Skocz do zawartości

[Rama] Pęknięta rama ? Kross Level A8 2011

OrzelPiotr

Rekomendowane odpowiedzi

Kross ma w ofercie wiele produktów w różnych cenach. To jak traktowani są nabywcy tych drogich trudniej powiedzieć, bo nie ma wielu chętnych by wydać wiele tysięcy na coś tak "banalnego" jak Kross, mimo że pewnie nie jest gorszy od uznanej konkurencji.

Czy musi dbać o to by klient chciał kupić rower budżetowy? Wg mnie nie tak, bo nie jest jedynym na rynku sprzedawcą takich rowerów - każda firma ma w swojej ofercie coś taniego a są producenci więksi i popularniejsi od Krossa. Rower taki jak level z tematu ma wielu konkurentów a nabywcy decydują się na zakup z różnych powodów, np dlatego że polski produkt ich nie przekonuje.

Sposób rozwiązania problemu opisany powyżej jest jak dla mnie bardzo nietypowy i nowy - do tej pory czytałem (i sam tak miałem rozpatrywane roszczenia gwarancyjne) że pękniętą w jakikolwiek sposób ramę wymieniano na nową. Może faktycznie przemysł rowerowy w Polsce dotknęła taka bieda że producenci oszczędzają nawet na wymianie ramy, która kosztuje kilkanaście złotych.

Gdzieś musi być haczyk. Najprawdopodobniej w jakości ram.

Haczyków jest wiele. Tania siła robocza jest drugim. Przasnysz to moje rodzinne miasto. Kross jest jednym z największych zakładów w okolicy - alternatywa to rolnictwo, drobne przetwórstwo rolno-spożywcze lub drobny handel, drobne usługi (jak ktoś ma szanse wystartować). Nie wiem jaka sytuacja jest teraz, bo od wielu lat jestem tylko gościem. Może sytuacja się powoli zmienia, bo pod Przasnyszem powstaje strefa ekonomiczna, ale jeszcze pewnie ze 2-3 lata zanim coś się ruszy konkretnego w rynku pracy w  związku ze strefą.

Prawda jest taka że jak firma sprzedaje drogie rowery to musi dbać o jakość i reputację.

Kross wyszedł z rynku makrokeszy parę ładnych lat temu. Wymiana uszkodzonej ramy to naturalna rzecz. Innej bym się nie spodziewał po firmie, która aspiruje na rynek europejski. Przy produkcji wielkoseryjnej naprawa niektórych uszkodzeń jest po prostu nieopłacalna. Taniej i szybciej jest wymienić na nową, a starą oddać na przetop lub połatać (hurtem jak zbierze się większa ilość) i sprzedać za jakiś czas jako leżak magazynowy. Czasami zdarzają się ramy Krossa w bardzo dziwnych, nieseryjnych kolorach.

Reklamacja z gwarancji, czy z rękojmi

Kolejny domorosły prawnik. Rękojmia nie obowiązuje od 10 lat.

Oczyszczone pęknięcie na końcach nawiercone dwa otworki całość uzupełniona spoiwem chemicznym i polakierowano, ot cała naprawa w Krossie.

Też mi się tak wydaje, bo różna przed i po jest nie do zobaczenia a w przypadku spawania trzeba by dużo większą powierzchnię oczyścić, położyć spaw i odprężyć.

Sądzę, że ta naprawa nie jest prawidłowo przeprowadzona, co ze zmęczeniem materiału w okolicach tego miejsca. Przecież to pękniecie było spore. Według mnie powinna być tam wspawana jakaś wstawka wzmacniająca albo przynajmniej rozszerzenie miejsca spawu, a to już zmienia założenia konstrukcyjne produktu.

Pisałem z telefonu a słownik zrobił co chciał :] Oczywiście chodziło o "brudny spaw"

Na ten moment jestem przykuty do biurka za sprawą pracy ale lada moment pogoda ma się ustabilizować i już mnie chyba nic nie powstrzyma przed rozpoczęciem testów.
W związku z powyższym wszystko powinno wyjaśnić się samo po stosownym okresie czasu - tak jak pisałem mam jeszcze gwarancję do lipca 2014 więc zobaczymy co z tego wyjdzie.

Nie bardzo mogę zrobić więcej ponadto... chyba, że ktoś ma jakiś pomysł to chętnie posłucham

• 2 tygodnie później...

Po tygodniu testów stwierdzam, że coś mi w tej ramie strzela, podczas podjazdu pod górę na stojąco jest to bardzo wyraźnie słyszalne, a nie pamiętam, żebym wcześniej miał takie problemy.
Wyeliminowałem już wszystkie możliwości poza poza napędem, na ramie również nie widać żadnych pęknięć.

Suport chodzi idealnie, był problem z spd (shimano 520) ale rozebrałem i usunąłem luzy, koła przełożyłem z drugiego roweru więc też odpadają . Wiem, że dźwięk pochodzi z tylnej części, co do sztycy to dałem na klej ritcheya zaraz po powrocie z serwisu więc chyba też nie to - pozostaje napęd mam spinkę powerlink'a może to ona się zużyła jutro znów zrobię zamianę i sprawdzę.

• 2 miesiące temu...

Po serii zmagań ze sprzętem okazało się, że problem leżał w prętach siodełka (dostał się tam piach i zrobiły się luźne) wymiana na innym model załatwiła sprawę, przy okazji zmieniłem również suport, pedały, stery też wymagały serwisu. Na obecną chwilę wszystko sprawuje się dobrze.

Temat do zamknięcia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...