Skocz do zawartości

[ścieżki rowerowe] na Słowacji

Ted07

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Przeszukiwałem forum pod kątem ścieżek rowerowych jakie występują na Słowacji i nic nie znalazłem. Dlatego postanowiłem założyć nowy temat.

Chciałbym aby w tym temacie umieszczane były informacje o ściekach rowerowych występujące na Słowacji.

Może ktoś z koleżanek i kolegów będąc na Słowacji korzystał ze ścieżek rowerowych. Będę bardzo wdzięczny za wszelkie informacje. Nie ukrywam, że najbardziej interesowałyby mnie ścieżki położone blisko granicy z Polską, ale nie tylko.

Chciałbym zwiedzić Słowację korzystając w dużej mierze ze ścieżek rowerowych, podobno jest ich sporo jednak w internecie nie mogę znaleźć żadnych map lub zdjęć.

Pozdrawiam

1. Kilka tras w Wysokich Tatrach: http://www.tanap.sk/cyclo/mapa1.html

Tutaj opis i kilka fotek: http://www.rower.com/archiwum.php?art=1585

2. Świetna lista podjazdów (Polska, Czechy, Słowacja). Dzięki niej odkryłem m. in trasę na Tatliakove Jeziorko z Zuberca: http://www.genetyk.com/podjazdy/podzial.html

pozdrawiam

Takich klasycznych ścieżek rowerowych jest bardzo mało a jak są to w większych miastach np. Poprad, Liptowski Mikułasz. Powód jest prosty, nie są nikomu potrzebne. Słowacja w kwestii rowerowej to dwa różne światy w porównaniu z naszym krajem. Masa ludzi jeździ tam po zwykłych drogach i Tobie radzę to samo. Jest bardzo bezpiecznie i nie ma takiej dziczy jak u nas. Ruch samochodowy na pełnej kulturze i bardzo mały. Mi właśnie u Słowaków jeździ się najprzyjemniej więc zwykła mapa i w drogę.

Jak dla mnie najlepsza kopalnia informacji o wszystkim czego potrzebujesz http://www.vysoketatry.com/pl.html

• Mod Team

2 lata temu zjeździłem trochę okolice Słoweńskiego Raju. Wyprawa łączona - trochę rowerem, trochę butowania po górkach - polecam zwłaszcza okolice Suchej Beli i Lodowej Jaskini.

Na najbardziej popularnych i uczęszczanych szlakach można się natknąć na wypożyczalnie rowerów, które organizują takie grupowe zjazdy dla leniwych :)

Raz nawet się przydał taki przypadkowo napotkany mobilny serwis :)

Więcej info znajdziesz na:

ROWEROWO: ROWEROWY RAJ

Slovenský raj - Turistika, mapy, fotografie, ubytovanie, ... - Slovenský raj

Jeździ się fajnie, tylko wieczorem radzę uważać ze sprzętem na grupki młodocianych Romów. Bo choć my mieliśmy bazę wypadową u bardzo sympatycznej, młodej rodziny romskiej w naprawdę luksusowych warunkach w Hrabuszycach, to po zmierzchu robi się dość nieciekawie, zwłaszcza w mniejszych miejscowościach.

Pzdr

Dzięki koledzy za wypowiedzi, mam teraz sporo materiału na porównania i przemyślenia.

Czytałem trochę o ścieżce rowerowej z Bratysławy do Wiednia.

Może ktoś z Was już tą ścieżką jechał? W jakim jest stanie, jak z infrastruktura aby po drodze coś zjeść coś się napić itp? Oraz najważniejsze pytanie jak wygląda dojazd do niej z Polski przez Słowację? Może ktoś jechał przez Chyżne lub Korbielów???

Bliżej niż do wymienionych przejść masz do przejścia Glinka-Novot. Stąd można lecieć do miejscowości Zakamenne i do drogi nr 520 aż do 11-ki, która dochodzi do Żiliny. Stąd tylko do drogi nr 61, która leci aż do Bratysławy. Jest tez opcja krótsza do Żiliny przez Zwardoń.

Co do samej Bratysławy to musisz dostać się w rejon Zamku Bratysławskiego, który jest położony przy moście na Dunaju. Pod mostem jest kładka skąd zaczyna się oznakowana trasa do Wiednia. Cała trasa to chyba z 60 km z tego sporo po wale przeciwpowodziowym. Jej stan jest idealny a praktyczny bufecik z piwkiem jest tuż za miejscowością Hainburg gdzieś w okolicy 20 km.

Dzięki beskid, za cenne wskazówki dot. dojazdu do Bratysławy.

Powiedz jechałeś tą trasą, co możesz mi jeszcze o tej trasie powiedzieć?

Mam jeszcze kilka pytań, które chciałbym zadać, może ktoś udzieli mi odpowiedzi:

Nadaje się ona w ogóle do jazdy rowerem w sensie czy nie ma za dużego ruchu samochodowego?

Na tej trasie raczej nie ma oddzielnego pasa dla rowerów, co? Tak aby spokojnie i bezpiecznie się poruszać?

A może są jakieś skróty lub polne trasy rowerowe biegnące wzdłuż drogi, która mi wskazałeś, z dala od samochodów?

I ostatnie pytanie jak z noclegami na tej trasie?

Nie akurat w rejon Bratysławy się nie wybierałem bo taka jazda po szosie to nie do końca moje klimaty. Ścieżka ze stolicy Słowacji do Wiednia to opis od kolegi który w te rejony jechał w Alpy ale od strony Bańskiej Bystrzycy. Nie wiem skąd u ciebie takie obawy co do jazdy u naszych sąsiadów. Napisałem Ci wyżej jak się tam sprawy mają. Tam wszystkie zwykłe drogi maja świetne oznaczenia i masa ludzi się po nich porusza. Jak byś chciał zrobić np. Pętlę Tatrzańską licząc na ścieżki to byś nawet nie ruszył.

Tak na marginesie to jeśli nie wybierasz się gdzieś konkretnie w rejon Alp to cała ta wyprawa do Bratysławy to raczej kiepski pomysł na zwiedzanie Słowacji. Zwłaszcza gdy lubisz podjazdy i piękne wysokie góry. No chyba, że byś wracał np. przez rejon środkowej Słowacji czy Tatr Niżnych.

W temacie noclegów to w rejonach turystycznych a to większość tego kraju nie ma większych problemów w tej kwestii. Więcej nie mogę pomóc bo moje przygody z tym krajem to jednio dniowe wypady i to w większości w terenie. Być może inni coś do sprawy wniosą.

Fajna ścieżka rowerowa też jest w rejonie Szczawnicy. Startuje po Polskiej stronie i biegnie na Słowację i znów zakręca do Polski. Z opisu wynika, że jest całkiem całkiem. Ciekawe jak wyglada w praktyce. Może ktoś z kolegów już ta ścieżką śmigał?

Ale co nazywasz ścieżką ? Oznakowany szlak ?

Do jazdy turystycznej jest wiele szlaków, a ścieżki rowerowe to może 5 procent z nich. Jakakolwiek trasa dla rowerów wydzielona od ruchu samochodowego to cud.

Ja bym polecał zakup map turystycznych, wtedy najwięcej się dowiesz.

@marekw ale to nie jest klasyczna Pętla Tatrzańska. Ta trasa ma dwa odbicia a to zmienia postać rzeczy zwłaszcza jeśli ma ktoś ochotę na zrobienie jej na raz. Solidna wspinaczka na Sląski Dom zniszczy nie jednego. Nie wiem skąd te 4000tys przewyższenia bo mi wychodzi dodatkowo 1 tys.

@Ted07 a Ty dalej swoje. Ciężko się idzie porozumieć. Jak Cię zadowala ścieżka wzdłuż Dunajca, którą idzie zrobić do pół godziny to proszę bardzo tylko co potem będziesz wracał ta samą drogą?

@beskid nie zadowala mnie ścieżka ścieżka wzdłuż Dunajca. Szukam po prostu najlepszej i najbezpieczniejszej trasy na południe. Chciałbym zgromadzić w jednym wątku jak najwięcej informacji dot. ścieżek i tras rowerowych na Słowacji.

..ale te dwa odbicia jest ciekawe ...tutaj jeden:štrba-štrbske pleso-popradske pleso powrot przes podbanske-pribylina liptovsky hradok.

http://pokec.azet.sk/polanczyk/fotoalbumy/ceresne

http://pokec.azet.sk/polanczyk/fotoalbumy/jahody

szcawnica jest tam droga rowerowa..byliśmy tam samochodem...pieszo:wisokie skalki ,červeny klastor-trzy korony następnie czorosztynskie jazioro nazad samochodem więcej lesnica kolo dunajca w górę na wyciąg narciarski:

http://pokec.azet.sk/gladyszow/fotoalbumy/stolicka

http://pokec.azet.sk/baligrod/fotoalbumy/srna

ahoj.

• Mod Team

Hehe , pamiętam że jak dojechaliśmy do Czerwonego Klasztoru to tam było takie dobre piwo...że już dalej nie pojechaliśmy ;)

A ze Szczawnicy do Czerwonego Klasztoru tą ścieżką jeździć nie polecam, bo tam jest taki ruch jak na autostradzie jakiejś - chociaż ścieżka fajna i bardzo malownicza - nad samym Dunajcem.

Navime - trasa rowerowa - Szczawnica- Czerwony Klasztor..

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...