Skocz do zawartości

[Rama] Pomoc w zakupie ramy - 600 zł.

ptachu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie!

Aktualnie posiadam rower Kross Level A2 w wersji z 2006 roku. Przy zakupie popełniłem błąd wybierając za dużą ramę (21), co przy moim wzroście 176 cm. skutecznie obrzydza mi jazdę rowerem. Postanowiłem skończyć z męczarniami i kupić ramę bardziej dopasowaną do mojego wzrostu. Dlatego też zwracam się do Was z prośbą o pomoc w wyborze ramy dla mnie. Rama jakiej poszukuję powinna udźwignąć 105 kg. Chciałbym też, aby jak najwięcej elementów z mojego Krossa dało się przełożyć do tej ramy. Jeżdżę po asfalcie i drogach leśnych. Skoki, loty i inne akrobacje na rowerze są mi obce i nie zamierzam w najbliższym czasie tego zmieniać. Kwota jaką mam na wydanie to 600 zł.

Dzięki za ewentualne rady!

Pozdrawiam!

Napisano

Czolem,

Nie jestem ekspertem ale z moich obserwacji wynika, ze wiele osob sklada rowery na ramach Accent'a i chwali je sobie. Mieszcza sie w budzecie i powinny spelnic oczekiwania.

Accent Peak

Accent El Nino

Accent El Norte

Moj znajomy ujezdza rower na El Norte (naped deore) i mamy za soba Las Bemowski, Kampinos, Wyprawe z sakwami po Jurze Krakowsko-Czestochowskiej, Wyprawe z sakwami po mazurach oraz tysiace kilometrow po miescie choc wolimy przyrode. Nie narzeka na rower, spelnia wszystkie jego wymagania.

Pozdrawiam,

assa

Napisano

Jakie szybkie odpowiedzi :D

@gregorek Myślałem raczej o czymś nowym. Z licznych poradników mówiących o tym jak dobrać ramę też wywnioskowałem, że 18 to jest chyba optymlny rozmiar. Akurat assassInql podaje 17, 19 i L, które nic mi póki co nie mówi ;).

Napisano

Podalem przyklad ram w wymienionym budzecie. Chwycilem linki na chybil trafil by dac Ci jakas opcje. Jakby zerknac uwaznie to i rozmar sie pewnikiem znajdzie. Dodam, ze sam ramy nie uzywalem wiec moze ktos po drodze sie wypowie.

Napisano

Tu masz ramkę Specialized Hardrock rozmiar 17: http://www.rowerowysklep.pl/czesci-ramy-rama-specialized-hardrock-xc-pro-disc-sil-o_l_212_7262.html. Myślę, że będzie solidniejsza niż Accent Peak. Powinieneś zmierzyć sobie długość nogi od podłogi do krocza, obliczyć z użyciem odpowiedniego współczynnika (poszukaj w necie, a może ktoś tu poda) i wyjdzie Ci odpowiednia długość rury podsiodłowej dla Ciebie. Szukaj też ramy o odpowiedniej długości rury górnej (porównaj do swojej obecnej) oraz sprawdzaj długość rury sterowej żeby nie okazało się, że Ci zabraknie sterówki amortyzatora.

Napisano

rozmiar L i 19 cali to ten sam przedział. Nie masz nic upatrzonego? jakieś firmy ? coś co Ci się podoba? bo z tego co napisałeś, to nie masz jakiś wygórowanych wymagań...

Napisano

@Sagitt77 Wszystko pomierzę jak wrócę do domu.

@gregorek Idąc po najmniejszej linii oporu chciałem kupić ramę krossa A2 o mniejszym rozmiarze ;). Ale odpowiedniej nie mogę znaleźć. Co do moich wymagań to rzeczywiście może nie są zbyt duże. Podstawą dla mnie jest to żeby rama, którą kupię nie złamała się pode mną po miesiącu użytkowania.

Napisano

rozwiązałem swój dylemat kupując ramę amoeba mfr-hussar 18" :) 549zł w alerower.pl

lepszej w tej cenie raczej bym nie znalazł.

na żywo prezentuje się lepiej niż na zdjęciach :)

3jpcqo_amoeba_mfr_hussar.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...