Badek Napisano 24 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 W moim nie mającym nawet miesiąca Hexagonie X5 (570km), od dnia wczorajszego zaczęło skrzypieć siodło. Jest to Selle Royal Mach RVS 8549. Skrzypi jedynie "skorupa" pod wpływem nacisku w środkowej jego części: jeżdżąc po dziurach to skrzypienie jest głośne. Co mogę z tym fantem zrobić? Ważę 87kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 24 Lutego 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Zdjąć siodło i dokładnie wyczyścić jarzmo, pręty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eper Napisano 24 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Taśma izolacyjna na pręty, u mnie niegdyś pomogło. No ale do estetycznych to rozwiązanie nie należy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kinder85 Napisano 24 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Samo czyszczenie na 99% pomoże (plus porządnie dokręcić). Jeżeli nie to w sumie pomysł z taśmą brzmi ciekawie ;> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 24 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Wyczyść także podsiodłówkę. I z głównych typowych możliwości to tyle. Od siebie proponuję, sprawdź siodełko pod kątem pęknięć. Miałem kiedyś Macha. Aż w pewnym momencie przy każdym obrocie korbą coś zaczęło wydawać nieprzyjemne dźwięki. Sprawdziłem korbę, suport, sztycę, wymieniłem zacisk, wyczyściłem wszystko kilka razy, a winnym okazało się pęknięte siodełko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orzech8 Napisano 24 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Wyczyść dokladnie i mocno dokreć śruby. Przerabiałem to u siebie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
venom2000 Napisano 25 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Mam ten sam problem ale to wiąże się z jazdą bez błotnika,woda z brudami dostaje się pod siodło,na pręty i jarzmo,kiedy wyschnie zaczyna się skrzypienie strasznie irytujący dźwięk jedyna rada to zdjąć siodło wymyć od spodu,wyczyścić jarzmo łącznie ze śrubą mocowania i problem znika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 25 Lutego 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Jeżeli nie pomoże wyczyszczenie to spróbuj dać czegoś tłustego na połączeniu pręty - skorupa. Miałem taki efekt przy poprzednim siodełku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Franio Napisano 27 Lutego 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 Też to miałem w starym siodełku. Pomogło dokładne wyczyszczenie + kilka kropli oleju :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Badek Napisano 4 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Nie da się zdjąć skorupy z owego siodła? Zdemontowałem już sztyce, ale skrzypienie generuje nacisk palcami na skorupę (więc nie wydaje mi się, aby przesmarowanie prętów etc coś tutaj pomogło). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.