Skocz do zawartości

[Rama] Kiedy i jaka do 800

assassInql

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wlasnie sporo. Poki co wymienilem tylko kasete + lancuch (deore), przerzutke tyl slx, manetki slx, hample avid sd7, kola CrossRide + conti race kingi 2.2 a reszte gratow mam z obecnego roweru i nie sa to wychudzone wagowo podzespoly a raczej tanie komponenty. Chcialem zbic wage na tyle ile sie da bo rower jest ciezki (glownie przez rame na ktorej chce ugrac jakies kilogramy).

Jak wroce do domu zwaze rower i zobacze jak bardzo zalezy mi na wadze ramy. Nie mialem za duzo czasu w robocie wiec re-search o ktorym pisalem przeniose na wieczor lub na jutro.

Dzieki za wypowiedzi, temat pozostaje otwarty.

Napisano

Realnie najwięcej z największym pożytkiem co do odczuć w wadze i jeździe to wymiana amorka ...

Z Epiconem już wiesz że jest problem ... Axon to już wydatek ...

Jest jeszcze Spinner SW7 ... ma piwoty ... ma powietrze ... będzie co najmniej 500 g lżejszy od XCT i z przesyłką kupisz go za 400 zeta.

Jedyna jego "wada" to skok 80 mm.

Poczytaj o nim na forum z tego co pamiętam nie narzekali na niego :)

Poszukiwania lekkiej klasowej ramy z pivotami może potrwać :) zazwyczaj takie ramki stosunkowo rzadko wypływają jako oferty ... zapłacisz za nią więcej niż za amorek ... fakt będzie lżejsza ale możesz nie poczuć większej różnicy w prowadzeniu ... a różnicę miedzy XCT a amorkiem powietrznym złapiesz w mig.

pozdro

Napisano

Moim zdaniem tak ... korzyści z wymiany amortyzatora są zwyczajnie bardziej wymierne :)

Zanim kupiłem Reactiona polowałem na ramę ponad pół roku ... a miałem upatrzonych kilka potencjalnych modeli.

Pozdro

Napisano

Trochę z opóźnieniem bo nie dostałem żadnego powiadomienia... więc wybacz. Jeśli chodzi o Peak'a to raczej na fortach Bema nie bywam :) najczęsciej kręcę się po Bielanie, Kabatach i ścieżka po praskiej stronie Wisły :)

Co do Peak'a to ja jestem bardzo zadowolony, przede wszystkim odpowiada mi jego geo - długa górna rura (a przesiadłem się z rekreacyjnego Trek'a 3700) zadowalająca sztywność i przystosowanie pod amorek 100 mm. Minus w twoim przypadku to brak piwotów. Nie chcę Cie namawiać na tarcze, ale obecnie to nie zakrawa na majątek jakiś specjalny a zdecydowanie łatwiej znaleźć amorek/ramę co już zostało poruszone wcześniej. Przykładowo w bikestacji widziałem hydr. Deore za 400 (komplet) a serwisowanie to ew. odpowietrzenie układu (robiłem tylko raz po skracaniu przewodu). Dodatkowo zachęcająca jest IMHO cena Peak'a. A jeśli chodzi o Raidona to rocznik 2008 (miałem w Treku) ma ten minus że szybko traci anodę na goleniach...

• 3 tygodnie później...
Napisano

Co do Amora podbilem budzet i kupie Axona (chyba ze ma jakas powazna konkurencje) a rama wraca na pulpit. Nadal nie moge namierzyc Reactiona z piwotami (kazda na aukcjach uszkodzona). Coraz powazniej podchodze do RDR Team Pro Easton. Zastanawiam sie tylko...

Obecna rama ma dlugosc gornej rury 590mm (rozmiar 19,5", ktory jest dla mnie za duzy to pewne) i ta dlugosc mi odpowiada, chyba, ze poprostu sie przyzwyczailem.

Podobna geometrie ma Cube Reaction wiec staram sie na niego polowac.

RDR ma gorna rure 565 (17") i 580 (19") pytanie czy przy wzroscie 173 powinienem celowac w rame 19'tke.

Help!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...