Skocz do zawartości

[hamulce] Tektro Draco skracanie przewodu

mateusz0595

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam ww. hamulce, kupiłem ramę i przewody są za długie.

Jest możliwość ich skrócenia aby nie ponosić żadnych kosztów? (olej i resztę do zalania mam)

Jeśli tak to jak się do tego zabrać? Najlepiej jakby było to pokazane w wersji video.

Warto skracać czy lepiej kupić np. używane SLX-y?

Ile mogą być warte takie Tektro Draco, klocki ok 60%, przewody wszystko szczelne.

po prostu wylewasz olej, ucinasz przewód przy klamce, wyciągasz oliwkę z klamki , zakładasz oliwkę na skrócony przewód, wkręcasz w klamkę, zalewasz, odpowietrzasz i gotowe. Wg mnie nie warto kupować slx-ów , a jeśli bardzo chcesz te sprzedać to za ok. 100 zł.

Oliwka jest elementem jednorazowym - przy zaciskaniu się na przewodzie ulega deformacji i niejako zmniejsza swoją średnicę. Do prawidłowego zmontowania hamulca po skracaniu niezbędna jest nowa. Oliwka shimano powinna pasować. To dosyć popularna część i powinny mieć ją wszystkie sklepy rowerowe, koszt kilku zł.

Najprawdopodobniej przewód hamulca ma zaprawkę w środku, pod oliwką. Starą oliwkę warto rozpiłować i zerwać z przewodu (lub zeszlifować) i zaprawkę odzyskać, gdyż ona nie odkształca się przy zaciskaniu oliwki.

Marudny jesteś, na 98% będzie pasowała, zmierz średnicę zewnętrzną przewodu Tektro, porównaj ze średnicą przewodu Shimano lub Avida (na Avida oliwka Shimano pasuje) i będziesz wiedział.

Ważne żebyś odzyskał rurkę która siedzi wewnątrz przewodu hamulcowego, na której to rurce oliwka zaciska przewód.

Zaprawka przewodu raczej nie jest w zestawie. W zestawie dostajesz oba elementy z kupowanym w pudełku hamulcem. Detalicznie oba elementy są dostępne osobno. Wyciągnięcie zaprawki z odciętego kawałka przewodu obniża koszty zabiegu a ty o ile pamiętam chciałeś zrealizować go jak najmniejszym kosztem.

Nie rozumiem tego: "średnica przewodu to około 6mm a średnica oliwki 5.3mm". Zmierzyłeś suwmiarką wewnętrzną średnicę oliwki ale nie zmierzyłeś dokładnie średnicy przewodu tektro?

Wg mnie przewód tektro i shimano jest tej samej średnicy, oliwka będzie pasować. Idź do sklepu poproś o pomiar suwmiarką i będziesz wiedział.

O ile pamiętam to grubsze przewody i z tego powodu też oliwki oraz końcówki przyłączeniowe o innych gabarytach występują w zestawach z niektórymi przewodami w oplocie. np fibraxa.

Ło matko.

Musiałem kopać w starych klamotach dla rozwiana wątpliwości.

Miałem hamulce Tektro i byłem pewien na 99% że to nie 6mm ale pomyślałem sobie co tam pofatyguję się.

Więc znalazłem oryginalną oliwkę od Tektro i ma około 5,4 mm wiec nie wiem jak ci wyszło 6mm na przewodzie Tektro.

Suwmiarką to mierzyłeś?

A zaprawka nie zawsze jest w zestawie, zależy co od kogo i za ile kupujesz.

Przecież to nie problem wyjąć tą zaprawkę.

Problem w tym, że ta rurka Shimano (zwana zaprawką ) może nie pasować do przewodu Tektro, więc jeśli nie wyjmiesz starej to możesz mieć problem, oliwka Shimano zaciśnie się na każdym przewodzie (zaciska się na przewodzie Avida który ma mniejszą średnicę, natomiast rurka Shimano nie chce wejść do przewodu Avid).

Nie jest aż tak ciężki. Ja oliwkę albo przecinam piłką albo usuwam w jednym miejscu pilnikiem, albo szlifierką stołową (elektryczną). Oliwkę trzeba otworzyć i potem rozgiąć.

Oczywiście łatwiej i szybciej jest kupić nową, wydaje mi się jednak że cena jest trochę wyższa niż samej oliwki (jak kupowałem końcówki avida to oliwka kosztowała chyba 5 a zaprawka 9zł).

Tak czy inaczej moim zdaniem warto mieć w zapasie jeden zestaw luzem.

Najbliższy sklep, który takie części może mieć znajduję się około 60 km ode mnie..

Wyjąłem tą zaprawkę, ma średnicę ok 2 mm.

Może ktoś z was ma blisko sklep co mają takie oliwki , zaprawki do przewodu tektro i byłby chętny kupić i wysłać mi te części?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...