Skocz do zawartości

[wybór] manetki XT + klamki XT Vki vs. klamkomanetki XT hydr.

Rekomendowane odpowiedzi

Myślę, że temat oddaje w pełni mój dylemat.

Posiadam w swoim trekingu (w zasadzie nowym) manetki XT m770 3x9 i do tego vki XT z klamki XT. Wszystko jest z znikomym przebiegiem. Wartość całości szacuje na jakieś 350-400zł.

Na dzień dzisiejszy mogę kupić klamkomanetki XT z hamulcami hydraulicznymi. Całość nowa za jakieś 630zł. Do tego musiałbym kupić tarcze.

Mimo tego, że z obecnym hamulców jestem zadowolony to zastanawiam się czy nie wejść w hydraulicznego XT dokładnie M766.

Niestety nie mam obycia z klamkomanetkami. Generalnie z zaczytanej wiedzy wynika, iż w terenie mogą być kłopotliwe jeśli chodzi o przypadkowe zmiany biegów, ale na asfalcie już nie będzie z tym problemu.

Generalnie to jest jedyny minus jaki znalazłem, Czy są inne?

Nie przejmowałbym się aż tak bardzo problemami ze zmianą biegów, zwłaszcza że poruszasz się trekkingiem. Musisz poświęcić trochę czasu na zmianę nawyków i będzie ok. Ale czy nie prościej kupić same hamulce, zamiast wchodzić w klamkomanetki? Nie żeby to jakieś zło było, ale to taki krok wstecz, bo ograniczasz sobie pole manewru na przyszłość, gdybyś chciał coś później zmieniać. A swoją drogą, to czy jest sens zmiany dobrych(jak sam piszesz) hamulców na hydrauliczne?

Dokładnie. Nie ma w ogóle większego sensu iść w hamulce hydrauliczne na trekkingu, będą cięższe, droższe, a lepszego hamowania i tak nie wykorzystasz.

A już klamkomanetki to zupełny błąd moim zdaniem, działają tylko z hamplami Shimano i musisz dokupić koła, tarcze i co tam jeszcze trzeba :). Cena może i okazyjna, ale zakup kompletnie niepraktyczny.

No i zwróć uwagę że to stary zestaw, bo Shimano już od paru lat klamkomanetek nie produkuje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...