Skocz do zawartości

[ICEstrip] czyli świetna inicjatywa

Rekomendowane odpowiedzi

Inicjatywa polega na nazwaniu nieśmiertelnika (znane od "wieków") w inny sposób, więc nie ma się co nakręcać... Wystarczy wpisać na Alledrogo frazę nieśmiertelnik i klasyczne są dostępne już od 14 PLN. Dodatkowo mają to przewagę, że nie są opaską na rękę i nie utrudniają przepływu krwi :teehee: Ogólnie wygląda ładnie i ceny są nawet atrakcyjne :)

na nieśmiertelniku nie zmieści się tyle tekstu na pewno co tutaj, maks kilkanaście znaków 4 czy 5 linijek, tutaj dużo więcej, poza tym nic nie dynda na szyi. Nie wspominając o tym, że opaska jest od razu widoczna, a nieśmiertelnik pod kilkoma warstwami ubrań już nie. Nie bardzo też rozumiem w jaki sposób opaska ogranicza przepływ krwi... Widziałem wersję Elite i nie ma szans, żeby ograniczała przepływ krwi. Co do telefonów to mają blokady, przy wypadku może się rozwalić można go też zgubić, więc moim zdaniem numery ICE na takiej opasce są dużo lepszym rozwiązaniem.

W cenie 14 PLN tak, bo to klasyczny tłoczony. Natomiast w cenie 39 PLN masz już do dyspozycji 4x powierzchnia 2x3 cm, w tym grawer dowolnej grafiki w dużej rozdzielczości (nie wiem czy to laser czy fotochemia). Tańsze w okolicy 25 PLN oferują około 60 znaków/stronę + grafika (frezowanie, więc możliwości nieco mniejsze).

Produkt nastawiony przede wszystkim na wygląd, bycie gadżetem i łatwość zamówienia (mogę złożyć zamówienie w 5 minut, nawet szybciej). Idea ICE stoi raczej na drugim planie.

Generalnie idea nieśmiertelnika ma tą zaletę, że nie rozładuje mu się bateria, ani nie zepsuje się podczas upadku, co raczej uniemożliwi dotarcie do numeru ICE...

PS. Z tą krwią to oczywiście żartowałem.

W jaki sposob to ma pomoc w ratowaniu zycia?

Nie jest tak, ze sluzby medyczne nie polegaja na tego typu informacjach, tylko sami sprawdzaja grupe?

Chociażby może zasygnalizować ekipie ratunkowej że jesteś na coś uczulony etc. Nie znam się na procedurach PR ale chyba im więcej informacji mają o nas na wstępie tym lepiej.

Co do krwi, to jedyne co ratownicy/lekarze mogą wziąć pod uwagę to Krew Karta. Niestety ona też kosztuje. Wyrabiana jest za darmo przy oddaniu jakiejś tam ilości krwi.

Są też karty ICE, można wpisać numery do telefonu itp. A co do grupy krwi to jej oficjalnym potwierdzeniem jest tylko krew karta lub legitymacja honorowego dawcy krwi. Krew kartę w moim "okręgu" RCKiK można dostać po trzech oddaniach. Wiec to nie dużo, a to naprawdę moze pomóc uratować nam życie. No i nasza krew też ratuje :D

no i taka prawda że to gadżet aby robić kasę , tak jak wspomniane nieśmiertelnik z większą możliwością zamieszczenia danych ale po co żeby tam wiersze pisać ? jak dla mnie nieopłacalne chyba że komuś się bardzo podoba i chce mieć coś takiego , bo tego typu gadżetów jest pewnie więcej

Nieśmiertelnik ma służyć do identyfikacji ciała danego człowieka w razie gdy jest martwy lub ranny.

Opaska spełnia tą samą funkcje. Dla mnie jest to trochę chore jeździć z śmiertelnikiem na szyi mając ciągłe przekonanie, że posłuży on tylko podczas naszego wypadku. Według mnie lepiej zainwestować pieniądze w jakieś odblaski które zdecydowanie bardziej przysłużą się naszemu bezpieczeństwu.

Niż opaska czy też nieśmiertelnik.

:teehee:

karty, numery w telefonach to raczej słabe rozwiązanie. Na trening nigdy nie biorę telefonu ani żadnego portfela czy dokumentu. Z resztą nawet jak je sie weźmie to można je zgubić albo uszkodzić (przy wypadku), a taką opaskę już nie. Według mnie taka opaska to fajne rozwiązanie, na pewno bardziej komfortowe od nieśmiertelnika, którego nie widać, a napisy są nieczytelne, tutaj wszystkie dane ratownicy mają łatwo dostępne i od razu widoczne. Co do grupy krwi to chyba bardziej chodzi tu o to, żeby w razie nieszczęścia nie być zupełnie anonimowym, nie mając niczego przy sobie, można też wpisać numery do najbliższych, uczulenia na lekarstwa, operacje, które mogą mieć znaczenie dla ratowników albo choroby, które np mogą być przyczyną zasłabnięcia.

Co do grupy krwi, to jedynym wiarygodnym "dokumentem" stwierdzającym grupę krwi, respektowanym przez lekarzy, jest KREWKARTA. Jest możliwość jej wyrobienia, gdy jest się honorowym krwiodawcą. Pewnie ktoś, kto nie oddaje krwi również może ją wyrobić, lecz musi poddać się badaniu krwi "na własną rękę" - specjalnie pod kątem wyrobienia dokumentu.

edit: Już padła informacja o krewkarcie. pospieszyłem się trochę ;)

Dowiedziałem się jak to wygląda i okazuje się, że to krewkarta jest nic nie warta. Ratownik lub lekarz nie mają prawa przeszukać kieszeni, ani zajrzeć do portfela, więc krew karta nic wam nie da. Natomiast sprawdzając funkcje życiowe może trafić na opaskę i poinformować szpital do którego pacjent będzie transportowany, że taka, a taka krew może być potrzebna. To chyba powinien być wystarczający argument by sprawić sobie taką opaskę.

O, otóż to! Nikt nie pomyślał.

Oni wioząc do szpitala bladego osobnika z (usystematyzujmy) nieśmiertelnikiem z grupą krwi XYZ przekażą, żeby załatwili odpowiednią ilość jednostek, bo jednak jest 99,9% szans, że ten przyszły trup nie zrobi ich w konia :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...