Skocz do zawartości

[książki]Co czytacie i polecacie? cz. 2

Pixon

Rekomendowane odpowiedzi

Tak to już jest z ekranizacjami. Finałowa bitwa z Harrego Pottera Bije na głowę tą z trylogii Tolkiena, a w ekranizacji... można było co najwyżej przyrównać ją do bitwy na poduszki w przedszkolu. Wracając do tematu, to zaprzestałem trylogię Graya na pierwszym tomie po jakiś 200 stronach. Okazała się mniej ciekawa niż tablice informatyczne - Java, a wczoraj wylądował Kurs podstawowy - Java. Kilkaset stron, a "akcja" zapowiada się ciekawie, chociaż nie w moim stylu. Jestem przyzwyczajony do "słownikowego" typu podręczników, gdzie w razie potrzeby można szybko odnaleźć treść, a nie tylko rodział, gdzie będzie mowa o czymś nie konieznie na temat. W międzyczasie na czytniku wylądował Dukaj - W kraju niewiernych. Czyta się trochę dziwnie. Opowiadania pełne technosłów bez definicji, coś jak by ktoś opowiadał bajkę o Kopciuszku, ale po fińsku, a co drugie słowo mówił wspak, ale mimo to opisy są epickie.

Wysłane z mojego ASUS Transformer Pad TF700T przy użyciu Tapatalka

ciekaw jestem,czy Peter Jackson spróbuje zrealizować Silmarillion

Silmarilion jest nie do zrealizowania filmowo - pomijając przestrzeń czasu na jakiej się rozwija to tam prawie nie ma dialogów.

W kwestii ewentualnych ekranizacji to czekam na polskiego majora na podstawie "Majora" Ciszewskiego.

Zważywszy, że istotą filmu jest operowanie obrazem brak dialogów może być zaletą ;) Ale sam Jackson jest sceptyczny więc nie róbmy sobie zbytniej nadziei.

1000 lat wkurzania Francuzów czytam http://www.empik.com/1000-lat-wkurzania-francuzow-clarke-stephen,p1052150640,ksiazka-p?gclid=CKewkaOw3bsCFQ1L3godZXkAzQ

Fajne, bo lekko i śmiesznie mówi o ważnych sprawach.  Oczywiście mówi też jednostronnie, a każdy rozdział to szpila dla żabojadów - ale jakoś mi to nie przeszkadza ;)

Bukareszt. Kurz i krew - Rejmer Małgorzata

Ciekawa książka nie tylko o stolicy, ale w ogóle o Rumunach. To wbrew obiegowym opiniom ciekawy kraj. Wśród moich znajomych nikt tam nie był, choć to blisko, nic nie czytał o nim, a każdy ma swój obraz. Zwykle nieprawdziwy. Byłem, jak dla mnie egzotycznie, ciekawie.

Grecja. Gorzkie pomarańcze - Sturis Dionisios
Autor - dziennikarz polskiego TOK FM, na tropie greckiej historii i mentalności. Odpowiada m.in. czy Grek lubi pracę czy to leń, czy to konserwatysta, czy potrafi być nowoczesny. Czy Grek z Krety jest taki sam, jak ten z Chalkidiki.

• Mod Team

Droga - Cormac McCarthy

O czym jest "Droga"? W zasadzie mówi nam o tym sam tytuł, bo droga jest tu ważnym elementem. Dwóch bohaterów - ojciec i syn (nie poznajemy ich imion, ale czy imiona w takim świecie mają jeszcze znaczenie?) - wędruje przez zniszczoną, opuszczoną i prawie całkowicie wyludnioną Amerykę, osnutą dymem, popiołem - szarością. Ich rzeczywistość znacznie różni się od naszej, tylko ojciec pamięta to, co dla nas jest codziennością. Ich świat jest szary, niebezpieczny, ponury... Nie ma zwierząt, roślin, trudno o czystą wodę. Głód jest ich nieodłącznym towarzyszem, bo i o jedzenie trudno w takim świecie. Jedzą tylko to, co sami znajdą. W tym świecie liczy się wyłącznie przetrwanie, łatwo jest zagubić człowieczeństwo i walczyć tylko o jeszcze jeden oddech więcej.

Za każdym razem kiedy myślałem, że gorzej już być nie może - robiło się gorzej...

Ta książka jest naprawdę godna polecenia. Jest to jedna z najlepszych jakie do tej pory czytałem, na pewno jej historia zagłębi się na długo w mojej pamięci. Polecam ją wszystkim!

• 2 tygodnie później...
Piotr Zychowicz - Obłęd '44. Czyli jak Polacy zrobili prezent Stalinowi, wywołując Powstanie Warszawskie.

Ciekawa książka, interesujące tezy stawia autor. Oczywiście książka wzbudza wiele kontrowersji bo jest pod prąd ogólnemu poglądowi, który wychwala ideę powstania. Nie oceniam jego samego, książkę czytam by poszerzyć horyzont myślowy. :)

Obecnie zainteresowałem się kalisteniką -treningiem z masa wlasnego ciala, ze wzgledu na mozliwosc trenowania wszedzie i nienadwyrezanie stawow jak to przy cwiczeniach czysto z silowni, czytam Paul Wade "Skazany na trening", Pavel Tsatsouline " Rozciąganie odpręzone" i "Super stawy".

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...