Skocz do zawartości

[Rama] Pęknięta rama ? Kross Level A8 2011

OrzelPiotr

Rekomendowane odpowiedzi

Wszystko jest w gwarancji - normalna procedura 14 dni ale jest wzmianka o tym, że w pewnych przypadkach procedura może być rozszerzona do 28 dni - właśnie w celach wykonania ekspertyzy.

Do tej pory tylko raz miałem ciężkie przejścia z gwarantem ale byłem nieugięty i dostałem swoje z rekompensatą - w tej sytuacji wiem na pewno, że ramy nie połamałem, tym samym zmotywowany poprzednim doświadczeniem - będę walczył do końca...

P.S. mam tylko nadzieje, że nie chodzi o 28 dni roboczych - bałem się już nawet zapytać :]

• 3 tygodnie później...

29.03.2013 rower wrócił do mnie z serwisu.

Status samej reklamacji właściwie jest nieznany bo oficjalnie wg KROSS-a problem nie występuje/wystąpił…

W książce serwisowej otrzymałem wpis z pieczątką kierownika serwisu rama została prześwietlona. pęknięcie nie występuje i jest sprawna.

Samo pęknięcie faktycznie znikło (w załączeniu zdjęcia przed/po) - zostało wyszlifowane i zamalowane niestety niezbyt dokładnie bo powstały przebarwienia.

Mogę się tylko domyślać co zostało zrobione bo nie ma na ten temat wzmianki w karcie gwarancyjnej.

Poprosiłem o dostarczenie jakiś dokumentów z których wynikałyby powyższe kwestie ale dostałem tylko poniższą wiadomość od firmy KROSS.

„Firma Kross SA dokonując wpisu w karcie gwarancyjnej bierze w pełni odpowiedzialność za dokonaną naprawę. Nr. zlecenia naprawczego i podpis oraz pieczątka jest wystarczającym dokumentem świadczącym o sprawności roweru (ramy).„

Byłem troszkę bardziej dociekliwy ponieważ powyższe informację nie zdołały zaspokoić mojej ciekawości i dzięki temu stałem się posiadaczem korespondencji z serwisu Kross w której technik badający reklamację stwierdził:

„rysa powstała od zabrudzeń na „nałożonym spawie” zostało to naprawione…”

Mnie to nie wyglądało na rysę ale to nie ja jestem specjalistą…

IMG_5772.jpg

Tak jak pisałem rowerek do mnie wrócił – rama "naprawiona", informacji jak na lekarstwo, 30 dni bez roweru i rekompensata w postaci wzmianki o odpowiedzialności ze strony KROSS S.A. to naprawdę wzorcowe załatwienie sprawy - więc Brawo Kross za całą tą szopkę… - tym samym to był mój pierwszy i ostatni kontakt z tą firmą.

zdjeciaf.jpg

Dlatego ja jestem fanem UNIBIKEów :) A na poważnie, to chyba żart z tą ramą, zobacz szpilką albo czym cieńszym czy faktycznie jest "wypełnienie" czy tylko zalane farbą czy czymś. Nie znam się dokładnie na reklamacjach ramy ale to z deka fuszera jak dla mnie.

Inna sprawa, dlaczego nie ma wpisu o naprawie którą potwierdził serwisant "zostało to naprawione". Orientuje się ktoś z Krossem ile razy można reklamować towar aby przyznali nowy sprzęt wolny od wad ?

Ja się nie dziwie w tym kraju panuje standardowe olewactwo roszczen gwarancyjnych. Zglos do rzecznika praw konsumenta, jak bys chcial sprzedac w przyszlosci taka rame to ewentualny klient sie moze przyczepic ze w tym miejscu cos bylo robione i bedzie mial kolo nosa opinie szanownego pana kierownika seriwsu.

tym samym to był mój pierwszy i ostatni kontakt z tą firmą.

Co sugerujesz ?

Bo jeżeli to co napisali jest prawdą czyli ...

Dali ramę do ekspertyzy ...

Zrobili prześwietlenie, ultrasonograf czy co tam jeszcze i nie stwierdzili pęknięcia spawu ...

Usunęli niedoskonałość powłoki lakierniczej ...

I biorą odpowiedzialność za diagnozę

Czego więcej oczekujesz ?

Pozdro

Przyznali się, że spraw był brudny więc problem leży po ich stronie. jaką mam gwarancję, że drugi nie jest brudny albo jeszcze jakiś -

Druga sprawa nie podoba mi się to szlifowanie i malowanie.

Uważam, że powinienni dać nową ramę i tylę a nie robić jakieś naprawy...

Nie wiem czy Ciebie jako użytkownika takiej ramy satysfakcjonowało by takie załawienie tematu - mnie się to osobiście nie podoba.

To kolega kolegi który ma ten sam model z tej samej serii też ma prawo żądać wymiany ramy bo twoja miała brudny spaw i nie ma gwarancji że z jego jest wszystko OK ?

Uznali twoje roszczenie gwarancyjne przeprowadzili niezbędny proces od diagnozy do usunięcia usterki ...

Po twoich zdjęciach nie da się jednoznacznie ustosunkować do twojego zastrzeżenia "nie podoba mi się".

Nie żebym bronił Krossa ale ogarnijmy się ... nikt nie chce być naciągany ... sam wybrałeś proces reklamacyjny z gwarancji producenta ...

Reklamowałbyś z ustawy na niezgodność to niech sprzedawca się buja ... Przepis jest wysoce niekorzystny dla sprzedawców ...

Tak wybrałeś drogę którą sam sobie zamknąłeś furtkę ...

Rzecznik praw konsumenta nic tu nie pomoże, zapisy ustawy nie mają wpływu na zapisy gwarancji producenta, ustawa reguluje prawnie kontakt sprzedawca >> kupujący ... w dalszej części sprzedawca >> producent, dystrybutor czy hurtownia czyli od kogo rower on kupił..

Jak sądzisz jak w kupionym nowym samochodzie znajdziesz niedoskonałość lakierniczą to salony wymienia samochód na nowy czy przeprowadza proces usunięcia usterki w lakierni ?

Z twojego opisu rama technicznie jest sprawna ... lakier nie ma wpływu na jej bezpieczne użytkowanie, nie ma podstaw do jej wymiany.

pozdrawiam

Co ty wypisujesz, ja nie miałem problemu z powłoką lakierniczą tylko spaw nie trzymał, więc bądź łaskaw nie tworzyć nowych historii, niedoskonałość została zeszlifowana, tym samym grubość spoiwa została zmniejszona. Producent może sobie pisać co zechcę - papier przyjmie wszystko, nie sądzę, że było robione prześwietlenie, nie chcieli dać stosownych dokumentów w tej sprawie, po prostu poszli po najmniejszej linii oporu i tyle. Co zaś do samej procedury reklamacyjnej to chętnie wysłucham jak powinienem to załatwić.

@OrzelPiotr polecieli sobie z tobą w kulki i tyle. Tu nie ma o czym dyskutować bo rama miała wadę fabryczną słowo "brudny spaw" jest chyba dla idiotów. Pełna zgoda z tym co piszesz. Jak ktoś ma jakiekolwiek pojęcie o spawaniu to od razu zauważy nieprawidłowo pospawane elementy. Mi to przypomina przykrywanie syfa pudrem by nie powiedzieć dosadniej.

Nic sobie nie zamknął.

To jak wytłumaczy sprzedawcy ingerencje w " niezgodność z umowa ".

Popsuł mi się nowy rower dam go komuś do naprawy a jak mu nie wyjdzie / nie będzie mi się podobało oddam sprzedawcy ?

No sorry ale gdzie tkwi mój błąd ?

Zresztą co ja tu będę gadał ... przecież i tak nie mam racji ...

http://www.kross.pl/pl/serwis/gwarancja

Pozdrawiam

Protokół możesz sporządzić nawet do 48 h od otrzymania towaru, tylko w Twoim przypadku na nic Ci się on nie zda bo wada którą zauważyłeś nie jest z winy przewoźnika.

Chyba że źle Cię zrozumiałem i chodzi Ci o protokół z serwisu rowerowego ?

Dokładnie chodziło o pisemną reklamację... nie powołałem się na żadną z ustaw - po prostu opisałem temat w mailu i cała procedura ruszyła.

Zresztą to nie o to w tym wszystkim chodzi - absurdalna jest naprawa ramy wartej 200 czy 300 zł (w przypadku producenta)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...