Skocz do zawartości

[zapięcie] Zwykłe, nie u-lock ani łańcuch

Golden

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć

Jako że mam teraz dosyć ograniczony budżet i na dodatek niezbyt wygodnie będzie mi wozić u-locka/duży łańcuch myślałem nad kupnem kryptonite keepera (najgrubszej wersji 12mm lub 10mm).Jeszcze ewentualnie wchodzi w grę kryptonite keeper 12 STD ale nie wiem czy w takiej cenie w ogóle opłaca się brać u-locka.

Tutaj przykładowe linki:

KRYPTONITE KEEPER KC 1018 ZAPIĘCIE LINKA 10mm180cm (2994478314) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

vs

http://allegro.pl/kryptonite-keeper-12-std-zapiecie-sklep-warszawa-i3043343290.html

Myślicie że da radę takie zapięcie?

Napisano

OK, w takim razie zdecyduję się na u-locka.

Tylko zastanawiam się czy jest sens kupowania do tego dłuższego kryptoflexa żeby objął też siodełko. Mam na szybkozamykacze, zdarzyło się wam kiedyś że ktoś wam gwizdnął siedzenie? :)

Napisano

Ja w miejskim mam na zwykłego imbusa i nie stwierdziłem prób kradzieży (inna sprawa, że siodło wygląda kiepsko). Wątpię, żeby ktoś specjalnie ze sobą nosił, żeby siodła kraść. Na zacisk, to może jeszcze jakiś amator się znajdzie, żeby zabrać.

Napisano

Podłącze sie pod temat :P

Co polecicie do 100 PLN powiedzmy ?? U lock odpada, raczej wolałbym linkę, ewentualnie może być łańcuch, tyle tylko że łańcuchy swoje ważą niestety.

Napisano

Tylko zastanawiam się czy jest sens kupowania do tego dłuższego kryptoflexa żeby objął też siodełko. Mam na szybkozamykacze, zdarzyło się wam kiedyś że ktoś wam gwizdnął siedzenie? :)

Zdecydowanie warto zabezpieczyć siodło/sztycę przez kradzieżą. Jest to popularne trofeum, bynajmniej nie z powodu wartości tych części tylko łatwości ich zabrania przez życzliwych ludzi. Ktoś miły przechodzi, otwiera szybkozamykacz i zabiera sztycę z siodłem. W poprzedniej pracy dosyć często zdarzało mi się sprzedawać nowe sztyce i siodła ludziom, którzy poruszali się rowerami w centrum miasta i zostawiali je w różnych miejscach.

Ja w rowerze używanym do codziennej eksploatacji sztycę i oba koła mam zapięte zaciskami na imbus. To na pewno redukue ryzyko "przypadkowej" utraty i przed takimi kradzieżami ma to być zabezpieczenie.

Napisano

Zdecydowanie warto zabezpieczyć siodło/sztycę przez kradzieżą...

Popieram - ja, po tym jak zainwestowałem w U-Locki, to linkami które mi zostały przypiąłem siodła do ramy.

Oprócz wynalazku Zefal'a spotkałem się z jeszcze jednym - linka umocowana wewnątrz sztycy i rury podsiodłowej

uniemożliwiająca całkowite wysunięcie sztycy z ramy, jednakże umożliwiająca regulację.

Niestety nie we wszystkich sztycach da się to zastosować. W przypadku moich amortyzowanych Suntour NEX/NCX odpada.

Napisano

@czerwony

to już są dawne czasy, i większość producentów już tego nie stosuje, ewentualnie jakieś resztki produktów które pozostały na rynku. Z nowych zabezpieczeń tylko firma Masterlock w swoich kajdankach Cuff Lock stosuje ten mechanizm, natomiast nigdzie nie znajdziemy się filmiku, który potwierdzałby otwieranie za pomocą długopisu, na pewno zamek został zmodyfikowany.

Napisano

no właśnie film z października 2009, już na temat tych zamków na okrągłe klucze była już mowa w innych tematach. Po za tym nie mamy co się powtarzać bo tematów zabezpieczeń było już mnóstwo...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...