Skocz do zawartości

[rower] Merida AM400 czy to rower dla mnie

wojo1978

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Noszę się z zakupem roweru cross lub mtb i w związku z tyma założyłem posta na temat roweru Lazaro Senatore lub Integral ale wpdał mi w ręce rower Merida AM 400 z 2009 roku. Rower jest mocno doinwestowany i nie był bardzo katowany więc ciekawa propozycja. Ma zmieniony widelec na Marcochi nie wiem czy dobrze napisałem, hamulce pełna hydraulika i inne dość ciekawe osprzęty. Potrzebuję rower do codziennej jazdy i ewentualnie czasem na jakiś lasek lub lekki teren. I teraz nasuwa się pytanie czy to rower dla mnie czy nie. Mam 180cm i ważę około 110kg. Kolega który go sprzedaje ma go przygotować do sezonu i wyregulować i doposażyć tak pod moją wagę. Teraz muszę podjąć decyzję czy brać crossa na kołach 28" czy tą Meridę.

Napisano

AM 400 to fajny rower, tym bardziej jak piszesz, że dobrze wyposażony, ale czy dobry do codziennych dojazdów (jak rozumiem po mieście)? W teren, góry plus sporadycznie po mieście, to tak :) Jeśli odwrotnie to chyba jednak lepiej cross. A najlepiej, jeśli możesz sobie pozwolić, to polecam rozwiązanie, które m.in. ja stosuję - porządny rower z pełnym zawieszeniem w góry (w moim przypadku Lapierre Spicy) i do tego niedrogi cross na kołach 28" (z dołożonymi błotnikami) na codzienne tyranie po mieście (ja tu akurat mam jakąś starszą Meridę).

Napisano

Dzięki za odpowiedz. No właśnie dwa rowery nie wchodzą w grę więc mam spory dylemat. Do tej pory miąłem jakiegoś krossa starego który ma 10 lat ale żonka go teraz używa do jazdy do pracy i szukam czegoś pomiędzy. Pewnie poczekam aż kolega doprowadzi go do stanu do jazdy po zimie bo musi dobić powietrza do amorów założyć jakąś pompkę do tylnego (bo trochę ciężki jestem) żeby to grało i jak będzie pogoda to go wypróbuję. Mam ochotę trochę po lesie pojeździć na początku w miarę po płaskim a później zobaczymy. Rower faktycznie dość wypasiony bo seryjna została rama i chyba sztyca a reszta tuning na całego. Więc jestem pewny że parę ładnych stóweczek poszło. Zobaczę po testach tylko martwi mnie czy pozycja na tym rowerze nie będzie zbyt diametralnie inna niż na zwykłym MTB. Ale pewnie jakiś mostek na kierownicę i coś się da ustawić.

Napisano

Myślę, że ten rower nie sprawdzi się w Twoim wypadku, napędzanie ciężkiego roweru niezbyt dopasowanego do Twojego stylu jazdy nie da Ci przyjemności, do tego bardzo słaby amortyzator przedni ..., ten zakup to będą źle wydane pieniądze.

Napisano

A jaki ma widelec bo nie mogę wyłapać nic więcej niż to że mś marcoka ?

Rower całkiem fajny ale do codziennej jazdy nie polecam.

Wrzuć dokładną spacyfikację.

Napisano

Dzięki za odpowiedzi ale nie dam rady więcej szczegółów wrzucić ze względu na to że nie jestem specjalistą w tym temacie a kolega który mi to sprzedaje nie bardzo ma czas żeby zrobić dokładną specyfikację. Ale czytając jakieś opinie z lat ubiegłych zaczynam nabierać przekonania że to jednak rower nie dla mnie. Chyba skończy się na jakimś crossie lub lepszym mtb żeby czasem wjechać do lasu a ten sobie odpuszczę. Inna pozycja inna rama niż standardowa i chyba zbyt ukierunkowany na teren i górki gdzie ja rzadko bywam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...