Cragmite Napisano 25 Lutego 2013 Napisano 25 Lutego 2013 Witam, Otóż od prawie 3 lat poruszam się na rowerze b'Twin Rockrider 5.2 (kupiony w Decathlonie za 1000 zł, całkiem elegancki jak za tą cenę, przerzutki Shimano Altus) i już jest trochę ciężko. Kasetę wymieniałem w między czasie ze dwa razy, ale z miesiąca na miesiąc rowerek pokazuje, że życie już go męczy i zastanawiam się, czy by go diametralnie nie odświerzyć. Po oględzinach stwierdzam, że jedyne komponenty, które wytrzymają katowanie przez kolejne 3 lata, to rama, kierownica z mostkiem i siodełko ze sztycą - jednym słowem ubogo. I teraz trzeba tu wykombinować, jakie części miałyby wlecieć na miejsce starych, aby rower był "jak nowy", a portfel nie popełnił samobójstwa. W zasadzie wielkich wymagań nie mam - po prostu ma jeździć, być wytrzymały w każdym terenie (głównie dziurawy asfalt/pola/lasy (nie zawsze ścieżki)) i posłużyć kolejne 3 lata równie dobrze lub lepiej od obecnego setupu. Jedyne z czym bym "zaszalał" to przejście z napędu 3x8, który mnie już nie satysfakcjonuje, na 3x9. Myślałem tutaj tylko nad Shimano Acera, bo cena już np. Alivio mnie trochę przerasta. Długo nie siedziałem w temacie rowerów i nie pamiętam już co jest od czego lepsze i co ile kosztuje. Z tego względu proszę Was o pomoc w wyborze wszystkiego (oprócz wspomnianej ramy, kiery, mostka i siodła ze sztycą) do powiedzmy 700, max 800 zł (ale do 700 byłoby naprawdę super). Wiem, że to bardzo mało, ale więcej nie dam rady uciułać na ten cel. Z wymagań jakie mam, to tylko napęd 3x9 i najlepiej gotowe do kupienia koła (jakoś nie czuję się na siłach do zaplatania samemu). Tak więc czekam niecierpliwie na pomoc i niech moc będzie z Wami! Cragmite
Cragmite Napisano 1 Marca 2013 Autor Napisano 1 Marca 2013 (na wstępie przepraszam za double-post, okażcie mi łaskę ) Temat, z tego co widzę, jest dość mało rozchwytywany, pewnie macie mnie za lenia, któremu się nie chce szukać. No to Was niestety zawiodę - właśnie skończyłem sporządzać listę części, którą możecie pobrać poniżej w formacie .xlsx (Excel 2010, nie mogłem załączyć pliku do posta, więc wklejam link): http://przeklej.net/...9d440e03e4.html Zrezygnowałem z układu 3x9 na rzecz już w miarę dobrego 3x8 (Alivio, lepsze to w końcu niż Altus/Acera). Wyprzedzając komentarze nt. korby - tak, wiem na co się piszę z 48-38-28T. Baaa, to jest właśnie to o czym marzę! 42-32-22 to dla mnie o wiele za mało, lubię się rozpędzić na asfalcie i tak sobie sunąć. No i na koniec posta standardowo kilka pytań: Czy części są w miarę dobre (jeśli chodzi o najgorsze z najlepszych oczywiście)? Czy wszystko będzie ze sobą elegancko współdziałało czy też coś może nie pasuje? Jakie narzędzia musiałbym dokupić, aby zmontować wszystko w całość w domowym zaciszu (no, może z wyjątkiem montażu sterów - to wolę powierzyć komuś kto się na tym zna)? Bo jak na razie posiadam tylko skuwacz do łańcucha i klucz do kasety + klucze płaskie i imbusy. Czy nie zapomniałem o czymś (nie licząc ramy, kiery z mostkiem, siodełka ze sztycą, kół i akcesoriów rowerowych)? To chyba na tyle, czekam na odpowiedzi i mam nadzieję, że teraz się doczekam. Pozdrawiam!
Cragmite Napisano 3 Marca 2013 Autor Napisano 3 Marca 2013 (triple post, ech... więcej nie będzie, obiecuję) Załączam obrazek z częściami, bo już naprawdę nie wiem co zrobić, żeby ktoś mi pomógł. Czekam nadal niecierpliwie na jakieś odpowiedzi na cztery pytania z drugiego posta. Pozdrawiam i liczę na Was!
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.