Silver400 Napisano 24 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Witam, dokonałem ostatnio zakupu a nastepnie zmiany skoku w Epiconie, obecnie 120mm. Czy ktos z forumowiczów byłby uprzejmy wziąć suwmiarkę i sprawdzić jaką długość goleni górnych ma ich epicon ? Mój ustawiony na 120mm w stanie spoczynku ma ich raptem 12,1cm wstających nad uszczelki czy to nie trochę mało ? Poprzedni XCM miał ponad 13 cm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cox Napisano 24 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Wszystko jest ok, nie ma co się odnosić do xcm bo to nie jest amortyzator tylko atrapa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 24 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Wszystko jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bobik021 Napisano 24 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Suntour ma w zwyczaju podawanie skoku amortyzatora w inny sposób Sumuję rzeczywiste ugięcie amortyzatora oraz długość, na jaką może się "wyciągnać" Przynajmniej tak to po internecie krąży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 24 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Bzdura. Skok to skok, a długość goleni to długość goleni. Inna sprawa, że w Epiconie te dwa wymiary praktycznie się pokrywają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba4 Napisano 24 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Bobik ma rację. Tak samo jest we wszystkich amortyzatorach SunTour`a które mają tłumiki olejowe. Sam w Duro na początku miałem 120mm skoku a powinno być 130mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 24 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 No widzisz, a ja w Epiconie ustawionym na 120mm mam dokładnie 120mm skoku. Plus dosłownie kilka mm zapasu goleni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cox Napisano 24 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 W manitou też mam tak, golenie mają 9X mm, a skok 80 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 24 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Raidon LOD o skoku 100mm a golenie tyle samo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bobik021 Napisano 25 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Czuje, że realny skok suntoura trzeba by zmierzyć doświadczalnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba4 Napisano 25 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Najłatwiej odkręcić korek i ugiąć amortyzator do końca lub oddzielić golenie i zmierzyć ile luzu ma popychacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 25 Lutego 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Ale tak generalnie o co walczymy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Silver400 Napisano 25 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 generalnie o nic nie walczymy, zastanawialem sie czy wszystko ok, bo coś niski mi sie wydawał ten epicon dziekuje bardzo za wszystkie odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roonin Napisano 25 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Tak w Epiconie jest. Miałem ten sam dylemat po przesiadce z XCR który pomimo skoku 100mm był tylko kilka mm niższy (mierzone od osi koła) od Epicona. Dla pocieszenia powiem ci ze wszystko jest ok. Teraz mam Rebe QR20 i przy skoku 120 ma tą samą wysokość co Epicon (mierzone od osi do korony) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalKepa Napisano 25 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 witam. mam ten sam dylemat.. zamówiłem 100 mm a stary (RST Gila) ma ich 130.. czyli wychodzi na to że jeśli nawet zamówię 120 to i tak będę miał o 10 mm niższy przód?? czy da się to jakoś podregulować żeby wyrównać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 25 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Nie. Wysokość widelca to odległość od osi koła do górnej krawędzi korony. To, na ile wystają górne golenie nie ma większego znaczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalKepa Napisano 25 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 aha.. to idę zmierzyć.. w takim razie pozostaje jeszcze kwestia wysokości Epicona 100 mm.. orientujesz się?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 25 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Coś około 485mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalKepa Napisano 25 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 to lekko wyższy bo mój ma 470 mm.. raczej nie odczuję tych 15 mm więc gitara.. mam jeszcze jedno pytanko.. wersja LOD od RLD różni się czym? poza położeniem blokady skoku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 25 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Wagą, z racji manetki. Technicznie to to samo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalKepa Napisano 25 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 czyli zrobiłem dobry zakup.. manetka jest mi nie potrzebna, w to miejsce pompkę zakupię dzięki za pomoc PZDR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalKepa Napisano 28 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 zakupiłem ten amorek no ale niestety nie ma takiej wysokości jaką mi podałeś (485 mm).. ma ich tylko 440.. czyli kierownica 2 cm w dół nie dopuszczam takiej opcji bo pozycję za kierownicą miałem ultra wygodną.. tak więc teraz się zastanawiam czy go wyciągać na 120 mm czy odesłać i zakupić 120.. chociaż gdzieś chyba wyczytałem że 120 to wyciągnięta 100 jest tak więc co poradzisz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 28 Lutego 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 120 to ten sam amortyzator. Skok zmienisz sam bez problemów. http://www.srsuntour-cycling.com/index.php?screen=tv.home&postingID=108# Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 28 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 Różnica między 485mm, a 440mm to mniej więcej 4,5cm, a nie 2 cm. Przy czym tak, Epicon 120mm i 100mm to to samo. Wystarczy przebić pin w popychaczu sprężyny powietrznej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalKepa Napisano 28 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 miałem na myśli moje obecne 465 mm tak też właśnie podejrzewałem ale wolałem się upewnić.. w weekend będę z nim walczył.. Dzięki - Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.