Skocz do zawartości

[korba] nowa SLX napęd 10-rzędowy

Darek14

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Super. Dziękuję za szybkie odpowiedzi.

Prawdę mówiąc to rower jest nowy, ale od czasu do czasu jeżdżę w góry oraz bardzo dużo jeżdżę

w terenie i obawiam się, że na takich dużych zębatkach z przodu będzie mi za ciężko.

Zawsze jeździłem na 44/32/22 z przodu i 11/32 z tyłu i było idealnie.

A tą korbę, która jest teraz w rowerze łatwiej sprzedać jako nieużywaną.

Kasetę z czasem zmienię na 11/34 (bo 10-rzędowe chyba są takie).

Napisano

Niestety, ta korba SLX raczej odpadnie, bo okazało się, że to jest nie 44 (jak było pierwotnie w opisie), a 42 (po moim zapytaniu sprzedawca sprawdził i zmienił opis).

Wolałbym zdecydowanie mieć zębatkę 44.

Stąd moje kolejne pytanie: a może wystarczyłoby zmienić w korbie, którą posiadam same zębatki? Czy ktoś jest w stanie wskazać mi na allegro lub w jakimś sklepie

internetowym jakie zębatki powinienem zakupić, żeby pasowały? Optymalnie byłyby 44, 32 i 22 (ewentualnie 24).

Zaznaczam, że byłem kiedyś w serwisie, majster miał jakieś zębatki i próbował zmieniać, ale ostatecznie stwierdził, że korba jest pozagrupowa (chodziło chyba o jakiś rozstaw śrub i odległści między zębatkami) i nie może dopasować i się poddał.

I przy okazji: kiedyś na forum była opcja dodawania punktów za "pomógł". Dlaczego to zniknęło, przynajmniej ja nie widzę?

Napisano

Wyżej napisałem, ale powtórzę: od dawna jeżdżę na 44/32/22 i 11/32 w rowerach crossowych i ta opcja -biorąc pod uwagę

warunki w jakich rower użytkuję- sprawdzała sie idealnie.

Jeśli masz coś merytorycznego i konkretnego do napisania i możesz pomóc, ewentualnie rozwiać moje "teoretyczne" rozterki chętnie poczytam.

Napisano

Ja bym po prostu kupił używaną korbę 44/32/22 pod HT2, czemu koniecznie slx? :) czym różnić się będzie deore od slx, nawet biorąc pod uwagę jazde w terenie ;), ja dałem za swoją 120zł z suportem po przebiegu 800km, 300zł zostaje w kieszeni :)

Napisano

Ja bym po prostu kupił używaną korbę 44/32/22 pod HT2, czemu koniecznie slx?

Nie musi być SLX, po prostu w aukcji (pierwszy post) korba była oznaczona jako 44/32/24

(co okazało się błędem sprzedającego), a takie tarcze chciałem.

Do korby, którą mam w rowerze (T551) występują również tarcze 44/32/24, ale nigdzie nie mogę

znaleźć.

Proszę tu masz korby pod napęd 9spd czyli z zębatką 44: Shimano Mechanizm korbowy Deore SLX FC-M660 9-speed - Korby rowerowe-narty,rowery-wmsports.pl - WM Sports Narty Rowery i Akcesoria . Niestety są droższe niż Dyna Sys ale tak to już jest. Jak chcesz poszukać innych z 44T to poszukaj korb firm FSA i Race Face.

Dzięki za informację. Tylko jest pytanie czy będzie współpracować z napędem 10-rzędowym?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...