Skocz do zawartości

[spd] Pedały turystyczne SPD

endrzer

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

chciałem sobie kupić pedały spd ale typu "turystycznego" nie sportowego - czysto sportowe odpadają, bo i do pracy jeżdżę na tym rowerku. Na allegro czy też w sklepach internetowych widzę modele z opcją: jedna strona platforma, druga zatrzask spd (np. Shimano PD-M324). Jednak mają one wadę. Przy wpinaniu buta trzeba trafić we właściwą stronę, co jest podobno niekiedy problematyczne (mogę sobie tylko wyobrazić).

Ostatnio jednak słyszałem o pedałach bardziej uniwersalnych: platforma + z dwóch stron zatrzask spd. Podobno się sprawdzają, bo w sklepie co się pytałem, podobno klient jak wypróbował, to wykupił całą serię. Sęk w tym, że nie pamiętam jaka to marka tych pedałów była, czy ktoś kto może uzytkował/wie podpowie :) Nie jest to ani Shimano, ani Look.

Czy ktoś uzywał już takich? W innych wątkach forum naczytałem się, że np. nie da się w trampach pojeździć, bo zatrzask spd wbija się strasznie w podeszwę, itp., itp.

Kup zwykłe shimano m520 plus nakładki plastikowe.

Będziesz miał uniwersalne ;)

Przy wpinaniu buta trzeba trafić we właściwą stronę, co jest podobno niekiedy problematyczne (mogę sobie tylko wyobrazić).

Nie jest to taki znów problem, bo w butach spd bez problemu jak nie trafisz we właściwą stronę od razu to naciśniesz na platformę ( by np. przyspieszyć) plus obrót i wpinasz z drugiej strony.

Dzięki Spons92 - wyglądają nieźle, chyba coś takiego czego szukam. Czy ktoś to może używał (jakiś modeli podobnych) i może się wypowiedzieć w praktyce?

ja miałem ten sam problem, mam rower zimówkę treningową, z którego korzystam podczas treningów, wiadomo SPD potrzebne, ale używam też tego roweru na dojazdy do pracy codziennie. Mam 520 shimano plus plastikowe nakładki. Niestety nie polecam tego rozwiązania, może ewentualnie jako tymczasowe. nie dość że zawsze plastik ze względu na wagę jest "w dół" co oznacza konieczność obracania czubkiem buta pedała, to plastik jest po prostu za mały i kilka razy uderzyłbym się kolanem bo przy mocniejszym naciśnięniu łatwo but może spaść. te pedały shimano z allegro wyglądają na dobry kompromis.

Dzięki Spons92 - wyglądają nieźle, chyba coś takiego czego szukam. Czy ktoś to może używał (jakiś modeli podobnych) i może się wypowiedzieć w praktyce?

Według mnie nie będą się nadawały do jazdy w zwykłych butach. Po prostu buty będą się po tym ślizgać. Dodatkowo zatrzask musi trochę wystawać, więc i tak będzie gniótł stopę.

Z drugiej strony taka ramka może trochę przeszkadzać przy wypinaniu.

Nie myślałeś, żeby do pracy jeździć normalnie w zatrzaskach, a na miejscu zmienić buty?

Ja tak praktykuję i jest ok. Na wypadek potrzeby wykorzystania zwykłych butów mam te plastikowe nakładki. Dają jako takie podparcie, choć jak jest teraz śnieg, to noga potrafi się ślizgać.

Pedały chodzą na tyle lekko, że nakładka jest na dole, jedynie jak bardzo dynamicznie się ruszy, to można drugą nogą trafić właśnie w nią, a nie zatrzask. Na jakieś zawody, czy bardziej terenową wyprawę można je zdjąć.

Najpierw jeździłem z pedałami Authora z jednym zatrzaskiem (te tańsze). Były prawie ok, niestety kompatybilność z Shimano nie była idealna i but trochę zawadzał o ramkę, więc ujednoliciłem u siebie system (2 rowery, do tego początki z spd i kłopoty z wypinaniem). Na plus przyjemniejsze czucie wypięcia, jakieś takie delikatniejsze i płynniejsze.

W razie czego mam na zbyciu.

Nie brałem pod uwagę opcji zmiany butów w pracy :) Jest to jakieś wyjście w sumie - teraz zimą i tak zmieniam na trampy. Do pracy to może w takim razie ujdzie, ale jak będę śmigał na jakieś piwko, czy badmintona do parku, to nie bardzo w rowerowych :)

Chyba mimo wszystko kupię coś w stylu tych poleconych platformówek z dwustronnym zatrzaskiem spd (np.Shimano PD T400).

Najwyżej jak kupię to podzielę się uwagami :)

Byle nie sprawiały większych problemów przy wypinaniu, bo to chyba dla bezpieczeństwa najważniejsze :)

Dzięki za opinie!

Do pracy to może w takim razie ujdzie, ale jak będę śmigał na jakieś piwko, czy badmintona do parku, to nie bardzo w rowerowych

Na miasto mam bardziej cywilne buty. Po sklepach bez problemu się chodzi, tylko trochę głupio piasek trzeszczy pod blokami. Do biegania i skakania, to faktycznie kiepsko się nadają.

• 2 miesiące temu...

Nie wiem jaka była tamta firma, ale są już takie shimanochy http://allegro.pl/sh...2977490313.html

@spons92 - chciałem podziękować za radę (plusik nabity :) ). Kupiłem te Shimano PD T400 i jak dla mnie super są.

Przy wpinaniu nie ma większych problemów. Juz po kilku próbach zaczynam robić to intuicyjnie. Z wypinaniem też nie ma problemów - może aż za lekko ale to jeszcze kwestia regulacji.

Przy dojazdach do pracy w zwykłych butach - kilka km, miękka podeszwa też jest OKi. Myślałem, że będzie gorzej. Co prawda czuć je pod butem ale raczej lekko. Można stanąć normalnie na pedałach - duża powierzchnia podparcia.

Może nie mam wiekszego doświadczenia i porównania - kiedyś jeździłem w szosowych SPD.

Fajny design a do tego dobre wykonanie.

Pierwsze wrażenia więc jak najbardziej na PLUS.

Chciałem się podzielić takimi oto spostrzeżeniami - może komuś też pomogę :D

Ja na przykład przesukując allegro w poszukiwaniu pedałów, które można stosować na zwykłe buty i spd.

Natrafiłem na takie coś Shimano PD-A530.

Nie posiadam ich ale mówią że trzeba je obracać jak jedzie się w normalnych butach.

Tak mogę. Ja mam takowe spdy z platformami. Kiedyś na jednym z maratonów zapomniałem butów z blokami i musiałem cały maraton przejechać w butach turystycznych. Nie był to wielki problem ale też i nie był to największy komfort. Tak więc jako pedał uniwersalny to wcale nie polecam.

Moja rada. jeśli jeżdzisz turystycznie to kup buty turystyczne z blokami a także, a może przede wszystkim snadały z blokami. Ja takowe mam i sprawdzają się rewelacyjnie.

Ja mam Shimano PD-A530. Według mnie, całkiem niezłe pedały. Na platformie da się jeździć bez problemu choć jak jest mokro, to but trochę się ślizga. 

Większość czasu i tak spędzam wpięty, platformy używam tylko na niebezpiecznych odcinkach, gdzie boję się, że nie zdążę się wypiąć. 

Btw. myślałem o dorobieniu na platformę pinów w celu lepszej przyczepności. Ma ktoś z tym doświadczenie?

Ja mam Shimano PD-A530. Według mnie, całkiem niezłe pedały. Na platformie da się jeździć bez problemu choć jak jest mokro, to but trochę się ślizga. 

Większość czasu i tak spędzam wpięty, platformy używam tylko na niebezpiecznych odcinkach, gdzie boję się, że nie zdążę się wypiąć. 

Btw. myślałem o dorobieniu na platformę pinów w celu lepszej przyczepności. Ma ktoś z tym doświadczenie?

Doświadczenia nie mam ale myślę sobie, że skoro piny poprawiłyby trzymanie nogi to także by poprawiły trzymanie w blokach czyli by utrudniły jego wypięcie. Czy tego chcesz...

Doświadczenia nie mam ale myślę sobie, że skoro piny poprawiłyby trzymanie nogi to także by poprawiły trzymanie w blokach czyli by utrudniły jego wypięcie. Czy tego chcesz...

Właśnie tu się  nie zgodze. Z tego co przeczytałem wnioskuję że nie zadałeś sobie trudu żeby zobaczyć jak wyglądają te pedały.

Z jednej strony jest normalna platforma a z drugiej zatrzask spd. Więc ewentualne piny nie utrudniłyby wypinania buta. Bo kolega chce zamontować piny na platformie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...