Skocz do zawartości

[regeneracja] shimano bl-m485 + shimano br-m485

Arxas

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam układ hamulcowy składający się z wymienionych w temacie komponentów. Korzystam z niego mniej więcej 5 rok i niestety powoli zaczyna się poddawać. Pomimo odpowietrzenia układu i założenia nowych klocków klamki są miękkie (przód jeszcze jako tako, tył - tragedia). Chciałbym przywrócić im dawną sprawność i poszukuję wiedzy na temat regeneracji hamulców - gdzie szukać problemu, co wymienić, gdzie szukać części zamiennych. Za wszelkie wskazówki będę niezmiernie wdzięczny.

• Mod Team

To co najczęściej jest przyczyną "padnięcia" hamulców to uszczelki. Wiadomo, guma z czasem traci właściwości i skutkiem tego uszczelki nie spełniają swego zadania. Shimano oficjalnie nie udostępnia uszczelek do swoich hamulców, każą kupować nowy zacisk/klamkę. Ale ludzie są sprytni i sobie radzą. Uszczelki do zacisku:

Uszczelki do t�oczk�w hamulc�w hydraulicznych Shimano

z klamkami będzie ciężej, ale też czytałem ze ktoś dorabiał ;).

Hamulce trzeba rozebrać, szczególnie zaciski. Zdiagnozować stan uszczelek, tłoczków, łatwość ich poruszania się w gniazdach.

Jeśli padnięte są uszczelki to można je dokupić, są oferowane zamienniki (nie shimano). Jeśli padły tłoczki to pozostaje jedynie zakup nowych zacisków.

Zacisk hamulca jest bardziej obciążony niż klamka; temperatura, warunki atmosferyczne, zimowa sól, więc prawie na pewno winę za takie zachowanie ponoszą zaciski.

z tym,że każdy inny pasuje , chodiło mi oto, że każdy inny zacisk shimano będzie komatybiilny z twoimi klamkami i po ewentualnej zmianie będzie pasował oraz działał, pod warunkiem, że oliwka będzie taka sama

A po co mam wymieniać zacisk? Jakbym chciał kupić nowe hamulce, to bym nie pisał o regeneracji.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...