Skocz do zawartości

[zestaw narzędzi] do roweru Kross Hexagon V3

Kefir92

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć.

Przechodząc do sedna: po zrobieniu kilku tysięcy kilometrów moim rowerem stwierdziłem, że oddawanie go na serwis to dużo kasy i taniej jest samemu nauczyć się podstawowych napraw. Potrzebny mi jest więc zestaw narzędzi, które są najbardziej potrzebne. Rzeczy takie jak imbusy i śrubokręty mam. Gorzej z kluczami itd. itp. Co jest mi potrzebne do ww. Krossa? Chodzi głównie o opiekę nad łańcuchem, v-brake'ami, sterem, napędem, przerzutkami. Nie chodzi też o jak najtańsze narzędzia, ale klasie wytrzymałościowej "Biedronka" mówię: "dziękuję" :D.

PS: I tak na marginesie, ile maksymalnie wg Was powinna kosztować wymiana łańcucha, regulacja przerzutek, dosmarowanie steru, wymiana linek i pancerzy, wymiana wolnobiegu?

Napisano

Jeżeli masz imbusy i śrubokręty to ewentualnie możesz dokupić sobie klucz od kasety, rozkuwasz, a jak wyjątkowo nie masz co robić z pieniędzmi to i ściągacz do korby.

Napisano

Według tego co wynika ze specyfikacji to podstawowy zestaw:

-klucz do wolnobiegu

- ściągacz do korby

- klucz do suportu

- klucz do konusów

- skuwacz do łańcucha.

Napisano

W mojej okolicy (Chrzanó - małopolskie) koszt standardowego serwisu, czyli regulacje przerzutek i hamulców, kasowanie luzów na łożyskach, smarowanie i ogólny przegląd to koszt około 65zł i wydaje mi się to rozsądną ceną. Moje maksimum jakie bym poświęcił na taki serwis gdybym nie wykonywał go samodzielnie, to jakieś 80zł. W Krakowie taki przegląd czasem sięga powyżej 100zł, ale tam jest nieco inny rynek. Jeśli chodzi o rzeczy wymienione przez Ciebie, to myślę, że 20zł od czynności to maximum, jakie można za to zapłacić. Mówię tu oczywiście o rozwiązaniach standardowych. Jeśli wymiana odbywa się podczas przeglądu, to też jest to wtedy inaczej traktowane. Co do kluczy których aukcje podałeś, to francuz może się przydać do usuwania luzów na piaście, bo jest wygodny, ale nie zastąpi on kluczy do konusów. Do konusów musi być klucz płaski (cieńszy niż standardowe klucze płaskie) np. http://allegro.pl/klucz-do-konusow-piast-4w1-13-14-15-16mm-i2990277706.htmlco do suportu to bardziej polecałbym coś typu http://allegro.pl/klucz-do-misek-kasety-suportu-kwadrat-bike-hand-i3058790887.html

Napisano

U mnie w Oleśnicy (40 tyś. ludzi) to za przegląd przedsezonowy (smarowanie, regulowanie, kasowaniu luzów) życzą sobie ok. 100zł.

Za 80 zł kupię sobie narzędzia i więcej nie daję roweru do serwisu.

Napisano

Czyli ogólnie trochę przepłacam, nawet po wliczeniu kosztów części? No tak. Jak tak ogólnie patrzę, to te narzędzia ok. 130 zł. łącznie kosztują. Nie ma tragedii. Trzeba będzie w końcu zainwestować.

Napisano

Jeśli planujesz nadal jeździć, a być może w prayszłości kupić coś bardziej ściganckiego, to na pewno lepiej mieć swoje narzędzia. Tylko porządne serwisowanie roweru wymaga doświadczenia, dobrze jest się u kogoś poduczyć, żeby nie było z tego więcej szkód niż pożytku. Samemu też się da podstaw nauczyć, tym bardziej w dobie internetu, ale wtedy częściej coś pójdzie źle zanim się nauczymy poprawności. Do zestawu jeszcze może się przydać klucz do centrowanie kół, najlepiej jakiś uniwersalny.

Napisano

Na razie nie planuję nic kupować, lecz trochę denerwujące jest wydawanie co roku ponad 100 + części na serwisowanie roweru :D. No i w ciągu półtora roku odkąd zacząłem jeździć zrobiłem grubo ponad 5000km., więc pora zacząć myśleć o opanowaniu sztuki serwisowania rowerów.

Napisano

Klucz nastawny to bardzo słaba opcja. Nie nadaje się do serwisowania roweru. Polecam zainwestować nieco więcej i kupic zestsw kluczy płasko-oczkowych oraz nasadowych plus to co padło wcześniej. W 500 pln pwinieneś się zmieścic.

Napisano
sztuki serwisowania rowerów

Jak jesteś blady z techniki rowerowej rozejrzyj się za książką o bardzo podobnym tytule :)

Lennard Zinn "Sztuka serwisowania roweru górskiego" :)

Pozdro

Napisano

ja kupiłem firmy PRO ~85zł

I jak, dają radę? Bo jeśli to te http://allegro.pl/obcinaczki-cazki-pro-do-linek-pancerzy-i3045474964.html, to nie polecam, bo rękojeść w serwisie roku nie wytrzymała. Ostrza są w porządku. Wprawdzie też jestem za używaniem obcinaczek do linek, ale myślę, że na początku wystarczą kombinerki z ostrymi ostrzami. Da się nimi tak uciąć żeby nie postrzępić linki.

Napisano

Jak dla mnie wiele z tych kluczy jest zbędnych, ponieważ mam ich odopowiedniki.

Także jakość może budzić zastrzeżenia, gdyż 44 narzędzia za 135zł nie wzbudza we mnie zaufania.

Napisano

Jeśli chodzi o sam zestaw jest niezły, z tym, że nie ma w nim porządnego śrubokręta, a klucz do przeciwnakrętki za niedługo pewnie w ogóle nie będzie z tego względu, że coraz częściej stosuje się nowe systemu suportu, podobnie z kluczem do misek suportu. Tak jak napisał Mokry, jakość tych kluczy budzi wątpliwość. Ja jestem na nie. Lepiej systematycznie skompletować dobrej jakości klucze.

Napisano

I jak, dają radę? Bo jeśli to te http://allegro.pl/ob...045474964.html, to nie polecam, bo rękojeść w serwisie roku nie wytrzymała. Ostrza są w porządku. Wprawdzie też jestem za używaniem obcinaczek do linek, ale myślę, że na początku wystarczą kombinerki z ostrymi ostrzami. Da się nimi tak uciąć żeby nie postrzępić linki.

chodzi mi o te:

pro-obcinaczki-do-linek.jpg

w sumie je dopiero niedawno kupiłem, ale wcześniej czytałem na forum i dużo osób je używa i jakoś nie widziałem narzekań, a do warunków domowych myślę, że wystarczą w końcu autor tematu do domu chce ich używać a nie do profesjonalnego serwisu

a co sądzicie o takim narzędziu wielofunkcyjnycm jak biker 37 firmy wenger. Ma nie tylko narzędzia do ogólnej naprawy podczas wyprawy, ale również inne bajery. Tu znalazłem takie narzedzie: Scyzoryk WENGER Biker 37 EVO | Magazyn Hobby4Men.com

ja bym wolał kupić typowo rowerowy Typu TOPEAK Hexus http://www.youtube.com/watch?v=_KzRjo33mXY

lub bardziej wypasiony, który sam posiadam TOPEAK Allien II

Napisano

Trochę masz rację z tymi szczypcami, jednak te obcinaczki co ja podałem moim zdaniem miały za długi plastik, a za mało w nim pręta stalowego i się po prostu ułamały. Bez sensu w sprzęcie za tyle kasy.

Ten multitool, który podałeś (Hexus) jest świetny. Kupiłem go chyba ze 3 lata temu, używałem nieraz w trasie, przy serwisie w domu jak mi się nie chciało imbusów szukać i nieraz używałem go przy serwisowaniu rowerów znajomym. Super sprawa. Rozkuwacz to bajka w porównaniu do np. http://89.25.241.65:5005/produkt/2883/klucz_yc-336_wyciskacz_lancucha_czarny.aspx

Napisano

a co sądzicie o takim narzędziu wielofunkcyjnycm jak biker 37 firmy wenger.

Promocja w bron.pl jest na niego. Mam kilka scyzoryków Wengera i jestem więcej niż zadowolony (IMHO lepsze niż victorinoxy). Czy ktoś miał do czynienia z bikerem?

Napisano

Nawet jeśli jest dobrej jakości, to do roweru się nie nadaje. Masa zbędnych funkcji, mało imbusów i ten skuwacz też nie napawa optymizmem.

• 5 miesięcy temu...
Napisano

to moze ja sie podepne tu:

chce skompletowac klucze do serwisu mojegp roweru:

http://wwww.katalogr...?id_produktu=79

poki co mam skuwacz i klucz do mierzenia dlugosci łancucha,interesuja ,mnie klucze dobrej jakosci ,lepiej wydac troche wiecej niz co chwile kupowac drugi klucz bo sie np zlamal,

wiec interesuje mnie wszelkiego rodzaju specjalistyczne klucze do serwisu korby, piast itp w moim rowerze,,zwykle klucze i normalne srubokrety jak i klucze ampulowe posaidam ,chce kupic takie ktore sa potrzebne aby moc bez problemu rozkrecic i skrecic poszczegolne elementy,prosze o pomoc  ,najlepiej z linkami do nich.

z gory bardzo dziekuje

pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...