Skocz do zawartości

[Tarczowe Mechaniczne] Tektro Novela vs Avid BB5 vs Shimano

MichalKepa

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie. interesują mnie informacje na temat tych trzech hamulców.. dlaczego nie podałem modelu SHIMANO? już wyjaśniam..

Wymieniam amortyzator w rowerze Author Basic.. amor już zamówiłem, jest to Epicon LOD (2011). ponieważ nie ma on piwotów więc muszę założyć tarczę. klamki które posiadam - Shimano Acera - są zintegrowane z przerzutką więc musiałbym je wymienić a na to mnie niestety w tym momencie nie stać dlatego wybór padł na hamulec mechaniczny.. pierwsze dwa w temacie (Tektro Novela, Avid BB5) to moje typy.. Tektro zwrócił moją uwagę tylko ze względu na kolor (dostępny biały) a Avid bo ma dobre recenzje.. Shimano dorzucił mi gość w sklepie gdzie kupiłem rower i poszedłem zasięgnąć informacji co do BB.. nie pamiętam jaki to był model dlatego chodzi mi o to abyście podali mi informacje na temat skuteczności Tektro i Avid'a i ewentualnie dorzucili model Shimano, który byłby alternatywą dla tego, który z tej dwójki jest lepszy.

nadmienię że Tektro są do kupienia za 109 PLN za komplet bez klocków z tarczą 160 mm, Avid 148 PLN również komplet bez klocków z tarczą 180 mm.. za Shimano musiałbym w sklepie wybulić ok 200 PLN za komplet..

aha.. no i takie dodatkowe pytanie (mam nadzieję że admin mnie za to nie skasuje).. jak z piastą pod te modele.. piasty są uniwersalne pod wszystkie modele tarcz?

Z tych trzech firm mechaniczne wybrałbym tak czy inaczej avidy.

- tektro najłatwiej ustawić, mają dobry prześwit między klockami przy jednocześnie małym skoku klamki i twardej "dźwigni", moc jednak słaba; sprężyna powrotna tłoczka mocna, dźwignia hamulca lubi stawiać spory opór;

- shimano dają dosyć miękkie odczucie "na dźwigni", wewnętrzny klocek bywa ułożony pod skosem do tarczy, przez co ustawienie ich bez ocierania bywa uciążliwie trudne;

Mogę się wypowiedzieć tylko w kwestii BB5, ustawienie jest dość łatwe, solidna konstrukcja, nigdy nie sprawiał problemów, co do siły to jak na mechanika na b. dobrym poziomie. Ja wybrałbym go z tarczą 180mm ale to już zależy od Twoich potrzeb.

W każdym mechanicznym hamulcu warto dosyć systematycznie ruszyć regulator wewnętrznego klocka, szczególnie jeśli rower używany jest w zimie.

Avid ma sporą przewagę regulacyjną nad innymi mechanikami - klocek nieruchomy można ustawiać za pomocą pokrętła dostępnego bez konieczności użycia np klucza imbusowego.

a ja się wypowiem nt noveli, prosta regulacja, moc wystarczająca do AM, na trasie XC po 10km hamulec był tak zagrzany że każdemu hamowaniu towarzyszył pisk, oraz dodam to że ten typ tak ma i za każdym razem, każde tektro piszczy na przodzie, bez względu na markę, tarcz, odtłuszczanie itp..

właśnie co do shimano to też jestem raczej na nie.. sporo o nich czytałem i trafiałem na przeróżne opinie.. od niezłych po raczej słabe..

głównie to nastawiony jestem na bb5 ze względu na ich opinie (jeszcze się nie spotkałem z krytyczną) co do skuteczności, możliwości regulacji no i cenę.. biorąc pod uwagę stosunek ceny do jakości ten model chyba przoduje wśród mechaników.. o bb7 też myślałem no ale cena mnie nieco blokuje.. choć teraz jak mnie "Ronina" uświadomił, że są w nich ruchome oba klocki to szala nieco bardziej przechyliła się w ich stronę :icon_wink: co do wielkości tarczy to planowałem zainstalować 180 mm tylko nie z tego względu, że akurat są mi w tym momencie takie niezbędne, tylko dlatego, że w niedalekiej przyszłości mogą być bo jak to się mówi "apetyt rośnie w miarę jedzenia" i możliwe że zachce mi się jeździć w trudniejszym terenie a szczerze mówiąc wolałbym wtedy nie myśleć o zmianie tarczy...

MMMAAACCC7 wspomniał, że każdy mechaniczny Tektro piszczy po "zagrzaniu".. a jak to jest w przypadku AVID'ów? no i moglibyście mnie naprowadzić na jakieś przyzwoite klocki do nich?

aa.. :D tak więc odpadają.. z moimi nerwami chyba bym tego na dłuższą metę nie przetrawił :icon_lol: czyli pozostają BB.. 5 czy 7 .. jeszcze się zastanawiam.. ale biorąc pod uwagę fakt, że na 5 nikt nie narzeka a ja "pro" riderem nie jestem to chyba sprawa jest przesądzona.. owszem, 7 ma dwa klocki i pewnie lepszą skuteczność no ale cena.. 70 zeta różnicy w cenie którą mogę np wykorzystać przy zakupie piasty ;) dobre rozwiązanie?

aa.. :D tak więc odpadają.. z moimi nerwami chyba bym tego na dłuższą metę nie przetrawił :icon_lol: czyli pozostają BB.. 5 czy 7 .. jeszcze się zastanawiam.. ale biorąc pod uwagę fakt, że na 5 nikt nie narzeka a ja "pro" riderem nie jestem to chyba sprawa jest przesądzona.. owszem, 7 ma dwa klocki i pewnie lepszą skuteczność no ale cena.. 70 zeta różnicy w cenie którą mogę np wykorzystać przy zakupie piasty ;) dobre rozwiązanie?

każdy hampel ma 2 klocki :D:D ale warto dopłacić do bb7, zawsze to wygoda :P a nie myślałeś by na przód dać jakąś hydraulikę? czy też jest coś co Ci to uniemożliwia, np klamkomanetki

tektro przód piszczy nawet nie zagrzany obojętnie jakie klocki i jaka tarcza... ale jeszcze je lubię

każde tektro piszczy na przodzie, bez względu na markę, tarcz, odtłuszczanie itp..

Absolutnie się nie zgadzam. Kolego pisz o swoich a nie uogólniaj do wszystkich.

Mam Novele z przodu i piszczy tylko po myciu roweru, kiedy klocki mokre (tota bene dość krótko)

Przejechałem na nich 50km singletracka pod Smrekiem i żadnego piszczenia nie było (klocki oryginalne organiczne)

Kumpel ma novele z tarcza 180mm na przodzie i hamuja dobrze jak za 100zł.Budżetowo wziałbym je właśnie ,za ciut więcej kasy bb5 lub nawet bb7(oba ruchome klocki)Zaś Shimano-nie.

Ten kumpel to właśnie ja. :)

Na przodzie mam jak wspomniałem Novele, na tyle Aquile

Jeżdzę na klamkach Tektro czteropalcowych, tarczach p-180, tył 160 i klockach takich jakie szły w oryginale (organiki)

Są to moje pierwsze tarczówki.

Napiszę jedynie o Noveli, bo o nich temat.

Byłem zadowolony z siły hamowania na początku. Potem jednak, zaczęło jej powoli brakować.

Podejrzewam, że przyczyną są klocki. Przejechałem na nich ok 800km (w tym 50km wspomnianego singla)

Spokojnie, hamulce zatrzymają rower, ale czuć różnicę w spadku siły po takim przebiegu.

ps. zacisk ładnie wygląda w kolorze białym :)

Dlatego w tym sezonie, postanowiłem podrasować hample.

Kupiłem tak polecane klamki Avida FR5, klocki półmetaliczne Clarks'a na tył i spieki Unex'a na przód.

Sprzęt dopiero czeka na testy, także nic nie mogę jeszcze napisać.

Nie mialem styczności z BB5. Bardzo chciałbym porównać siłę hamowania obydwu modeli. Dużo osób pisze, że je poleca bo są bardzo mocne, ale niestety wiele z tych opinii jest wysnute bez WŁASNEGO porównania BB5 z innymi mechanikami (shimano, tektro aquila, novela...)

ps. Kto z Was reguluje często zacisk podczas jazdy? (no pomijam moment, kiedy zakładamy koło przed jazdą) Dla mnie regulacja wewnętrznego klocka BB5 za pomocą pokrętła, to taki chwyt :) ale to moje zdanie.

sorki że tak długo ale mam jakieś problemy z forum.. błąd mi wyskakuje i nie mogę się nań dostać.. wiecie coś na ten temat??

MMMAAACCC7 - ach.. wyłapane :thumbsup: nie mogłem edytować a chodziło mi o to że BB7 ma je ruchome :icon_wink: myślałem ale właśnie to mnie ogranicza..klamkomanetki.. nie wiem czy rzuciłeś okiem na mój rower.. sądzę że nie skoro pytasz.. mam w nim manetki Shimano Acera i są one niestety ZINTEGROWANE z przerzutkami :down: czyli konieczna byłaby ich (a w zasadzie jednej) wymiana a chwilowo mnie na to nie stać.. poza tym aż takim extremalnym riderem nie jestem i z tego co wyczytałem o BB 5 i 7 sądzę że dla mnie w zupełności wystarczą :icon_wink: w sumie masz rację, zobaczymy jak będzie z budżetem.. najpierw jednak muszę zakupić piastę i ogólnie przygotować koło (możesz luknąć na dział koła to może cosik mi podpowiesz).. jak mi zostanie na BB7 to nie będę się zastanawiał :yes:

adhd - że ładnie wyglądają to mało powiedziane :icon_lol: to że, tak jak napisałeś "zatrzymają rower" nie za wiele mi tłumaczy.. szczerze mówiąc, jak dla mnie, hamulec powinien dawać możliwość lotu przez kierownicę przy zbyt mocnym naciśnięciu, nawet moje V-ki to potrafią (miałem tą "przyjemność" kiedy gość mi samochodem drogę zajechał) :icon_lol: no i wtedy wiem, że to hamulec.. co do BB wyczytałem że tak jest.. tylko, że się obawiam iż mogą to być opinie nie potwierdzone porównaniem z innymi, tak jak właśnie napisałeś.. a jak to jest z tymi novelami?? da się "polatać"?

BB5 polecam również, raczej bez problemowy sprzęt :)

co do mocy hamowania: na tarczy 160mm potrafiłem go bez problemu podnieść więc chyba nie będziesz miał jej za mało na 180mm

Jednak klamki Avida są niesamowicie wygodne w użytku, aż miło trzyma się na nich rękę :)

Co do pisku tektro, to sam miałem ten problem i wadliwa okazała się tarcz, po zmianie wszystko ucichło :)

Miałem avida bb5 z klamkomanetkami stef 60 , tarcza 160 i moc przy 76kg była wystarczająca by podnieść koło. Swoją drogą te orginalne klocki zjechałem w ok.800km.

Miałem także shimano 416 tutaj klocki są lepsze pod względem ścieralności bo wytrzymały 2100km + zlot forum w Zawoji . Siła troche mniejsza niż w przypadku avida

adhd - że ładnie wyglądają to mało powiedziane :icon_lol: to że, tak jak napisałeś "zatrzymają rower" nie za wiele mi tłumaczy.. szczerze mówiąc, jak dla mnie, hamulec powinien dawać możliwość lotu przez kierownicę przy zbyt mocnym naciśnięciu, nawet moje V-ki to potrafią (miałem tą "przyjemność" kiedy gość mi samochodem drogę zajechał) :icon_lol: no i wtedy wiem, że to hamulec..

a jak to jest z tymi novelami?? da się "polatać"?

Jedyne hamulce, na ktorych jezdzilem (kilka kolek wokół bloku) i co do ktorych jestem w 100 proc pewien żeby mnie przewiozly przez kiere, to slx 666 :)

Czy z novelami da się "polatac" dam Ci znac, jak wymienie w nich klocki.

Na oryginalach, nie czulem zagrozenia wywrotka :)

Czekam aż przyjdą klocki na przód. Reszta już siedzi w rowerze.

Odpowiedni teścik zrobię w kwietniu na singlu. W między czasie, pewnie pojeżdżę jeszcze po swoich okolicach.

Warunek jest jeden, musi się zrobić powyżej 10 st i stopnieć śnieg :)

w kwietniu?? :whistling: do tej pory to zamierzam już trochę kilometrów natłuc :icon_wink:

benek a ile waży Twój rower razem z Tobą?? bo mój jakieś 93-4 (rower ok 13,5..póki co)..

mimo wszystko zakupię BB.. nie wiem jeszcze które ale jak założę to napiszę jak się sprawują :yes:

jeszcze jedno pytanko tak co by wyczerpać temat.. linkę jakąś konkretną polecacie czy raczej bez znaczenia?? no i jakie klocki wybrać.. oryginalne czy cosik innego??

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...