grubyRoman1950 Napisano 21 Lutego 2013 Napisano 21 Lutego 2013 Witam, swój rower kupiłem za 5 stówek w markecie i nie chciałbym inwestować w U-locka za pół jego wartości. Rozglądałem się więc za tańszymi blokadami i chyba najtańsze są te firmy Magnum, np. 3816 (hartowana stal, grubość 13mm). Moje pytanie- czym różni się ww Magnum od takiego Kryptonite Keepera 12? Keeper jest z "utwardzanej" stali, nie wiem czy to równoznaczne z hartowaniem. Poza tym parametry bardzo podobne. Co moglibyście polecić do 100zł? Dzięki i pozdrawiam.
krism4a1 Napisano 21 Lutego 2013 Napisano 21 Lutego 2013 Nie ma budżetowego u-lock'a. Niestety, takie zabezpieczenie jeśli już, to będzie kosztowało właśnie 3/4 twojego roweru, polecam youtube i filmy z akcji rowerowych gdzie przecinają zabezpieczenia, a więc eksperyment empiryczny, "budżetowy" u-lock poddaje się mimo walki tak jak inne zabezpieczenia, wytrzymuje tylko "profesjonalista"
zekker Napisano 21 Lutego 2013 Napisano 21 Lutego 2013 Jeżeli Magnum, to dopłaciłbym do 3001. Powinien być mocniejszy, no i nie tak mały jak 3816, który jest ciaśniejszy od mojego Kyptonite NY, a bywa ciężko nim spiąć. Samo hartowanie nie określa wytrzymałości, bo nie wiadomo jaki proces był użyty i jaki stop. Np. Keeper i Kryptolok mają inną stal niż Evolution. Sądzę, że ten 1mm więcej na średnicy nie daje tyle co właśnie lepsza stal. Tymi samymi nożycami Keepera dałem radę przeciąć, a Evo jedynie zarysowałem.
dziobolek Napisano 21 Lutego 2013 Napisano 21 Lutego 2013 Dla mnie budżetowy U-Lock to np. min. Kryptonite Evolution 4.
bunio Napisano 23 Lutego 2013 Napisano 23 Lutego 2013 Czy Kryptonite Evolution 4 STD swoimi rozmiarami ( 10x23 cm) umożliwi w praktyce podpięcie koła i ramy do jakiegoś słupka/rury ?
bunio Napisano 24 Lutego 2013 Napisano 24 Lutego 2013 Dzięki za szybki odzew, nie wiem czy wyraziłem się jasno, miałem na myśli zapięcie jednocześnie ramy i tylnego koła z ew. słupkiem, czy w praktyce lepszym rozwiązaniem nie będzie większy brat (30cm) ? Fajnie jakby mniejszy był wystarczający, ale jeśli w praktyce stanowi to znaczne ograniczenie to może lepiej te 30cm.
zekker Napisano 24 Lutego 2013 Napisano 24 Lutego 2013 Słupek lub porządny stojak (typu n) nie stanowi zazwyczaj problemu. Trzeba dobrze ustawić rower, czasem dopchnąć kolanem ale przeważnie da się spiąć trochę krótszym modelem (10x20). Dłuższa wersja zapewnia nieco więcej swobody, ale według mnie szersza byłaby wygodniejsza. Jak się nie uda złapać za ramę i koło, zawsze można użyć metody alternatywnej za samo koło na odcinku tylnego trójkąta. Ewentualny złodziej musi ciąć zapięcie lub obręcz z oponą. http://sheldonbrown....k-strategy.html Choć jak widać można dosyć szybko rozbroić koło, ale złodziej i tak nie odjedzie i będzie musiał nieść rower (no i nie wiem czy będzie chciał się tak afiszować z robotą):
bunio Napisano 24 Lutego 2013 Napisano 24 Lutego 2013 Właśnie zrobiłem próbę z zapięciem papierowym, Kryptonite Evo 4 STD (10x23) powinno wystarczyć, jest za to mniejsze i lżejsze. Serdeczne dzięki za pomoc w wyborze.
grubyRoman1950 Napisano 6 Marca 2013 Autor Napisano 6 Marca 2013 Witam, dzięki za odpowiedzi. Zdecydowałem się na mocniejszego Kryptonite, konkretnie Evolution Mini Anniversary. Pytanie tylko czy wersja Anniversary różni się czymś od zwykłego Evolution Mini albo Evolution 4? Pozdrawiam.
adams99 Napisano 6 Marca 2013 Napisano 6 Marca 2013 Witam, dzięki za odpowiedzi. Zdecydowałem się na mocniejszego Kryptonite, konkretnie Evolution Mini Anniversary. Pytanie tylko czy wersja Anniversary różni się czymś od zwykłego Evolution Mini albo Evolution 4? Pozdrawiam. Od Evo4 na pewno rozmiarem, a od mini na pierwszy rzut oka tylko wizualnie.
krzych0 Napisano 9 Marca 2013 Napisano 9 Marca 2013 Odnosząc się do tytułu tematu, znalazłem coś takiego: http://allegro.pl/zapiecie-motocyklowe-tpu-u-lock-zabezpieczenie-hit-i3009735239.html Co o tym myślicie? 16 mm za 40 zł? Brzmi to co najmniej dziwnie, ciekawe ile w tych 16 mm to ta guma osłaniająca.
rowerzysta01 Napisano 9 Marca 2013 Napisano 9 Marca 2013 Jaka cena taka jakość, podejrzewam że raczej nic nie warte,
zekker Napisano 10 Marca 2013 Napisano 10 Marca 2013 Pytanie nie ile gumy na osłonę, a ile stali w stali Można też mieć wątpliwości o jakość zamka i rygli.
telemarek7 Napisano 10 Marca 2013 Napisano 10 Marca 2013 Cześć A może to: magnum 1001 Zapięcie Magnum 1001 typu U-Lock - Okazja !!! (3015640881) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. cena ok 40 - 43 zł magnum 3816 Zapięcie Magnum 3816 U-Lock - Okazja !!! (3015655172) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. cena około 70 zł magnum 3101 Zapięcie Magnum 3101 U-Lock - Okazja !!! (3015655185) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. cna około 90-100 zł Pozdrawiam
winfor Napisano 10 Marca 2013 Napisano 10 Marca 2013 Do poczytania: Zabezpieczenie roweru przez kradzieżą UWAGA: tanie podróbki U-locków (cena poniżej 100 PLN) są zadziwiająco łatwe do przecięcia
krzych0 Napisano 10 Marca 2013 Napisano 10 Marca 2013 Jeśli chodzi o tego u-locka który podawałem wcześniej to sprzedający napisał, że producent nie podaje grubości samego pręta. A producentem jest firma Perel z Belgii. Jeśli chodzi o samo zapięcie, to nie wiem czy w cenie 40 zł jest coś lepszego. Wolałbym coś takiego od jakiejkolwiek linki. Tylko, że pewnie waży ze 3 kilo.
Mod Team Pixon Napisano 11 Marca 2013 Mod Team Napisano 11 Marca 2013 Obyście na tym oszczędzaniu na zabezpieczeniach nie musieli zakładać tematu w dziale Skradzione W mojej opinii jak mam kupować tanie zabezpieczenie i za każdym razem zastanawiać się czy jeszcze rower stoi. To wolę w ogóle go nie zostawiać a pieniądze które wydałbym na jakiś tańszy ulock spożytkować na coś innego.
szybkilopez Napisano 11 Marca 2013 Napisano 11 Marca 2013 Albo coś takiego http://www.conrad.pl...A_17525_0602036 wszystko można przeciąć, ale jak zrobi trochę hałasu to powinno wystraszyć potencjalnego złodzieja.
krzych0 Napisano 11 Marca 2013 Napisano 11 Marca 2013 Obyście na tym oszczędzaniu na zabezpieczeniach nie musieli zakładać tematu w dziale Skradzione W mojej opinii jak mam kupować tanie zabezpieczenie i za każdym razem zastanawiać się czy jeszcze rower stoi. To wolę w ogóle go nie zostawiać a pieniądze które wydałbym na jakiś tańszy ulock spożytkować na coś innego. Mam już dobrego U-locka, ale wrzuciłem coś z allegro co mnie po prostu zainteresowało. A w temacie Skradzione już jeden temat miałem "przyjemność" zakładać, na szczęście cała historia skończyła się dla mnie bardzo szczęśliwie
zekker Napisano 11 Marca 2013 Napisano 11 Marca 2013 Albo coś takiego http://www.conrad.pl...A_17525_0602036 wszystko można przeciąć, ale jak zrobi trochę hałasu to powinno wystraszyć potencjalnego złodzieja. Jakby miał się męczyć z przecięciem, to może odstraszy, ale to jest na jedno ciachnięcie. Wyjec zostaje, a złodziej odjeżdża. Można też najpierw ciachnąć pudełko z baterią (wygląda na plastik) i uciszyć alarm
szybkilopez Napisano 11 Marca 2013 Napisano 11 Marca 2013 Wyjec zostaje, a złodziej odjeżdża. A mi się wydaje, że nawet jak przetnie to pojedzie z wyjcem bo jest zamontowany do ramy roweru a rozwalić ten plastik to nie jest takie znowu hop siup jak Ci wyje w ucho 105 dB
M1n1s7eR Napisano 11 Marca 2013 Napisano 11 Marca 2013 I tak nikt na to nie zwróci uwagi, a nawet jeśli to pod koła wbiegać nie będzie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.