michal3434 Napisano 24 Lutego 2013 Napisano 24 Lutego 2013 Witam, Szukam oswietlenia do mojego trekingu do jazdy 30% miasto, 50% wieś, 20%las. Wstępnie wybrałem sobie Roxim RX5 głównie ze względu na tryb jazdy dziennej. I tu jest pytanie czy mozna miec coś podobnego ale trochę taniej? Dla mnie podstawą jest tryb do jazdy dziennej i miejskiej (bezpieczeństwo to priorytet, zawsze jeżdżę z włączonym światłem) oraz dużo światła po zmroku na wsi lub w lesie. z góry dziękuję za wszystkie sugestie Pozdrawiam Michał
mklos1 Napisano 24 Lutego 2013 Napisano 24 Lutego 2013 Mam RX-5. Da radę. Do lasu lepsze są latarki np na Cree XM-L (2 sztuki), ale z drugiej strony nie nadają się na drogę, bo oślepiają nadjeżdżających z przeciwka.
Borgi Napisano 24 Lutego 2013 Napisano 24 Lutego 2013 Mam RX-5. Da radę. Do lasu lepsze są latarki np na Cree XM-L (2 sztuki), ale z drugiej strony nie nadają się na drogę, bo oślepiają nadjeżdżających z przeciwka. Ja mam jakiegoś taniego zooma na miasto na diodzie xte (sprowadzona bezpośrednio od chinola). Na oślepianie jest dobry patent. Zrobiłem odcięcie strumienia światła tak jak w autach, taka przesłona. Nie oślepia i świetnie się nadaje na miasto czy na "krótkie" bo moja druga latarka to już działo fotonowe i skutecznie gasi długie w autach naprzeciwka. Jednak lampki dedykowane mają tą przewage, że w nich nic nie trzeba poprawiać, kupujesz zakładasz i jedziesz. Tylko ta cena....
zekker Napisano 25 Lutego 2013 Napisano 25 Lutego 2013 Wstępnie wybrałem sobie Roxim RX5 głównie ze względu na tryb jazdy dziennej. I tu jest pytanie czy mozna miec coś podobnego ale trochę taniej? O takiej mocy i rozkładzie światła raczej nie. Są podobne od Philipsa (Saferide) i Bush & Muller (Ixon), ale są droższe. Chociaż jest jeszcze trochę tańsza Sigma Pava, ale ma mniej światła. Tym trybem dziennej jazdy bym się tak nie kierował. Przydaje się jedynie w pochmurne jesienno zimowe dni. Potem jest po prostu już zbyt jasno, żeby takie światło się wyróżniło.
Mod Team michuuu Napisano 25 Lutego 2013 Mod Team Napisano 25 Lutego 2013 Tym trybem dziennej jazdy bym się tak nie kierował. Przydaje się jedynie w pochmurne jesienno zimowe dni. Ale przydaje się do jazdy po mieście po zmroku ,oczywiście wtedy gdy magistrat nie oszczędza na oświetleniu. Jak ten tryb traktuję również jak formę oszczędzania baterii jeżeli warunki na to pozwalają (w miarę oświetlone ulice, szarówka popołudniowa itp.)
zekker Napisano 25 Lutego 2013 Napisano 25 Lutego 2013 Heh, w takich momentach coraz bardziej doceniam dynamo. Zero stresu, że baterie padną i brak potrzeby ich oszczędzania
mklos1 Napisano 25 Lutego 2013 Napisano 25 Lutego 2013 Dynamo zawsze musi być (w codziennym rowerze). Jest Philips SafeRide 40 lux zasilany z dynama. To może być już ciekawa lampka, tym bardziej, że kosztuje 150 PLN - to już rozsądna cena. Roxim wypuści D6, ale jeszcze jest niedostępna w Polsce (szkoda). Ja zawsze jeżdżę na dwóch lampach.
konoo Napisano 6 Marca 2013 Napisano 6 Marca 2013 Ja mam jakiegoś taniego zooma na miasto na diodzie xte (sprowadzona bezpośrednio od chinola). Na oślepianie jest dobry patent. Zrobiłem odcięcie strumienia światła tak jak w autach, taka przesłona. Nie oślepia i świetnie się nadaje na miasto czy na "krótkie" bo moja druga latarka to już działo fotonowe i skutecznie gasi długie w autach naprzeciwka. Jednak lampki dedykowane mają tą przewage, że w nich nic nie trzeba poprawiać, kupujesz zakładasz i jedziesz. Tylko ta cena.... A jaka to ta druga latarka ??
Kecaj10 Napisano 6 Marca 2013 Napisano 6 Marca 2013 z mojej strony mogę polecić te oświetlenie Kellys`a. http://allegro.pl/show_item.php?item=3046104897 Całkiem fajnie się sprawuje w nocy, ma mocne diody z tyłu 5 z przodu 4. A do tego korzystna cena jak za taką jakość
Borgi Napisano 6 Marca 2013 Napisano 6 Marca 2013 A jaka to ta druga latarka ?? Zmodyfikowana Ultrafire wf-501b na xml t6 2.8A
zekker Napisano 7 Marca 2013 Napisano 7 Marca 2013 z mojej strony mogę polecić te oświetlenie Kellys`a. Zestaw oświetlenia KELLYS KLS NIGHTWATCH 2 kolory (3046104897) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. fajnie się sprawuje w nocy, ma mocne diody z tyłu 5 z przodu 4. A do tego korzystna cena jak za taką jakość Może jako pozycyjne, bo jakoś nie chce mi się wierzyć, że to oświetla drogę.
Kecaj10 Napisano 7 Marca 2013 Napisano 7 Marca 2013 Uwierz, że naprawdę mają mocny blask i dobrze się sprawują ale ciężko pokazać jak się nie widzi na żywo
mklos1 Napisano 7 Marca 2013 Napisano 7 Marca 2013 Jeżeli chcesz świateł pozycyjnych, możesz kupić cokolwiek w rozsądnym przedziale cenowym. Jeżeli chcesz oświetlenia drogi, to niestety nie ma żadnych kompromisów ani oszczędności.
TomeB Napisano 8 Marca 2013 Napisano 8 Marca 2013 Ten Kellys to oswietlenie pozycyjne, nie nadaje sie zupelnie do nocnej jazdy poza oswietlonym miastem. Mowie z doswiadczenia bo latem z takim zestawem wracalem 30km po lesie i nastepnego dnia zamowilem Cree XM-L.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.