Skocz do zawartości

[rower do 1100 zł] cross/mtb, teren lekko-górzysty, miasto i asfalt poza nim

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie,

to mój pierwszy post na tym forum, więc proszę o wyrozumiałość :)

Mam 175 cm i 60 kg wagi. Poszukuję roweru w miarę amatorskiego (bez żadnych skoków), ale też nie jakiś "badziew".

Chodzi mi o taki rower, który będzie fajnie jeździł po asfalcie w mieście i poza nim, po lesie, ścieżkach, duktach i lekkim górzystym terenie (Jura Krakowsko-Częstochowa).

Nie chodzi mi o jakiś wypasiony sprzęt, bo wiem ile musiałbym na niego wydać. Przeczytałem forum, ale chciałbym żebyście pomogli (eksperci) wybrać coś podpasowanego dla mnie.

Poszukałem Allegro (choć może kupię coś w sklepie stacjonarnym), żeby się rozejrzeć i mam takie propozycje:

SOLIDNE MTB LAZARO EVOLUTION V2 SHIMANO ACERA M (3030112865) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

SOLIDNE MTB ROWER ROMET RAMBLER 5 ACERA WYPRZEDAŻ (3023500240) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

JUŻ JEST--------> LAZARO SENATORE V4 NA ALIVIO (3042640529) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

ROWER MTB 26 KANDS 1300 Alivio Wyprzedaż m 2012!! (3044339496) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

no chyba, że polecicie coś z bardziej znanych firm - Author (mój tata ma i mnie namawia) lub Kellys?

Pozdrawiam i dzięki za wszelką pomoc. Jak coś napisałem za mało, to pytajcie.

Napisano

A w czym ten Romet ma przewagę nad pozostałymi? I czemu nie Lazaro?

Według mnie lazaro byłby najlepszym rozwiązaniem. Full osprzęt Alivio mówi sam za siebie.

Napisano

Myślę, że najlepszy będzie tutaj cross, czyli LAZARO SENATORE V4 NA ALIVIO, teren tam nie jest taki wymagający a po asfalcie pomkniesz jak błyskawica :teehee:

Napisano
Full osprzęt Alivio mówi sam za siebie.

Raptem przerzutka tylna i kaseta. A rometa lepiej wybrać chociażby ze względu na ramę. Bo to że lazaro ma przerzutkę droższą o kilkanaście złotych to żaden atut. W jednym i drugim rowerze osprzęt nie jest z najwyższej półki i tak czy siak z czasem będzie wymieniane. To w przypadku rometa jest solidna podstawa w postaci ramy.

Napisano

Rama może i lepsza, ale co z tego jak Kolega poszukuje roweru kompletnego bez inwestowania i wymian, a przyjemniej będzie się jeździło na Lazaro.

I najważniejszy argument - moim zdaniem rama 20" jest za duża.

Napisano
Rama może i lepsza, ale co z tego jak Kolega poszukuje roweru kompletnego bez inwestowania i wymian, a przyjemniej będzie się jeździło na Lazaro

Lepiej to będzie się jeździło po twardym bo ma koła 28 cali ale w terenie już lepiej nie będzie. Po za tym nie napisałem że musi coś w rowerze wymieniać. Chodziło mi o to że lepiej mieć lepszą ramę niż o jedną klasę lepszą przerzutkę. Osprzęt i w jednym i drugim jest na podobnym poziomie a bardziej autor tematu powinien się skupić czy chce rower mtb np. romet czy raczej crossowy jak ten lazaro.

Jeśli chodzi o tego ostatniego rometa to ja bym raczej odpuścił z tego względu że ma tarczówki mechaniczne. Lepiej pozostać przy v-brake.

Napisano

...Chodziło mi o to że lepiej mieć lepszą ramę niż o jedną klasę lepszą przerzutkę. Osprzęt i w jednym i drugim jest na podobnym poziomie ...

Jeśli chodzi o tego ostatniego rometa to ja bym raczej odpuścił z tego względu że ma tarczówki mechaniczne. Lepiej pozostać przy v-brake.

No to posumujmy zaczynając od opon co do tych rometów Mój - schwalbe vs rubena

Mój kaseta 8rz sram vs wonobieg 7 rz

Przerzutka, manetki, itd itd.

Co do Lazaro Senator vs Twój romet podobnie - nie tylko przerzutka tył , bo i przód o jedna klasę, ale cały napęd lepszy w Lazaro - znów kaseta 8rz w porównaniu do wolnobieg 7 rz.

Napisano

Moim zdaniem najlepiej wypada ten romet ostatni którego podałeś. Osprzęt najlepszy z wymienionych tyle że ma te nieszczęsne hamulce. Podsumowując ja nie widzę faworyta i nie upieram się przy romecie ramblerze tak jak mi sugerujesz.

Napisano

No nie ma sprawy. Ja się nie upieram co do żadnego z nich, ponieważ nie znam się na osprzęcie. To co innego proponujecie w tej cenie? Co daje ta kaseta, a w czym jest gorszy wolnobieg? Bo nie rozumiem tego zbytnio?

Napisano

W tym przedziale cenowym nie patrz szczególnie na osprzęt. Różnice są minimalne a jedyne na co warto potrzeć to na to aby rower miał piastę pod kasetę, czyli napęd 8 sp.

Napisano

Podpinam się pod temat, jestem na etapia szukania roweru najlepiej corossowego. Chcę trochę pojeździć po jurze krakowsko-częstochowskiej. Dużo jeżdzę starym i wysłużonym miejskim rowerem po Krakowie i okolicach, ale myślę, że przyszedł czas na lepszy rower, który posłuży również w terenie leśnym i na małych podkrakowskich górkach.

Przeczytałem sporo o Kandsie i Lazaro. W temacie podzespołów jestem raczej zielony, ale porównuje osprzęt do wymienionych wcześniej rowerów, które dużo forumowiczów chwaliło.

Co powiecie na poniższą opcję:

http://allegro.pl/rower-crossowy-eurobike-trail-alivio-19-3gratisy-i3048990032.html

lub

http://allegro.pl/rower-crossowy-eurobike-limited-0-2-alivio-2012r-i3029260038.html

Napisano

Podpinam się pod temat, jestem na etapia szukania roweru najlepiej corossowego. Chcę trochę pojeździć po jurze krakowsko-częstochowskiej. Dużo jeżdzę starym i wysłużonym miejskim rowerem po Krakowie i okolicach, ale myślę, że przyszedł czas na lepszy rower, który posłuży również w terenie leśnym i na małych podkrakowskich górkach.

Przeczytałem sporo o Kandsie i Lazaro. W temacie podzespołów jestem raczej zielony, ale porównuje osprzęt do wymienionych wcześniej rowerów, które dużo forumowiczów chwaliło.

Co powiecie na poniższą opcję:

ROWER CROSSOWY EUROBIKE TRAIL ALIVIO 19 +3GRATISY (3048990032) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

lub

ROWER CROSSOWY EUROBIKE LIMITED 0.2 ALIVIO 2012r.! (3029260038) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Ten drugi ma lepszy napęd i jest tańszy :)

Napisano
Kross jest dużo potężniejszy od Eurobike , Eurobike to mało znana firma

tak właśnie myślałem - a co myślicie o tych ostatnich podanych przeze mnie rowerach? czy są lepsze od tych podanych wcześniej? pomocy :)

Na innej stronie polecają tego Kands albo Lazaro.

Co wy na to?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...