Skocz do zawartości

[Buty] SPD do ok. 250 zł

AlupRo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Wiosna tuż tuż, w związku z czym można się przymierzac do kupna butów, w moim przypadku będą to pierwsze takie buty. I stąd pytanie, jakie będą najlepsze na początek ? Mam tu 3 propozycje:

1.http://allegro.pl/buty-shimano-sh-m087-mtb-2rzepy-klamra-rozm-41-i3012852652.html

2.http://allegro.pl/buty-mtb-shimano-sh-m123-l-super-cena-rozmiar-41-i3034442154.html

3.http://allegro.pl/buty-mtb-shimano-sh-xc30-r43-czarne-model-2013-r-i3032236568.html

między tymi modelami będę wybierał, chyba, że macie inne propozycje do ok. 250 złotych ? Jeśli tak, prosiłbym o podesłanie. Sprawa, która mnie jeszcze ciekawi czy jest duża różnica w użytkowaniu butów shimano m087 z klamrą od takich ze standardowymi rzepami, czy w ogóle jest jakaś różnica ?

Pozdrawiam :)

osobiście używam m077 są spoko, na trzy rzepy. mój znajmoy używa m087 na jedną klamrę i dwa rzepy. oba modele są spoko, moim zdaniem 3 rzepy lepiej sprawdzaja sie do jazdy w terenie. trzeba tylko pamiętać o czyszczeniu rzepów. swoje mam już trzeci rok, jeżdzę cały rok. zima (troche zimno, ale dają radę), w lecie dużo błota. daja radę. poza tym są tańsze, swoje wyrwałem za 219 zł.

Z tego co rozmawiałem z kumplem od m087 polecał mi klamrę jesli będę więcej jeździł po szosie. m077 moim zdaniem mniej ściskają górę stopu (tam gdzie w m087 jest klamra)

wszystko zależy do czego ich potrzebujesz, rzep wydaje mi się mniej awaryjny, nie wybrałem klamry ze wzgledu na plastikowe elementy.

ciekawą opcją byłyby m123, ze względu na rzepy i wkrecane kolce.

Buty z rzepami nie są wcale takie cudowne o wiele bardziej lepiej spiszą się z klamrą bo możesz je dobrze dociągnąć i zablokować stopę w bucie co sprzyja niewyciągnięciu jej i możesz przyłożyć większą siłę do kręcenia korbami,lepiej spiszą się na hopkach

Pogoda? tylko sucho, czy deszcz, błoto?

Wtedy przydadzą się kolce, użytkuje 087 i jestem zadowolony z klamry, ten element jest wymienny, a moje mają na to 2 lata gwarancji :) Wcześniej używałem MT-42 miały sznurówki i rzep, powiem tak rzep faktycznie wytrzymał użytkowanie (nie wiem czy to dlatego, że były jeszcze sznurówki), ale były zdecydowanie za miekkie.

Właśnie, a jak z rozmiarem, jeśli przymierzałem shimanowskie szosówki 45 i były dobre to czy mogę na tym polegać czy lepiej przymierzyć bezpośrednio ten model ? Tylko problem w tym, że nie wiem czy sprzedawca będzie miał na stanie m087.

z doswiadczenia wiem że lepiej przymierzyć. miałem kupić 43 bo niby z mierzenia sie zgadzało, w sklepie okazało się że 44 są ok.

głównie chodzi mi o tęgość, szerokość stopy, nie wiem czy w szosowych jest tak samo jak w mtb. ma ktoś wiedzę na ten temat?

widzę że stanęło na m087, bardzo dobry wybór. chociaż ja uważam, że którekolwiek kupisz bedziesz zadowolony.

sprecyzowałeś się na SPD? polecam crank brothers Candy. lepiej zachowują się w błocie, mogą być całe zawalone błotem a i tak się wepniesz. to był powód przesiadki z SPD. jeśli jexdzisz terenowo, polecam pedały z podparciem stopy, jest o wiele stabilniej. SPD niezbyt lubiły błoto. jedyny minus to bloki do cranków są drogie. aczkolwiek moje mają przejechane 3,5k km i sa okej. trzeba uważać, żeby nie ścierac ich chodząc po asfalcie.

Bezwzględnie przymierzyć. Shimano ma na tym punkcie jakiegoś fixa, a w butach kolarskich to bardzo ważna rzecz, stopy kolarza bardzo się nagrzewają i mogą lekko puchnąć, więc naprawdę warto wziąć te w których czujesz lekki luz. Przymierzając rozmiary, jeśli 43 będą lekko ciasnawe, a 44 lekko luźniejsze, bezwzględnie bierz 44.

Ja miałem tak, że nawet ten sam model po 4 latach, przy wymianie kupiłem inny rozmiar.

Mam pytanie odnośnie damskich butów szosowych.

Kupiłem niedawno przez allegro Shimano SHRT81, jednak sprzedawca wprowadził mnie w błąd pisząc w opisie aukcji, że buty pasują do pedałów SPD-SL (a są to buty z podeszwą SPD). Buty chcę zwrócić i mam dobrą ofertę wymiany ich na teoretycznie damski model SH-WR40. Podobają mi się te buty, bo są w dobrej cenie i mają klamrę. Czy to, że są opisywane jako damskie odbija się jakoś w praktyce na ich konstrukcji? Czy chodzi tylko o to, że są produkowane w mniejszej rozmiarówce i są w kolorze białym (co raczej mi nie przeszkadza). Jeździł ktoś w damskich butach? Mogą gdzieś uciskać/ przecierać się? Czy to tylko takich chwyt marketingowy, że są dedykowane dla kobiet, a tak w parktyce to niczym się nie różnią?

Tez bylem zdecydowany na 087 ale nie moge ich nigdzie znalezc w rozmiarze 43 lub 44 i kolorze czarnym, dlatego zaczalem sie zastanawiac nad SH-XC30 http://allegro.pl/bu...041049728.html, ktore sa bardzo podobne tylko zamiast klamry jest rzepa. Czy ktos je mial, testowal i moglby polecic lub ewentualnie odradzic? A moze M123 BUTY MTB SHIMANO SH-M123 L-SUPER CENA !-ROZMIAR 44 (3034462303) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Z gory dzieki za odp.

Edit: Kurcze, nie widzialem ze w pierwszym poscie ktos pytal dokladnie o te same buty, sorry. Wiec jak to jest z tymi XC30 bo chyba na nie sie zdecyduje?

kupiłem 087 za 185 w mudserwisie, jakby kogoś interesowało...

Dziękuję za info. Właśnie się rozglądałem za butami, a dzięki Tobie zaoszczędziłem parę groszy. :) Akurat były jeszcze w rozmiarze 45.

Co do XC30 to wg katalogu są to buty bardziej sportowe :) niż M087. A M087 są butami już rekreacyjnymi. Niby się powinno zgadzać, bo mimo tego, że SHIMANO w XC30 zamiast zrobić gwinty do wkrętów (tak jak wyższych modelach XC) zalało je gumą, to pozostał na czubku buta ten pazur do wgryzania się w glebę..

Gdyby nie taniość mojego zamówienia to jeszcze bym się zastanawiał, które z tych dwóch modeli wybrać, bo niby w tym roku mam zamiar więcej po lasach jeździć :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...