ozim84 Napisano 26 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 Witam, wraz z dziewczyną jedziemy jak co roku w jakieś miejsce z sakwami. Padło na Bałkany, Plan - przejazd z Polski do Czarnogóry (Budva) i powrót autokarem z zaprzyjaźnionego biura turystycznego, wyjazd 12 lipca z Polski a powrót 27 z Czarnogóry. Koszt przejazdu w obie strony to 450 zł + 100 zł za rower. czyli 550 da się przeżyć. Zaczynamy z Budvy, lecimy nad jezioro shkoderskie, pare dni w Albani przejazdem przez Góry Północnoalbańskie (piękneeee serpentynki), następnie do Kosowa na 2 dni z racji że jestem żołnierzem zawodowym ciekawi mnie ten teren powrót na Czarnogórę i przejazd przez Serbię, znowu Czarnogóra - Dolina Tary, Durmitorem do Bośni i Hercegowiny i już powrót na wybrzeże zahaczając o Kotor - Start i koniec to miasteczko Budva na dzień dzisiejszy - 25 miejsc wolnych w autokarze ( bez problemów biorą rower) odległość - ok 900km spanie - namiot na dziko (ew. tanie pola) mycie - będzie gorąco także kąpiele w morzu czy jeziorze to będzie czysta przyjemność jedzenie - biorę 2 x 500g gazu + palnik ale również kuchni bałkańskiej spróbujemy Jeśli ktoś chętny to zapraszam jak najbardziej, z racji że jesteśmy parą dobrze by była druga para Interesują mnie również opinie innych Sakwiarzy którzy przebyli podobną trasę , o czym nie zapomnieć, czego nie przegapić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapelarz Napisano 26 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 piszesz że wyjeżdżacie z Polski i chciałbym Ci podrzucić pomysł bo akurat tez myślę o Bałkanach przeglądając ostatnio ofertę PolskiBus natrafiłem na Bilety do Bratysławy za 20 i 40zł (z Warszawy). Może warto by było rozpocząć podróż z Bratysławy , z tego co wiem to z rowerami problemów tez nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ozim84 Napisano 26 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 wyprawa musi zacząć się 12 lipca a skończyć w niedzielę 28 lipca, - urlop mojej kobiety Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SilverXC Napisano 26 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 Uważajcie w Albanii na cyganów, nie rozdzielajcie się w tych miejscach i przejeżdżajcie jak najszybciej przez ich wioski bez zatrzymywania się. Cyganie tam są dość agresywni i kobietę potrafią ściągnąć z roweru. Zaminowana granica z Bośnią robi wrażenie! Warto zobaczyć miasto Szkoda Super trasa z Cetinje do Kotoru - niesamowite widoki, rewelacyjne serpentyny Na samo zwiedzenie Kotoru warto zostawic sobie kilka godzin( warto zobaczyć mury okalające miasto) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ozim84 Napisano 5 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 Rezerwacja zaklepana - zaliczka wpłacona. Start Rybnik 12.07 powrót do Polski 28.07 Jedziemy z Biurem OIS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
geodan Napisano 5 Marca 2013 Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 Do autora tematu . Jak będziesz miał kiedyś ochotę pojeźdźić w grupie to daj znać , spotykamy się w niedziele około 9,00 w Rydułtowach koło tzw. Gołębnika ( jak jesteś z Wodzisławia to być może znasz to miejsce . Pozdrawiam geodan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ozim84 Napisano 6 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 Do autora tematu . Jak będziesz miał kiedyś ochotę pojeźdźić w grupie to daj znać , spotykamy się w niedziele około 9,00 w Rydułtowach koło tzw. Gołębnika ( jak jesteś z Wodzisławia to być może znasz to miejsce . Pozdrawiam geodan Pochodzę z SWD ale Mieszkam na stałe w woj. Lubuskim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
inkotur Napisano 8 Marca 2013 Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 http://www.facebook.com/pages/Inkotur/249380611863770?fref=ts inkotur.pl wyprawy rowerowe do Toskanii, Hiszpanii, Bułgarii, na Sycylie, a także wyprawa samochodowa po Islandii i rejsy morskie po wyspach Kanaryjskich, Karaibach, Morzu Śródziemnym itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ozim84 Napisano 30 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 30 Marca 2013 Poglądowa trasa - wyruszamy autokarem z Polski do Budvy 12 Lipca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ozim84 Napisano 18 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 18 Maja 2013 Jest jeszcze ktoś chętny na Bałkany w lipcu ? w razie pytań zapraszam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greger Napisano 20 Maja 2013 Udostępnij Napisano 20 Maja 2013 Rezerwacja zaklepana - zaliczka wpłacona. Start Rybnik 12.07 powrót do Polski 28.07 Jedziemy z Biurem OIS Ja mam pytanie dotyczące przewozu roweru z tym biurem. Czy wożą bez problemu, jak trzeba rozłożyć i zapakować rower oraz jaki jest koszt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ozim84 Napisano 20 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 20 Maja 2013 100 zl rower. sciagasz tylko kolo i skrecasz kiere Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team anarchy Napisano 22 Maja 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 do autora tematu - Czarnogóra jest piękna, tereny i widoki zapierają dech w piersiach ale z drobnostek:- bankomatów i sklepów na lekarstwo więc róbcie zakupy na dwa dni- ludzie bardzo życzliwi i gościnni - nie należy odmawiać z rana (!) rakiji :) - zachowajcie bardzo dużo uwagi na asfaltach - jest sporo nowych dróg ale nadal bardzo wąskie, kierowcy jeżdżą jak popier... i zupełnie jak by Was nie widzieli na drodze, a w dodatku ich ulubionym elementem drogi jest pobocze - a dokładniej ich brak - w zamian tego są głębokie odkryte rynny betonowe odprowadzające wody deszczowe- pewnie naczytaliście się sporo i wiecie ale tak w razie czego - Czarnogóra to gorący kraj ale nad Morzem, północ potrafi być mokra i chłodna (w sumie to w Czarnogórze jest największa ilość opadów rocznych w Europie)- ładne miasto - Kolasin, brzydkie miasto - Zabijak A tak po zatem dobrej drogi, my zakochaliśmy się w tamtych terenach i może za 3 lata wrócimy (tym razem okolice granicy z Albanią i sama Albania).D. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Herodot Napisano 22 Maja 2013 Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 - zachowajcie bardzo dużo uwagi na asfaltach - jest sporo nowych dróg ale nadal bardzo wąskie, kierowcy jeżdżą jak popier... i zupełnie jak by Was nie widzieli na drodze, a w dodatku ich ulubionym elementem drogi jest pobocze - a dokładniej ich brak - w zamian tego są głębokie odkryte rynny betonowe odprowadzające wody deszczowe Pojechaliśmy samochodem w zeszłym roku latem do Czarnogóry. Przyłączam się do powyższego ostrzeżenia. Kilka dni zajęło mi przystosowanie się do lokalnego sposobu jazdy. Później było lepiej, ale w porównaniu do naszej kultury jazdy to dzieli nas co najmniej jedna epoka. Generalnie dominuje południowy styl jazdy z naciskiem na chaotyczność, nieprzewidywalność itp. Dodatkowi piesi chodzą wszędzie jak i gdzie chcą, nie zwracają uwagi na ruch i trzeba bardzo uważać. Jest ciasno, ulice są wąskie i ograniczone parkującymi wszędzie samochodami. To, o czym piszę, dotyczy głównie większych miast i miasteczek turystycznych. Na prowincji, na drogach lokalnych było dużo lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ozim84 Napisano 22 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 dzieki. na pewno przydadzą sie te wskazowki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ozim84 Napisano 27 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 mam pytanie . czy do Serbii wjedziemy z Kosowa ? czy lepiej przez Czarnogore? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team anarchy Napisano 27 Maja 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 ..my przekraczaliśmy granicę Serbia-Czarnogóra w obie strony (dojazd autem, tam zostało, jazda na miejscu) - w stronę powrotna korki i powolne tempo jak diabli,. wąska droga w głębkiej kamiennej dolinie - robi wrażenie. Jeżeli będziecie jechali rowerami to pewnie pójdzie szybciej i sprawniejNie wiem (nie pamiętam) czy jedziecie przez Belgrad - jeżeli tak (ja rozumiem - wielkie piękne miasto) przygotujcie się na skrajne przeżycia (głownie chodzi i o wjazd i wyjazd z miasta) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ozim84 Napisano 27 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 my jedziemy objazdowke z Budvy do Budvy przez Szkoder . alpy polnocnoalbanskie i chce przez Kosowo do Serbi wjechac pozniej na dol dolina Tary,Durmitor i Bosnią na dol Kotor i Budva wszystko rowerami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ozim84 Napisano 23 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 ktos jeszcze w lipcu wybiera sie na balkany rowerem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrosporek Napisano 23 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 jak starczy wam czasu polecam przejechanie kanionu Moracy. Widoku niesamowite (ja niestety autokarem tam byłem). lub wjechanie na Lovcen. Z cetniji prowadzi fajna droga na szczyt(droga nie szlak). A wracając z Cetniji do Budvy super panorama na budve. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ozim84 Napisano 23 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 na pewno przemyslimy dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrosporek Napisano 26 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 sie pomyliłem na Jezerski vrh ( leży w Lovcen) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ozim84 Napisano 1 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 no i jeszcze 10 dni i jedziemy autokarem na Czarnogóre by troche powojować po Bałkanach. Jak myslicie - bedzie gdzieś jakieś wifi ?:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team anarchy Napisano 1 Lipca 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 ....mogę Cię zaskoczyć, ale "zwykłą sieć" do łapania sygnału czy GSM czy GPS łatwiej znaleźć niż sklep :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ozim84 Napisano 2 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 2 Lipca 2013 tego sie boje.. ze musimy wiesc zapasy ze sobą na kilka dni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.