Skocz do zawartości

[rower] Centurion vs Specialized - cross na sakwy

HaaYaargh

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam rowerowych towarzyszy!

Już w tamtym roku pytałem o porady dotyczące kupna roweru, nic z tego nie wyszło bo nie było mnie w kraju przez długi czas, teraz mogę jeździć ponownie i sprawa zakupu roweru powraca. Zmniejszył się tylko próg cenowy :)

Wypatrzyłem dwa rowery:

PE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.1//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml11/DTD/xhtml11.dtd">Rower Sirrus firmy Specialized - RowMix - Specialized Sirrus 2013

ROWER TURYSTYCZNY CENTURION CROSS LINE 50 > Twomark.pl - Centurion CrossLine 50

Generalnie szukam roweru na asfalt który będzie w stanie udźwignąć sakwy. Chciałem porównać osprzęt obu, ale wygląda na to że Specialized ma dużo "swoich" komponentów, które są (dla laika) trudne do oceny i porównania. Specialized jest też droższy, nie wiem czy dużo się przepłaca za markę, bo jest to chyba dosyć renomowana firma. Dodatkowym atutem Sirrusa jest brak przedniego amortyzatora, i mimo że bardzo rzadko jeździłem na przednim amortyzatorze, wydaje mi się on całkowicie zbędny.

Edit: Byłem jeszcze w międzyczasie zobaczyć tego Sirrusa, i wydaje mi się on bardzo delikatny, choć sprzedawca zapewniał że rama akurat jest jego najmocniejszą częścią. W sumie mój Author Compact za 800 złotych wytrzymał tyle ile wytrzymał, to ten w szczególności nie powinien mieć problemów.

Chętnie przeczytałbym opinię osób znających się lepiej na tematyce osprzętu. Mile widziane komentarze nt. innych modeli.

Pozdrawiam :)

Dla moderatorów:

Za poprzedni temat przepraszam :( Nie dałem tagu rower, przyznaje się do błędu. Jednak podobnego tematu który rozwiałby moje wątpliwości nie znalazłem.

Napisano

Twój budrzet pozwala Ci na szukanie lepszego osprzętu. Obejrzyj Unibike Crossfire za 1700zł, bedzie miał lepszą każdą część osprzętu, bardzo przyjemny rower o mocnym komponentach - naped 8s .Techę droższy Viper GTS na Deore, to już bardzo fajny wyprawowy rowerek - do autu tylko sztyca z amortyzowaniem, i regulowany mostek bo to zbędny złom do wożenia (groszowa sprawa)

Spec jest bardzo słaby, nie tyle co wytrzymały, co nie wart ceny - widelec z hi-tenu jest wart w porywach 100zł ;] Jak nie chesz mieć amora, to zawsze możesz go wystawić na allegro i wyjdziesz na tym finansowo na +. a zyskasz z wagi jakieś 1kg.

Napisano

A może Kross Trans Alp. Jego cena to jakieś1700 zł. Wg mnie osprzęt ma bardzo dobry. Sam takim śmigam po asfaltach, lasach i jestem bardzo zadowolony.....

Wysłane z mojego Grand X In za pomocą Tapatalk

Napisano

Spec jest bardzo słaby, nie tyle co wytrzymały, co nie wart ceny - widelec z hi-tenu jest wart w porywach 100zł ;] Jak nie chesz mieć amora, to zawsze możesz go wystawić na allegro i wyjdziesz na tym finansowo na +. a zyskasz z wagi jakieś 1kg.

Właśnie amortyzowany widelec boli mnie najbardziej. A teraz większość rowerów takowy posiada. Da się tak, bez żadnych problemów wymienić widelec na sztywny? I czy łatwo jest taki dostać? Patrzyłem cenowo na Internecie i ceny są różne zaczynają się od 50-100, później przeskok na ~350 a później już po +600. Przyznam że nie jestem dobry w serwisowanie własnego roweru i wolałbym raczej nie kombinować za dużo przy rzeczach które mogłyby sprawiać problemy w trasie.

A może Kross Trans Alp. Jego cena to jakieś1700 zł. Wg mnie osprzęt ma bardzo dobry. Sam takim śmigam po asfaltach, lasach i jestem bardzo zadowolony.....

Rowery tego typu nie interesują mnie za bardzo, ponieważ oprócz sezonu letniego na jakieś dłuższe trasy, taki rower służyć mi będzie do dojazdów. A taki rower jest za ciężki.

Cenowo mógłbym nawet skoczyć do 2500, za coś porządnego bez amortyzatora. Użytkownik Mansua dosyć stanowczo odradza tego Specialized'a, a wydawał mi się ona takim numerem 1 ;)

Byłbym wdzięczny za inne propozycje, albo kontropinie :)

Napisano

W specu faktyznie zapłacisz sporo za markę, choc z drugiej strony od roweru zapewne wymagasz bezawaryjności, co teoretycznie solidna firma powinna zapewnić. Teoretycznie. Lepszy osprzęt to lepsza jakośc jazdy, więc z drugiej strony jeśli ktoś proponuje coś lepszego za te same pieniądze, to czemu nie? Z wymianą widelca musisz uważać, bo po pierwsze, widelce do ram 28 cali nie sa aż tak popularne żeby po wystawieniu na allegro wszyscy się nań rzucili, a po drugie , kupując widelec sztywny i montując go w miejsce amortyzowanego powinieneś kupić odpowiedniej długości, żeby nie zmieniać geometrii widelca. Te po 600 zł które oglądas na allegro też nie są dobre, bo prawdopodobnie mówisz o widelcach węglowych mosso, a do nich sakw nie przykręcisz...

Napisano

Jak sam zauważyłeś rower bez amora zdarza się sporadycznie , głównie to sa rowery typu fitnes - szosa z prostą kierą, albo typowe szosy. Wymiana amortyzatora na sztywny wideł jest bardzo prosta, nie stanowi żadnego problemu, nie wymaga specjalistycznych narzędzi ani umiejętności. Jak masz opory to w każdym serwisie zrobią Ci taką podmiankę - zajmuje to ok 15-20 min jak ktoś ma mało wprawy. Widelce do 100zł to widelce stalowe, za ok 300zł to widelce alu, za ok 600zł są karbonowe - do wyboru do koloru, im wiecej kasy tym lżejszy , do trekinga bardzo dobry bedzie lekki stalowy z Cr-mo, Hi Ten.

Widelec Accent Trekking 1,1/8 AHEAD - AMBike.pl :: Rowery Warszawa Otwock :: Wheeler, Giant, Kettler, Kellys, Merida, Trek, BMX, Shimano, NS, WTP, Author, HARO

Istotna jest odpowiednia średnica sterówki. Jak kolega pisał taki widelec jest zazwyczaj nieco krotszy od amora, wiec przod roweru idzie wychuwalnie do dołu - można to skorygować zostawiając dłuższą sterówkę albo mostkiem z większym wzniosem. Nie jest to jednak taka różnica jak w MTB gdzie 100mm amor ma ok 47cm wysokości, a sztywny stalowy ok 40cm a czasem mniej

Napisano

Właśnie amortyzowany widelec boli mnie najbardziej. A teraz większość rowerów takowy posiada. Da się tak, bez żadnych problemów wymienić widelec na sztywny? I czy łatwo jest taki dostać?

Da się bez problemu no i sztywne widelce są dostępne bez większyhc problemów ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...