Skocz do zawartości

[książki]Co czytacie i polecacie? cz. 2

Pixon

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
  • Mod Team

Jean Christophe Grange - Pasażer

Bardzo dobrze napisany thriller z wieloma niespodziewanymi zwrotami akcji. Długa z małą czcionką powieść zapewni Wam mnóstwo emocji na długie zimowo-wiosenne wieczory. Końcówka może już trochę jałowa, ale generalnie książka w mojej ocenie bardzo dobra.

Czas na Lee Child'a :)

Metro 2033 - Dmitrij Głuchowski

Postapokliptyczna wizja świata. Ludzie schodzą do moskiewskiego metra chroniąc się przed promieniowaniem po wojnie atomowej. Bardzo dobra książka, szybko się ją czyta i jest mega wciągająca. Ponadto ma świetny, dekadencki klimat.

Metro... znów mi ktoś o niej przypomina, a ja nadal przed lekturą. 

U mnie Bill Bryson - "Krótka historia prawie wszystkiego". W zasadzie książka-przypadek. Miała być prezentem, ale wciąga tak mocno już od pierwszej strony, że została w mojej biblioteczce. Dla kogoś kto pragnie poznać niuanse otaczającego nas świata i nie zabierać się od razu za opasłe tomiska prac naukowych pozycja obowiązkowa.

ja obecnie czytam "Traktat o łuskaniu fasoli" W. Myśliwskiego i jest to bardzo dobra, ale też wymagająca skupienia książka. No brnę przez "Drogę", ale sam nie wiem chyba nie dla mnie to. Metro zacząłem i odłożyłem, nie dałem rady strawić nieporadnego stylu pisarza, no trudno takie jest moje zdanie. Sapkowski I tom Wiedźmina owszem dobry, polecam, innych nie czytałem. Z tego typu literatury podobał mi się thriller sf. "Nosiciel" Holdena Scotta.  

Kilka przecen z Auchan:) wyprzedaż wielu książek, te z wydawnictwa Czarne po niespełna 10 zeta.

Kjetil Stensvik Ostli "Policjanci i złodzieje" to świetne studium przęstępczości zorganizowanej w kraju, który wszyscy postrzegamy jako oazę wolną od takiej. Wydawnictwo Czarne 2012.

Przerażająca książka Katarzyny Surmiak Domańskiej "Mokradełko". Okropna historia o przemocy i wykorzystywaniu seksualnemu w rodzinie. O obojętności, o strachu, o wstydzie, o tabu. Wydawnictwo Czarne 2012.

Nie polecam - Wolfgang Buescher - Hartland. Pieszo przez Amerykę.

Gość idzie pieszo, trochę autami przez Amerykę z północy na południe. Kilka kawałków nieco ciekawe, a poza tym mnóstwo pisaniny o niczym.

• Mod Team

@@durnykot, Nie mam pojęcia jak wy brniecie przez jego książki... To był jeden z niewielu autorów, których nie doczytałem książki do końca.

Lee Child - Poszukiwany

Polecam, jak każdą jego książkę. Fajna uwikłana w intrygę sensacja z nietuzinkowymi zwrotami akcji. W roli głównej dobrze znany Jack Reacher pakujący się w niezłą kabałę po zabraniu go jako autostopowicza przez trzy dziwnie zachowujące się osoby (dwóch mężczyzn i kobieta) Gdzieś po drodze morderstwo itp. Fajna literatura!

No brnę przez "Drogę", ale sam nie wiem chyba nie dla mnie to

Ciężka lektura i mocno depresyjna, ale warto. Z cięższych i brudnych pozycji skończyłem wczoraj "Filth" Irvina Welsha, dziś obejrzałem film. Książka na tak, film zaś jako taki. Zabrakło jednego z narratorów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...