kamfan Napisano 23 Lutego 2013 Napisano 23 Lutego 2013 Jak mam mapę o obszarze 200kmx150km z OSM zrobioną za pomocą MOBAC, nic mi się nie tnie na Trekbuddy Przybliżać się nie da (oprócz opcji zoom w TB), ale możesz sobie zrobić kilka warstw mapy z różnym powiększeniem i wybierać odpowiednie, moja mapa przy najwyższym powiększeniu ma coś koło 65 tys. plików PNG a cały atlas zajmuje koło 1GB, ale jak się ma kartę pamięci 16GB to nie problem, a tak jak pisałem mapa działa płynnie i często się przydaje
OrzelPiotr Napisano 23 Lutego 2013 Napisano 23 Lutego 2013 Tak jak napisał kolega wyżej, nic się nie tnie - mam obszary większe niż zakres dwóch województw i chodzą płynnie na symbianie a na androidzie jeszcze lepiej, zoom-owanie działa na zasadzie wyboru warstwy - podczas tworzenia mapy określasz ilość warstw zbliżenia, a w programie po prostu wybierasz żądaną skalę mapy.
MasterYoda Napisano 18 Marca 2013 Napisano 18 Marca 2013 W tym wątku padło pytanie o pobieranie map z Geoportalu na urządzenia mobline. Wypociłem taki przepis na przykładzie OruxMaps, może komuś się przyda.
zws Napisano 19 Marca 2013 Napisano 19 Marca 2013 Mam takie pytanie czy istnieje program podobny do trekbuddy ? Tylko żeby dało się przybliżać i oddalać mapę kilka krotnie a nie tylko 2 razy jak w treekbuddy. Najlepiej jak by to była darmowa aplikacja i miała dokładne mapy albo dało się je zrobić z geoportalu. Problem jest w mapach, nie w aplikacji. Potrzebujesz kilku warstw mapy o różnych skalach. Googleak.net robi mapy Googla - podkład satelitarny lub hybrydowy. Do robienia map z geoportalu jest MapoTero ale jego nie sprawdzałem. Nie wiem, jak zdjęcia satelitarne w geoportalu, ale te w googlu mają kilka lat, więc polne drogi i ścieżki są średnio aktualne, a leśnych i tak nie widać pod drzewami. U mnie najlepiej się sprawdzają aktualne mapy turystyczne 'na komórkę' w skali 1:25k, kupione u producenta map. Koszt ok. 20 zł. Dodatkowo trzeba sobie dorobić ze 2 pomniejszone warstwy (programem graficznym i notatnikiem) i dla potrzeb rowerowych zupełnie wystarcza a informacja dużo bardziej wartościowa niż z map internetowych.
RafalPolo Napisano 19 Marca 2013 Napisano 19 Marca 2013 Ja polecam Locus Free. Używam go od ponad roku i jestem mega zadowolony. Z treka przeszedłem na Locusa i również polecam. Zaletą duża dla mnie jest to, że program ma dostęp do wielu map juz w programie i z opcją zachowania offline. Mi to całkowicie wystarcza bo sprawdzam która mapa jest najlepsza na danym odcinku i zachowuje na karcie i nie trzeba używać do tego komputera. Tapatalkowane n7
Kluska Napisano 19 Marca 2013 Napisano 19 Marca 2013 Z treka przeszedłem na Locusa a jakich map używacie, mnie najlepiej pasuje MapQuest classic
EnJoy Napisano 15 Kwietnia 2013 Napisano 15 Kwietnia 2013 Ja nie wiem, dlaczego tak się wszyscy zachwycają geoportalem i innymi mapami, a google maps jest tak bardzo znienawidzone. Tak się składa, że od jakiegoś czasu szukam porządnych map na mojego Locusa, głównie chodzi mi o polne i leśne ścieżki. Prócz google maps, żadna inna mapa jak dotąd nie pokazała mi ani mojej ulicy, na której mieszkam, ani pokaźnej ilości polnych ścieżek w mojej okolicy. To samo tyczy się nawet niektórych ślepych uliczek przy głównych drogach. Ostatnio testowałem i porównywałem tak zachwalane mapy UMP-pcPL i tak samo przegrywają z google maps pod względem ilości naniesionych tras. Nie wiem, może źle szukam;)A Locusa również szczerze polecam, rewelacyjna aplikacja nie połykająca baterii w zastraszającym tempie.
dymcio111 Napisano 19 Kwietnia 2013 Napisano 19 Kwietnia 2013 Mi by się przydały mapy z województwa warmińsko-mazurskiego z Olsztyna w promieniu ze 150km. Ale nie wiem jak zrobić takie dokładnie żeby ścieżki w lasach było widać Obecnie mam Locus Pro i pobrałem w nim ump ale kiepskie na las prócz dużych szlaków nic nie ma W razie potrzeby mogę inną nawigacje zainstalować byle bym miał lepsze mapy. Jakby ktoś mógł pomóc byłoby fajnie. Wysłane z mojego GT-7100 SAMSUNG Galaxy Note 2. za pomocą Tapatalk 2
dymcio111 Napisano 2 Maja 2013 Napisano 2 Maja 2013 Prawie takie same jak ump tez tylko jakieś opisane szlaki w lasach pokazuje, a ścieżek nie ma, tylko zielony las to nic mi po takiej mapie Wysłane z mojego GT-7100 SAMSUNG Galaxy Note 2. za pomocą Tapatalk 2
Kluska Napisano 3 Maja 2013 Napisano 3 Maja 2013 Sprawdź mapy MapQuest Classic, może nie ma zaznaczonych lasów, ale są ścieżki Wysłane z mojego LG-P880 za pomocą Tapatalk 2
drutes Napisano 3 Maja 2013 Napisano 3 Maja 2013 Polecam http://www.opencyclemap.org/ wiele ścieżek dla rowerzystów.
dymcio111 Napisano 3 Maja 2013 Napisano 3 Maja 2013 A są jakieś mapy żeby w lasach były drogi leśne zaznaczone? Czy to tylko da się zrobić np na podstawie jakiejś wojskowej mapy itp? Bo bym chciał np pojeździć po nieznanych mi lasach a jak większość map pokazuje tylko zielony kolor to trochę słabo jak tylko miałbym sam trójkąt położenia zaznaczony, jakbym miał ścieżki dokładniej to bardziej drogę można lepiej zaplanować Wysłane z mojego GT-7100 SAMSUNG Galaxy Note 2. za pomocą Tapatalk 2
demek Napisano 3 Maja 2013 Napisano 3 Maja 2013 w osm cyclo sa przeciez drogi lesne pozaznaczane. http://osmapa.pl/?lon=21.33562&lat=53.76005&zoom=14&map=6&o=FTFF
Kluska Napisano 3 Maja 2013 Napisano 3 Maja 2013 witam żadna z map nie ma wszystkich ścieżek te same współrzędne 53.7600 21.33562 OpenCycleMap.org Osmapa.pl http://img153.imageshack.us/img153/6658/20130503132428mapaturys.png MapQuest http://img33.imageshack.us/img33/1830/20130503132423mapoflati.png Nokia Here; Bing Maps (Microsoft Maps http://img839.imageshack.us/img839/4463/20130503132420heremapyk.png w aplikacji RMaps są mapy „Soviet Military Maps” a to są mapy Microsoft Hybrid można dostrzec ścieżki leśne które nie są zaznaczone
dymcio111 Napisano 5 Lipca 2013 Napisano 5 Lipca 2013 mam prośbę czy ktoś zorientowany w temacie mógłby mi zrobić mapę do Locusa ze szlakiem R10 na niej ze Świnoujścia z Helem i Trójmiastem bo się przygotowuję do wyjazdu na poniedziałek i jak zacząłem czytać o tworzeniu map to nieźle się trzeba wtajemniczyć a czasu mam mało
zekker Napisano 6 Lipca 2013 Napisano 6 Lipca 2013 Próbowałeś korzystać z Mobile Atlas Creator? Wybierasz właściwy typ atlasu, Zaznaczasz obszar, wybierasz które warstwy powiększenia mają być i w zasadzie tyle. Kłopot w tworzeniu, to ograniczenia na transfer. Przy tak dużym obszarze będzie trzeba się trochę naczekać. Na OSM Topo z konturami nie ma ciągłości szlaku, ale powinno dać się nawigować z pomocą oznaczenia w terenie. Niestety OpenCycleMap nie jest dostępna, bo za duży transfer szedł z MOBAC-a i właściciel poprosił o usunięcie tego źródła z programu.
drutes Napisano 6 Lipca 2013 Napisano 6 Lipca 2013 http://speedy.sh/Abrmh/Szlak-R10.sqlitedb Przybliżenie na 13 jeżeli będziesz chciał większe to zgłoś się na pw Plik wrzuć do folderu Locus/maps
dymcio111 Napisano 6 Lipca 2013 Napisano 6 Lipca 2013 Próbowałeś korzystać z Mobile Atlas Creator? Wybierasz właściwy typ atlasu, Zaznaczasz obszar, wybierasz które warstwy powiększenia mają być i w zasadzie tyle. Kłopot w tworzeniu, to ograniczenia na transfer. Przy tak dużym obszarze będzie trzeba się trochę naczekać. Na OSM Topo z konturami nie ma ciągłości szlaku, ale powinno dać się nawigować z pomocą oznaczenia w terenie. Niestety OpenCycleMap nie jest dostępna, bo za duży transfer szedł z MOBAC-a i właściciel poprosił o usunięcie tego źródła z programu. Próbowałem i jakoś co wybieram mapę na PL to nie pokazuje szlaku z oznaczeniem, ta właśnie OpenCycleMap fajnie pokazuje, tylko jak z tego mapę zrobić... http://speedy.sh/Abrmh/Szlak-R10.sqlitedb Przybliżenie na 13 jeżeli będziesz chciał większe to zgłoś się na pw Plik wrzuć do folderu Locus/maps coś mi Locus nie wykrywa tej mapy, nawet dodałem jeszcze raz na wszelki wypadek do końca nazwy .sqlitedb niby pokazuje mi ciągle, że mapa została dodana a na liście się nie pokazuje, a wyświetlają się same kratki i szare tło, przewijałem i nic nie ma
drutes Napisano 6 Lipca 2013 Napisano 6 Lipca 2013 Sprawdź czy masz zaznaczone w ustawieniach Mapa-zaawansowane/Tryb offline. Następnie wybierz Menu główne, Mapy, folder osobiste. Tam powinien się znajdować plik (czyli nasza mapa )
dymcio111 Napisano 6 Lipca 2013 Napisano 6 Lipca 2013 kombinuje i kombinuje, patrze przecież ściąga się mi plik ciągle 116KB a teoretycznie ma 12mb, weź to wrzuć na inny serwer... a najlepiej napisz na gg 5987323
RafalPolo Napisano 7 Lipca 2013 Napisano 7 Lipca 2013 szybkie pytanie dla androidowei braci: Potrzebuje nawigacji, która będzie mnie prowadzić głosowo po wcześniej wyrysowanej trasie w googlemaps (czyli musi mieć import co najmniej *.kml) Google maps nawiguje po najlepszej drodze, którą sam wylicza. Locus jest ekstra, ale ma tylko pseudo nawigacje po wcześniej wyrysowanej trasie lub zwykłą nawigacje z głosem jak każda inna nawigacja. Chciałbym po prostu wyrysować sobie trasę w googlemapsie, eksportować ją do jakieś nawigację i jak będę w trasie mi mówiło na słuchawkach, gdzie skręcić etc. Wszystkie jednak typowe nawigacje odpadają bo one same dobierają optymalną trasę przejazdu. Płatna może być, nie mam problemu przed zapłaceniem za coś co będę używać, dzięki
zws Napisano 8 Lipca 2013 Napisano 8 Lipca 2013 TrekBuddy. Do tego GPSbabel (kml->gpx) + ConvWPT (przygotowanie) Trochę czasu trzeba aby to ogarnąć, ale działa bardzo dobrze.
zekker Napisano 8 Lipca 2013 Napisano 8 Lipca 2013 Próbowałem i jakoś co wybieram mapę na PL to nie pokazuje szlaku z oznaczeniem, ta właśnie OpenCycleMap fajnie pokazuje, tylko jak z tego mapę zrobić...No niestety oznaczeń nie ma, ale patrząc na przebieg z ocm można dopasować czerwony szlak z osm. Nie przesadzajmy, nawigacja nie musi nas za rączkę prowadzić
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.