Skocz do zawartości

[Aplikacja] Trekbuddy albo coś innego

KMtown

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam takie pytanie czy istnieje program podobny do trekbuddy ? Tylko żeby dało się przybliżać i oddalać mapę kilka krotnie a nie tylko 2 razy jak w treekbuddy. Najlepiej jak by to była darmowa aplikacja i miała dokładne mapy albo dało się je zrobić z geoportalu.

Głównie to chodzi mi o taki efekt ,że np. jestem gdzieś w polu program pokazuje moją pozycje i sobie mogę zobaczyć gdzie jechać :)

Napisano

Witam

pewnie chodzi Ci o mapy offline, podaj jeszcze jaki masz telefon na którym chcesz to zainstalować

jeśli masz Androida to masz jeszcze do wyboru:

1. BikeComputer, można używać map online oraz offline, posiada mapy z ścieżkami rowerowymi do pobrania z openandromaps
  2. Locus Map Free - mapy online oraz offline, mapy pobieramy poprzez aplikację
  3. RMaps - mapy online oraz offline, mapy pobieramy poprzez aplikację

te wydają mi się najlepsze

Napisano

Tak mam telefon z androidem :) A czy BikeComputer i RMaps mają mapy coś podobne do geoportalu? Chodzi mi o polne drogi nie zaznaczone są ale widać gdzie są wyjeżdżone.

Napisano

Twój problem nie polega na dobraniu odpowiedniej aplikacji, tylko na znalezieniu odpowiednich map. Zostań więc przy TrekBuddy do tego ściągnij sobie Mobile Atlas Creator (MOBAC) i sam stwórz odpowiednie mapy (można stworzyć mapy tego samego obszaru w różnych skalach i używać odpowiedniego powiększenia w odpowiednim momencie). Uprzedzając Twoje pytania w MOBAC znajdziesz serwery z mapami, które mają poziomice, leśne ścieżki czy szlaki turytyczne. Jak masz kartę microSD powyżej 16 GB to możesz sobie nawet zrobić atlas całej Polski w kilku skalach :)

Napisano

Tak mam telefon z androidem :) A czy BikeComputer i RMaps mają mapy coś podobne do geoportalu? Chodzi mi o polne drogi nie zaznaczone są ale widać gdzie są wyjeżdżone.

według mnie są takie ścieżki, może nie wszystkie ale są

tu są z mojej okolicy

screenshot2013022021082.pngscreenshot2013022021081.png[url=screenshot2013022021074.pngscreenshot2013022021073.pngscreenshot2013022008440.png

jak chcesz to podaj swoją okolicę i wrzucę zrzuty to zobaczysz czy o takie Ci chodziło

Napisano

Czyli najlepiej mapy geoportalu. Sam będę na wiosne kombinował jak je odpalić offline na np. Locusie, ale nie będzie to chyba takie łatwe :/

Dzisiaj natomiast odkryłem taką aplikacje https://play.google.com/store/apps/details?id=pl.gispartner.imapmobile&feature=search_result#?t=W251bGwsMSwxLDEsInBsLmdpc3BhcnRuZXIuaW1hcG1vYmlsZSJd ale nie mam pojęcia jak to działa i czy wogóle działa. Na pewno trzeba być online :/

Napisano

Ja polecam Locus Free. Używam go od ponad roku i jestem mega zadowolony. Mogę jechać po śladzie narysowanym w google maps, mogę jednocześnie zapisywać mój ślad z danymi i wrzucić go potem do Endomondo. Testowałem kilka programów ale ten mi osobiście najbardziej przypadł do gustu. ( obecnie szukam powerbank żeby móc dłużej jeździć z navi bo tel wytrzymuje max 1,5h z włączoną navi i wyświetlaczem - gdy jadę gdzieś dalej przez lasy wcześniej zaplanowaną drogą ).

Można tam przybliżać i oddalać mapę, wskazuje kierunek jazdy itd... polecam na wypróbowanie. Możesz też wyświetlać sobie tylko mapę. Są tam mapy Polski UMP-pcPL

Napisano

ja dalem z google maps, mozna z binga bo podobno na "dzis" nowsze niz od wujka, ale to pewnie zalezy od rejonu.

nie mierzysz do centymetrow wiec google maps bedzie ok, chodzi tylko o nowosc zdjec :)

podaj mi tylko jaki dokladnie rejon chcesz i zrobie Ci atlas do treka z kilkoma warstwami

Napisano

Możesz rozwinąć temat? Czym się różnią itd...

Mapy z geoportalu są kapitalne jeśli chodzi o dokładność. Jeśli jeździmy po szosie to nie ma problemu, bo praktycznie wszystkie mapy maja dobre odwzorowanie dróg i można korzystać z google maps. Natomiast jeśli jeździmy MTB i chcemy pośmigac po lasach, drogach polnych to takie google maps jest biedne dlatego, że tam, takich dróg nie ma zaznaczonych, a jeśli już są to tylko większe szlaki.

W takim geoportalu w miejscu które znam dla przykładu (okolice Niegowy) są pozaznaczane wszystkie drogi polne i również te w lesie. Dla mnie to kapitalna sprawa, wjeżdżając do lasu spojrzysz na mapkę i wiesz dokąd prowadzi i gdzie się wyjedzie.

Problem jest tylko z tym żeby te mapy ściągnąć i używać offline w jakimś programie (Locus, Trekbuddy itp.) w necie są jakieś poradniki ale z tego co tak pobieznie sie interesowałem nie jest to takie łatwe. Sam dopiero niedawno kupiłem smartphona i na wiosne będę próbował to jakoś uruchomić.

Napisano

Wg mnie, jeśli chcesz latać po lasach to najlepsze są zdjęcia satelitarne - oczywiście im nowsze tym lepsze - ja osobiście zrobiłem sobie offline'owy zrzut z Gogola + trekbuddy i taka metoda sprawdza się bardzo dobrze, oczywiście nie używam tego stale, bo strasznie szarpie baterię. Zwykle wystarcza mapa rastrowa w endomondo, a jak już robi się trudniej na chwilę uruchamiam trek-a z funkcją widoku śladu (programy nie kolidują ze sobą) i dzięki temu można bez problemu poprawić kurs.

Dużo większy problem stanowi jakość ścieżek czego na zdjęciach już nie widać i np z mojej dzisiejszej 20 km przejażdżki 3 km stanowił spacer :]

Napisano

Zdjęcia satelitarne googla często sa gorsze od geoportalu i widac tylko zielona plamę, po za tym z takich zdjęc nie widać drogi w lesie po zasłaniają to drzewa. A w takim geoportalu raz klikamy i mamy zaznaczone na czerwono wszystkie drogi :))

Napisano

Wszystko zależy od lokalizacji, jednak na kilka tysięcy km które zrobiłem nigdy nie miałem problemu z orientacją - stosując zasadę wymieniona przez mnie w powyższych postach.

tak to wygląda w praktyce - link z dzisiejszej trasy - wg doskonale widać ścieżki.

Napisano

Miejscami sie przebija ściezka ale ogólnie zasłaniają ją drzewa, to są tylko zdjęcia. Na geoportalu ta ścieżka byłaby poprostu naniesiona jak normalna droga co jest dużo lepszym rozwiązaniem.

Napisano

Problem jest tylko z tym żeby te mapy ściągnąć i używać offline w jakimś programie (Locus, Trekbuddy itp.) w necie są jakieś poradniki ale z tego co tak pobieznie sie interesowałem nie jest to takie łatwe. Sam dopiero niedawno kupiłem smartphona i na wiosne będę próbował to jakoś uruchomić.

Banalnie prosto tworzy się mapy w oparciu o geoportal wystarczy pobrać MapoTero, podać współrzędne obszaru jaki nas interesuje, podać skalę powiększeń a następnie w opcjach ustawić eksport mapy do trek'a i czekać :]

Napisano

@

OrzelPiotr

A czy można takie mapy przybliżać o oddalać tak jak jest to w przeglądarce na PC ??

2 sprawa to czy da się ściągnąć obszar o promieniu 80-100 km ? nie przerywa połączenia i nie gubi cześci mapy? czytałem, że były z tym problemy i ciężko było coś ściągnąć.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...