostek i top capa. Gwiazdki ze środka nie wyjmujesz. Do nowego widelca musisz kupić nową.

Witam wszystkich kolegów rowerzystów,

Chciałbym się podłączyć do tematu bo też szykuję się do zmiany amortyzatora.

Od niedawna próbuję dowiedzieć się czegoś o amortyzatorach bo planuję wymianę w swoim rowerze. Do tej pory jeździłem na starociu z niskiej półki albo i spod niskiej półki czyli RST 281R.

Po tym czego dowiedziałem się z forum moim typem jest Raidon RLD (taki jak ten: http://www.domenaspo...ON-RLD-W-P.html).

Rama na której jeżdżę to Accent m002 i jedyna opcja dla mnie to V-ki więc szukam sztućca z piwotami. Myślę, że po zmianie z obecnego RST na Raidona różnica będzie kosmiczna.

Zdając się na Waszą fachową wiedzę chciałem spytać czy do mojej ramy ten amortyzator na pewno będzie odpowiedni i z czym tak naprawdę wiąże się wymiana na amora powietrznego? Domyślam się, że poza samym kosztem zakupu widelca trzeba też doliczyć do tego nowe stery, ewentualnie mostek i prawdopodobnie pompkę, która też kosztuje ok 100pln. Sporo osób pyta o widelce do jakiejś kwoty ale z tego co widziałem nie pojawia się temat dodatkowych kosztów takich jak właśnie stery, mostek, pompka no i oczywiście koszt wymiany jeśli ktoś nie jest w stanie zrobić tego sam.

Jeżdżę ostatnio głównie na szosie ale chętnie zaglądam też do lasu więc przyda się zarówno blokada skoku jak i duży skok i dobra amortyzacja.

Poradźcie zatem – czy ten widelec do mojej ramy będzie ok?

I pytanie drugie – jakie są faktycznie koszty montażu i użytkowania takiego amortyzatora?

Dodam jeszcze, że moja waga to ok 75kg

Z góry wielkie dzięki za pomoc

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...