Tofi Napisano 1 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 Tak to już jest z ekranizacjami. Finałowa bitwa z Harrego Pottera Bije na głowę tą z trylogii Tolkiena, a w ekranizacji... można było co najwyżej przyrównać ją do bitwy na poduszki w przedszkolu. Wracając do tematu, to zaprzestałem trylogię Graya na pierwszym tomie po jakiś 200 stronach. Okazała się mniej ciekawa niż tablice informatyczne - Java, a wczoraj wylądował Kurs podstawowy - Java. Kilkaset stron, a "akcja" zapowiada się ciekawie, chociaż nie w moim stylu. Jestem przyzwyczajony do "słownikowego" typu podręczników, gdzie w razie potrzeby można szybko odnaleźć treść, a nie tylko rodział, gdzie będzie mowa o czymś nie konieznie na temat. W międzyczasie na czytniku wylądował Dukaj - W kraju niewiernych. Czyta się trochę dziwnie. Opowiadania pełne technosłów bez definicji, coś jak by ktoś opowiadał bajkę o Kopciuszku, ale po fińsku, a co drugie słowo mówił wspak, ale mimo to opisy są epickie. Wysłane z mojego ASUS Transformer Pad TF700T przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czach Napisano 1 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 ehlo, aktualnie: Jonathan Kellerman - "Wina" wcześniej: Wiktor Kubica z Gronia - "Zimna wojna": nawet, nawet. W sam raz do wanny. ;-> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gromosmok Napisano 1 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 "Inferno" Dan Brown Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krism4a1 Napisano 1 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 ciekaw jestem,czy Peter Jackson spróbuje zrealizować Silmarillion Silmarilion jest nie do zrealizowania filmowo - pomijając przestrzeń czasu na jakiej się rozwija to tam prawie nie ma dialogów. W kwestii ewentualnych ekranizacji to czekam na polskiego majora na podstawie "Majora" Ciszewskiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sol Napisano 1 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 Zważywszy, że istotą filmu jest operowanie obrazem brak dialogów może być zaletą Ale sam Jackson jest sceptyczny więc nie róbmy sobie zbytniej nadziei. 1000 lat wkurzania Francuzów czytam http://www.empik.com/1000-lat-wkurzania-francuzow-clarke-stephen,p1052150640,ksiazka-p?gclid=CKewkaOw3bsCFQ1L3godZXkAzQ Fajne, bo lekko i śmiesznie mówi o ważnych sprawach. Oczywiście mówi też jednostronnie, a każdy rozdział to szpila dla żabojadów - ale jakoś mi to nie przeszkadza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HubertLange Napisano 2 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Jo Nesbo - Trzeci klucz Kryminał, nieprawdopodobnie skomplikowane morderstwa z kradzieżami i innymi. Żeby takie coś napisać, trzeba mieć nieziemską wyobraźnię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seba30 Napisano 4 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 Ostatnio czytałem Martin Eden. uważam, że wspaniała książka i klasyka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 4 Stycznia 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 Wracając do Silmarilionu ... No ekranizacja tego niecodziennego dzieła nie będzie wcale prosta, choć ja sie tam na filmach nie znam. Jak np zinterpretować muzykę w której zamyśle powstaje świat ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HubertLange Napisano 8 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Bukareszt. Kurz i krew - Rejmer Małgorzata Ciekawa książka nie tylko o stolicy, ale w ogóle o Rumunach. To wbrew obiegowym opiniom ciekawy kraj. Wśród moich znajomych nikt tam nie był, choć to blisko, nic nie czytał o nim, a każdy ma swój obraz. Zwykle nieprawdziwy. Byłem, jak dla mnie egzotycznie, ciekawie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krism4a1 Napisano 8 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Jak np zinterpretować muzykę w której zamyśle powstaje świat ... No jak, kiedyś śpiewali "podaj cegłę..." i odbudowali/wybudowali Warszawę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
porcelanowy Napisano 9 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 Powitoł Ameksyka. Wojna wzdłuż granicy - Ed Vulliamy Ma słabsze kawałki niemniej ma moc dokumentu. Glowa mała. "Gomorra" Saviano (też warta przeczytania) przy tym to książka czytana dzieciom na dobranoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DonKiszot Napisano 9 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 "Zew Ciszy" Simpsona. Górska tematyka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 9 Stycznia 2014 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 @@DonKiszot, zdecydowanie lepsze tego autora jest książka Dotknięcie pustki Na jej podstawie powstał również film touching the void (Czekając na Joe) - MEGA jest! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czach Napisano 9 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 ehlo, Aleksandra Marinina - "Cudza maska". Przezacny kryminał. :-) Sent from my iPhone using Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DonKiszot Napisano 10 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 @Emeryt, dzięki za propozycję! Przeczytałem kilka recenzjii wydaje się być naprawdę dobra. Dlatego też już do mnie jedzie wezmę się za nią po skończeniu Zewu Ciszy, jeszcze raz dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DudaMati Napisano 11 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 Grecja. Gorzkie pomarańcze - Sturis DionisiosAutor - dziennikarz polskiego TOK FM, na tropie greckiej historii i mentalności. Odpowiada m.in. czy Grek lubi pracę czy to leń, czy to konserwatysta, czy potrafi być nowoczesny. Czy Grek z Krety jest taki sam, jak ten z Chalkidiki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 14 Stycznia 2014 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 Droga - Cormac McCarthy O czym jest "Droga"? W zasadzie mówi nam o tym sam tytuł, bo droga jest tu ważnym elementem. Dwóch bohaterów - ojciec i syn (nie poznajemy ich imion, ale czy imiona w takim świecie mają jeszcze znaczenie?) - wędruje przez zniszczoną, opuszczoną i prawie całkowicie wyludnioną Amerykę, osnutą dymem, popiołem - szarością. Ich rzeczywistość znacznie różni się od naszej, tylko ojciec pamięta to, co dla nas jest codziennością. Ich świat jest szary, niebezpieczny, ponury... Nie ma zwierząt, roślin, trudno o czystą wodę. Głód jest ich nieodłącznym towarzyszem, bo i o jedzenie trudno w takim świecie. Jedzą tylko to, co sami znajdą. W tym świecie liczy się wyłącznie przetrwanie, łatwo jest zagubić człowieczeństwo i walczyć tylko o jeszcze jeden oddech więcej. Za każdym razem kiedy myślałem, że gorzej już być nie może - robiło się gorzej... Ta książka jest naprawdę godna polecenia. Jest to jedna z najlepszych jakie do tej pory czytałem, na pewno jej historia zagłębi się na długo w mojej pamięci. Polecam ją wszystkim! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thomasz Napisano 14 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 Wszak już dawno przeczytałem (kilka razy na dodatek) to nadal gorąco polecam: Reporter wojenny - Patrick Chauvel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
futma1 Napisano 23 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 Ja polecę coś polskiego A. Sapkowski - saga wiedźmin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rgd Napisano 23 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 Piotr Zychowicz - Obłęd '44. Czyli jak Polacy zrobili prezent Stalinowi, wywołując Powstanie Warszawskie. Ciekawa książka, interesujące tezy stawia autor. Oczywiście książka wzbudza wiele kontrowersji bo jest pod prąd ogólnemu poglądowi, który wychwala ideę powstania. Nie oceniam jego samego, książkę czytam by poszerzyć horyzont myślowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brt0555 Napisano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 Obecnie zainteresowałem się kalisteniką -treningiem z masa wlasnego ciala, ze wzgledu na mozliwosc trenowania wszedzie i nienadwyrezanie stawow jak to przy cwiczeniach czysto z silowni, czytam Paul Wade "Skazany na trening", Pavel Tsatsouline " Rozciąganie odpręzone" i "Super stawy". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belinda Napisano 27 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 Warnicki Waldemar - Sybir Ciekawa, autentyczna relacja Polaków z zesłania. Dzień po dniu rodzina robiła sobie notatki. Dzień po dniu życie tysiące kilometrów od kraju, jako więźniowie w głodzie, chłodzie... Warto samemu przeczytać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PatrykAuthor Napisano 27 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 Polecam tę książkę Wojciecha Cejrowskiego ''Gringo wśród dzikich plemion'' jak i wszystkie inne jego dzieła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qla Napisano 28 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 W końcu udało mi się zacząc Wiedźmina.... rewelacja! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emesz Napisano 30 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 Ja lubię czytać książki motywujące. Właśnie ukończyłem dawkę wiedzy biznesowej "Bogaty ojciec i biedny ojciec". Dwa spojrzenia na pracę i zarabianie pieniędzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.