Skocz do zawartości

[rower] opłaca się inwestować ?

PICHUzoom

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nie podzielam waszego entuzjazmu. Jak Pichu zakupi samą ramę (np. zaproponowanego przeze mnie Krossa), to będzie się na nią patrzyć zamiast jeździć. A dlaczego? No to od początku. Sign FR1 to rama przystosowana tylko i wyłącznie do hamulców tarczowych podobnie jak amortyzator SR DURO. Pichu w starym rowerze ma v-brake. Ok załóżmy, że zmieścił się w budżecie i kupił komplet hamulców tarczowych, ale podchodszedł do roweru, żeby je zamontować i znowu zonk. Jego piasty do tego się nie nadadzą. Pozostaje albo wymiana całych kół, albo kupno nowych piast i zaplatanie starych obręczy. Koszty rosną... Co zatem uda ci się przełożyć z jego starego roweru?Hmm to może kierownicę i mostek? Bzdura! Nowa rama ma stery ahead, a stara stery klasyczne... nie pasuje... Do ewentualnego przełożenia kwalifikuje się korba, przerzutki i manetki, ale łańcuch i wolnobieg już nie za bardzo, no bo piasty Pichu zdążył już kupić nowe - na kasetę... Marnie to widzę...

P.S.

Wolałbym wydać 2200 zł i kupić gotowego Krossa np. http://allegro.pl/kr...3040068848.html

widze że mam doświadczenie z prawdziwymi expertami :) kasperek nieźle to opisałeś. nawet nie spodziewałem się że do tej ramy nic starego nie będzie pasować. Do tej pory interesowałem sie tylko mechaniką i kulturystyką. dzięki że tak ładnie opisaleś stan w jakim się znajduje :) pozdro. wrazie co to pisz postaram sie odwdzięczyć .

Napisano

Nie podzielam waszego entuzjazmu. Jak Pichu zakupi samą ramę (np. zaproponowanego przeze mnie Krossa), to będzie się na nią patrzyć zamiast jeździć. A dlaczego? No to od początku. Sign FR1 to rama przystosowana tylko i wyłącznie do hamulców tarczowych podobnie jak amortyzator SR DURO. Pichu w starym rowerze ma v-brake. Ok załóżmy, że zmieścił się w budżecie i kupił komplet hamulców tarczowych, ale podchodszedł do roweru, żeby je zamontować i znowu zonk. Jego piasty do tego się nie nadadzą. Pozostaje albo wymiana całych kół, albo kupno nowych piast i zaplatanie starych obręczy. Koszty rosną... Co zatem uda ci się przełożyć z jego starego roweru?Hmm to może kierownicę i mostek? Bzdura! Nowa rama ma stery ahead, a stara stery klasyczne... nie pasuje... Do ewentualnego przełożenia kwalifikuje się korba, przerzutki i manetki, ale łańcuch i wolnobieg już nie za bardzo, no bo piasty Pichu zdążył już kupić nowe - na kasetę... Marnie to widzę...

P.S.

Wolałbym wydać 2200 zł i kupić gotowego Krossa np. http://allegro.pl/kr...3040068848.html

No niby tak ale w takim razie na nowy ( używany) rower będzie zbierał w nieskończoność) a i tak na końcu się okaże że to i tamto (jak to w używkach) trzeba zmienić.

Sam już nie wiem, w tym co piszesz jest sporo prawdy nie patrzyłem na to w ten sposób ale masz dużo racji.

Tak czy inaczej inwestowanie w tamten wynalazek też mija się z celem. Albo zbierać kasę albo powoli kompletować części.

No a ten sign całkiem ciekawa propozycja.

Napisano

Ojj racja kasperek dobrze zauważył. Pichu więc jeśli chcesz poszaleć to jeszcze musisz zaoszczędzić drugie tyle :D

tak jest :) nie będzie lekko bo jak pisałem wcześniej inwestowalem w silownie i to cale 5 tyś. :( silownia dobra rzecz ale rower też. ok mam teraz cel w życiu roower :)

Napisano

No niby tak ale w takim razie na nowy ( używany) rower będzie zbierał w nieskończoność) a i tak na końcu się okaże że to i tamto (jak to w używkach) trzeba zmienić.

Zaproponowany przeze mnie w ostatnim poście Sign FR1 jest nowy. Powinien trochę pośmigać, ale o 1200 zł przekracza budżet.

Napisano

Tak jak najbardziej, bardzo dobra propozycja.

Napisałem to na koniec bo nie zauważyłem wcześniej linka.

Nie jest to jakiś powalający sprzęt ale o niebo lepszy od tego który teraz posiada założyciel tematu.

Nadaje się do tego co on chce robić i daje możliwość ulepszenia z czasem, wiec propozycja jak najbardziej dobra i niedroga.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...