Arxas Napisano 20 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Posiadam układ hamulcowy składający się z wymienionych w temacie komponentów. Korzystam z niego mniej więcej 5 rok i niestety powoli zaczyna się poddawać. Pomimo odpowietrzenia układu i założenia nowych klocków klamki są miękkie (przód jeszcze jako tako, tył - tragedia). Chciałbym przywrócić im dawną sprawność i poszukuję wiedzy na temat regeneracji hamulców - gdzie szukać problemu, co wymienić, gdzie szukać części zamiennych. Za wszelkie wskazówki będę niezmiernie wdzięczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 20 Lutego 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 To co najczęściej jest przyczyną "padnięcia" hamulców to uszczelki. Wiadomo, guma z czasem traci właściwości i skutkiem tego uszczelki nie spełniają swego zadania. Shimano oficjalnie nie udostępnia uszczelek do swoich hamulców, każą kupować nowy zacisk/klamkę. Ale ludzie są sprytni i sobie radzą. Uszczelki do zacisku: Uszczelki do t�oczk�w hamulc�w hydraulicznych Shimano z klamkami będzie ciężej, ale też czytałem ze ktoś dorabiał . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 24 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Hamulce trzeba rozebrać, szczególnie zaciski. Zdiagnozować stan uszczelek, tłoczków, łatwość ich poruszania się w gniazdach. Jeśli padnięte są uszczelki to można je dokupić, są oferowane zamienniki (nie shimano). Jeśli padły tłoczki to pozostaje jedynie zakup nowych zacisków. Zacisk hamulca jest bardziej obciążony niż klamka; temperatura, warunki atmosferyczne, zimowa sól, więc prawie na pewno winę za takie zachowanie ponoszą zaciski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dudi353 Napisano 25 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 z tym,że każdy inny pasuje , chodiło mi oto, że każdy inny zacisk shimano będzie komatybiilny z twoimi klamkami i po ewentualnej zmianie będzie pasował oraz działał, pod warunkiem, że oliwka będzie taka sama Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arxas Napisano 27 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 z tym,że każdy inny pasuje , chodiło mi oto, że każdy inny zacisk shimano będzie komatybiilny z twoimi klamkami i po ewentualnej zmianie będzie pasował oraz działał, pod warunkiem, że oliwka będzie taka sama A po co mam wymieniać zacisk? Jakbym chciał kupić nowe hamulce, to bym nie pisał o regeneracji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 27 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 Pamiętaj, że aktualny zacisk może nadawać się wyłącznie do śmieci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.