Skocz do zawartości

[grupy opsrzętu] jakie zastosowanie w MTB

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

chciałbym prosić bardziej doświadczonych forumowiczów o sprecyzowanie pewnych założeń, które ułatwią amatorom rozsądny zakup roweru. Sam obecnie szukam roweru i chciałbym żeby był oparty o grupę SLX/Deore, ale z powodu braku doświadczenia w tym temacie nurtuje mnie kilka pytań. Poniżej wklejam znalezioną w sieci tabelkę przedstawiającą grupy osprzętu w odniesieniu do ich zastosowania (nie jestem jej autorem więc proszę nie mieć mi za złe jeśli jest ona nijaka):

Zastosowanie/Poducent Shimano SRAM Wyczyn, zawody

(najdroższy wariant) XTR

Saint

Deore XT XX

X.0

X.9 Sport, Teren SLX

Deore LX

Deore SRAM X7.0 Teren, Turystyka Alivio

Nexus SRAM 5.0 Miasto, Rekreacja

(najtańszy wariant) Acera

Altus

Tourney SRAM 4.0

SRAM 3.0

Składając sobie rower samemu, mamy całkowity wpływ na osprzęt jaki będzie on posiadał. W przypadku gotowych propozycji ze sklepów lub rowerów używanych, kupujemy konkretną konfigurację, na którą zwykle nie mamy wpływu. Jednak duża ilość ofert pozwala nam wybrać konfigurację zbliżoną do założonej lub w budżecie jakim dysponujemy.

Najlepszy a zarazem najdroższy sprzęt z górnej półki nie zawsze jest uzasadniony, zwłaszcza kiedy nasz budżet na to nie pozwala. Dlatego mam kilka pytań:

1. Czym grupy osprzętu różnią się od siebie (czy głównie wytrzymałością i wagą, czy są jeszcze inne czynniki które wpływają na ich cenę)?
  2. Które podzespoły mają większą rangę (powinny być z wyższej grupy), a które można "osłabić", chcąc zmieścić się w założonym budżecie.
  3. Jaki wpływ na niezawodność ma mieszanie grup osprzętu, albo dodatkowo producentów?
  4. Czy są jakieś przykazania dotyczące grup osprzętu, na które szczególnie trzeba zwrócić uwagę przy zakupie roweru?
  5. Często w specyfikacjach rowerowych pojawiają się oznaczenia, które nie świadczą bezpośrednio o przynależności do ww. grup, jak sobie z tym poradzić, żeby określić wyższość danego roweru od innego?
  6. wychodzi porównanie (cena i jakość) podobnych grup osprzętu Shimano i SRAM?

Z góry dziękuję za zainteresowanie tematem i pomoc.

W tabelce z pierwszego postu posypało się formatowanie, więc wklejam ponownie (jako nowy mam jedynie 5 minut na edycję tematu):

Zastosowanie/Poducent Shimano SRAM

Wyczyn, zawody XTR XX

Saint X.0

Deore XT X.9

Sport, Teren SLX (Hone) X7.0

Deore LX

Deore

Teren, Turystyka Alivio 5.0

Nexus

Miasto, Rekreacja Acera 4.0

Altus 3.0

Tourney

@adamos, widocznie za słabo szukałem, albo nie jest to zebrane do kupy tylko rozrzucone po zakamarkach forum.

@@szczympek, dzięki za pomoc. W wyszukiwaniu (nawet zaawansowanym) nie znalazł mi tego tematu z FAQ.

Co do tabelki, chyba źle ją czytasz, nie osprzęt 1:1, ale osprzęt zebrany w przykładowych zastosowaniach (kolumna zastosowanie). Nie mniej jednak tak jak pisałem, to nie jest mój wymysł, przykleiłem z sieci.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...