gremson Napisano 19 Lutego 2013 Napisano 19 Lutego 2013 Czy ktoś z forumowiczów zetknął się z tymi okularami? http://sziols.pl/#xkross Cena za parę jest średnio wygórowana patrząc na ceny okularów korekcyjnych: OPRAWA + FILTR + WKŁADKA KOREKCYJNA RAZEM Z SOCZEWKAMI to 565,00zł. Duży wybór oprawek i filtrów jest dużą zaletą. Kilka lat jeździłem w okularach UVEX Crow Pro i soczewkach, ale ze względu na charakter pracy wróciłem do okularów w których oczy zdecydowanie mniej mi się męczą. Z tego też powodu preferowałbym dobre sportowe okulary z korekcją. BTW sziols jest producentem okularów w których gra Karol Bielecki czy zawodnicy NBA - to przemawia za ich jakością? Dziś wybieram się na spacer po krakowskich optykach może ktoś będzie miał ww okulary w sklepie. Co do innych producentów to koledzy się mocno wypowiadali w temacie: http://www.forumrowerowe.org/topic/110310-okulary-z-wkladka-korekcyjna-fischer-czy-arctica/
tobo Napisano 19 Lutego 2013 Napisano 19 Lutego 2013 Ja za okulary rogelli z trzema kompletami szkieł, wstawką korekcyjną, szkłami i robocizną zapłaciłem niecałe 200 zł. Używam tych okularów od kilku lat. Nie odczuwam dyskomfortu w związku z ich użytkowaniem. Najsłabszym ogniwem okularów są noski, które lubią się rozlecieć (stało się tak do tej pory raz), jednak przy cenie za okulary ok 100 zł można kupić kolejne. Podana cena za okulary, ponad 500 zł, wydaje się być na tle cen typowych okularów ceną średnią, w moim odczuciu jednak w porównaniu do oferty rogelii są drogie.
gremson Napisano 19 Lutego 2013 Autor Napisano 19 Lutego 2013 Podana cena za okulary, ponad 500 zł, wydaje się być na tle cen typowych okularów ceną średnią, w moim odczuciu jednak w porównaniu do oferty rogelii są drogie. "średnio wygórowana patrząc na ceny okularów korekcyjnych" - raz jeszczę podkreślę korekcyjnych, a nie sportowych z możliwością korekcji. Ceny okularów korekcyjnych zaczynają się od 500zł..Masz na myśli te okulary?http://www.mikesport.pl/rogelli-okulary-do-szkiel-korekcyjnych-hs-0404b.htmlJa do tej pory mierzyłem tylko okulary Arctica i były dla mnie niewygodne. Nie jestem zwolennikiem teorii droższe znaczy lepsze - mam natomiast doświadczenie z UVEXem. Używałem kilku par okularów z różnych półek cenowych i w tym przypadku sprawdziła się reguła wyższa cena wyższy komfort. Z firmą rogelli miałem tylko do czynienia w przypadku ubrań (wysoka jakość), muszę się zainteresować Twoją propozycją - dzięki.
qb41 Napisano 19 Lutego 2013 Napisano 19 Lutego 2013 Witam. Też mam problem ze wzrokiem i w zeszłym roku zakupiłem takie okulary. http://solskenglasses.com/korekcyjne/solsken-z-korekcja Co prawda nie mają wymiennych szkieł ale dosyć przyjemnie się w nich jeździ tutaj akurat cena jest taka jaka jest ale ja kupiłem je na allegro za śmieszne pieniądze. A okulary w pierwszym poście które zaproponowałeś nie są jakieś ciekawe patrząc na cenę. A takie okulary jak gra Karol B. można kupić za 170 zł bo miałem je do wyboru kiedy kupowałem okulary do koszykówki, zrezygnowałem bo komicznie wyglądają na nosie.
DominikM Napisano 19 Lutego 2013 Napisano 19 Lutego 2013 Ja już z 6 lat jeżdżę w Accent Onyx - raz na dwa lata dokupuje sobie nowe oprawki (wycierają się gumki, wpadki i upadki) - tylko przekładam wkładkę korekcyjną. Cena ? Ze zniżkami to mi wychodziło 70kilka pln + kiedyś-tam zapłaciłem 140zł za zrobienie wkładki... Chciałem zrobić sobie Oakleye w wersji custom ale do mojej wady wzroku akurat się nie dało
Sansei6 Napisano 19 Lutego 2013 Napisano 19 Lutego 2013 Kurcze, nieźle to wygląda ale mnie nie stać, jak ostro daje słońce to muszą wystarczyć takie motylki nakładane na okulary... albo czapka z daszkiem... a jak słonko nisko i ostro daje to i to i to....
gremson Napisano 20 Lutego 2013 Autor Napisano 20 Lutego 2013 Pytania do osób używających okulary z wkładką korekcyjną: 1) wkładka jest mała i ogranicza pole widzenia, czy w czasie jazdy w terenie czujecie że brakuje pola widzenia? 2) używacie takiego zestawu w sezonie jesienno-zimowym a jeśli tak to jak sobie radzicie z parowaniem? - bo jak się domyślam parować będzie soczewka z filtrem i soczewka korekcyjna. Niestety w Krakowie na chwilę obecną nigdzie nie można na żywo zobaczyć sziols'ów z pierwszego wpisu. Wczoraj jeden z optyków zaproponował mi rozwiązanie o którym pisał DominikM, tylko zamiast oprawek Oakley bardziej polecał mi oprawki Rodenstock, ze względu na lepsze parametry optyczne soczewek, które można umieścić w Rodenstockach w porównaniu do oprawek Oakley. Niestety oprawki: http://www.rodenstoc...84s1a_large.jpg + soczewki z korekcją to cena ponad 1000zł przy czym wada wzroku musi zawierać się w widełkach -4;+4 .
generali Napisano 20 Lutego 2013 Napisano 20 Lutego 2013 Dorzucę swoje 5 gr… Właśnie tez przerabiam ten temat, okulary sportowe z wkładką korekcyjna. Znalazłem taki model, można do nich w chwili obecnej dokupić wkładkę korekcyjna za 29zł (plastikowa) model - Pursuit XT BLIZ (na forach zagranicznych polecane) może ktoś używa i wyrazie swoja opinie, konstrukcyjnie wyglądają solidnie Co do parowania to można je wykluczyć przez wyczyszczeniem soczewek, okularów odpowiednim preparatem anty-parujący (na rynku jest duży wybór)… Zmniejszony kont widzenia to chyba kwestia przyzwyczajenie, normalnie nosze „wąskie okulary” i jakoś mi to nie specjalnie przeszkadza wiec podejrzewam ze przy wkładkach to kwestia chwili pojeżdżenia.
DominikM Napisano 20 Lutego 2013 Napisano 20 Lutego 2013 Pole widzenie jest zawężone, ale na rowerze czy w samochodzie to nie przeszkadza. Okulary będą parować - nie ma bata aby tak się nie stało, preparaty polimerowe starczają na dzień, ale potem tak łapią każdy syf, że trzeba okulary dokładnie umyć i nałożyć nową warstwę preparatu. W deszczu/śniegu przy wzmożonym wysiłku nawet to nie pomaga. Gremson - dzięki za podpowiedź firmy, sprawdzę czy się zmieszczę w ich zakresie, ale wątpię generali, zanim wybierzesz te okulary sprawdź czy są dostępne i ile kosztują zapasowe szkła.
gremson Napisano 25 Lutego 2013 Autor Napisano 25 Lutego 2013 Dziś trafiłem do optyka w który znalazłem bardzo dobre rozwiązanie cenowe: http://optica.pl/index.php?p1346,okulary-sportowe-progear-eyeguard okulary sportowe z korekcją w cenie ok 500-600zł. Oprawki są naprawdę wygodnę, co miło mnie zaskoczyło, bo mierzyłem w przeciągu tego tygodnia już kilkanaście par oprawek sportowych i tylko Rodenstock był wygodny na nosie.
qb41 Napisano 25 Lutego 2013 Napisano 25 Lutego 2013 500-600 zł wow to zdecydowanie dużo jak na okulary sportowe Mam takie: http://www.e-okularnicy.pl/okulary-sportowe/45-leader-sports-typ-7-.html do niedawna grałem w kosza w takich muszę przyznać, że nie są jakieś super ekstra ale dawały radę, co prawda parowały ale na to też jest sposób, poza tym kosztowały mnie jakieś 170 zł i patrząc na te które Ty zaprezentowałeś to po co przepłacać? Pole widzenia fakt jest trochę węższe i mnie to przeszkadzało bardzo ale w koszykówce tak jest. Tylko czego tak naprawdę szukasz?
Vidoq Napisano 18 Kwietnia 2013 Napisano 18 Kwietnia 2013 Zabawię się w archeologa, ale może komuś tym pomogę. Ja jeżdżę w tych okularach (mówię o Sziols). I jeździ mi się bardzo dobrze. Dlaczego je wybrałem? Dlatego, że bardzo mi się podoba pomysł z wymiennymi filtrami. W sezonie wiosenno-jesiennym zapinam do nich filtry rowerowe, a w zimie jak wybieram się na narty to zapinam filtr do jazdy na nartach. Dla mnie jako osoby obarczonej wadą wzroku to rozwiązanie jest wręcz fenomenalne. I jeszcze jedno. Jak ktoś ma ochotę to kupując filtr neutralny, okulary chronią tylko przed deszczem, wiatrem i muchami. Można również nabyć filtr z 10-cio, 45-cio, 50-cio i w końcu z 80-cio procentową absorbcją światła. Czyli mówiąc krótko - jak w dzień jest szaro i ciemno od chmur to okulary też mogę włożyć na nos i nie czuję żadnego dyskomfortu z powodu niewymiennych ciemnych szkieł jakie są w innych okularach. Odpowiadając na pytanie Pytania do osób używających okulary z wkładką korekcyjną:1) wkładka jest mała i ogranicza pole widzenia, czy w czasie jazdy w terenie czujecie że brakuje pola widzenia?2) używacie takiego zestawu w sezonie jesienno-zimowym a jeśli tak to jak sobie radzicie z parowaniem? - bo jak się domyślam parować będzie soczewka z filtrem i soczewka korekcyjna. informuję, że: AD 1 Fakt że wkładka jest mała (pojęcie względne, bo ja akurat noszę zwykłe okulary tej wielkości) trochę ogranicza pole widzenia. Szczególnie na bokach (może to kwestia budowy okularów?). Ale szybko się do tego przyzwyczaiłem i już tego nie zauważam ;-). Może to jest tak, jak z tym ślepym koniem wyścigowym? Gdy się go zapytano, czy startuje w Wilkiej Pardubickiej odparł - Nie widzę przeszkód. :-) AD 2 Mi nie zaparowują. Nie używam żadnych środków ograniczających parowanie. Może to dzięki budowie filtra, która posiada otwory wentylacyjne? Nie wiem. Zaparowują dopiero po skończonej jeździe jak stanę. Ale wtedy zalewane są także potem :-)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.