Mod Team Pixon Napisano 5 Listopada 2013 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Clive Cussler - Pościg Jak zwykle w powieściach tego pisarza sporo dawki sensacji, wspaniałe przygody, nieśmiertelny i przystojny Dirk Pitt. Nie tym razem! Mamy nową postać zamiast Dirka i nie jest nią również Kurt Austin. Początkowo ta zmiana wprowadza we mnie lekkie zamieszanie, ponieważ przyzwyczajony do jednego bohatera w tej serii utożsamiam się z nim. Po 100 stronach już jest wszystko ok. Książka osadzona w połowie XX wieku czyli nie jak to do tej pory bywało w czasach współczesnych. Opowiada historię złodzieja okradającego banki z taką perfekcyjnością, że przez dłuższy czas nikt nie jest go w stanie wytropić, aż do momentu... Świetna książka, jak wszystkie z tej serii od tego autora. Co niektórych proszę o zerknięcie do pierwszego posta i stosowanie się do przyjętej konwencji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belinda Napisano 6 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 Żołnierze wyklęci. Niezłomni bohaterowie - Joanna Szarkowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vaude Napisano 10 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2013 Z mojej puki co nie dużej kolekcji, ze względu na wiek, polecam takie oto tytuły:- "Rio Anaconda" i "Gringo Wśród Dzikich Plemion" - Wojciech Cejrowski. Świetny opis kultury i zwyczajów odległych plemion/ludzi w trakcie podróży/wycieczki, okraszony dobrym humorem Autora. Kto zna ten wie. Udało mi się nawet zdobyć autograf na obu książkach - " Hobbit czyli tam i z powrotem" - J.R.R. Tolkien. Łatwa i przyjemna baśń o fajnej przygodzie, jako wstęp do wydarzeń z Władcy Pierścienia (jeszcze nie czytane). Obecnie Hobbita można także obejrzeć: 1 część już po premierze, dwie kolejne przed nami - "Odmieniłeś moje życie..." - Abdel Selou. Autobiografia autora - poruszająca historia jednego/dwóch skrajnie odległych od siebie ludzi. Nakręcono również film pt. "Nietykalni" na podstawie wyżej podanej książki, który odniósł duży sukces! Polecam! - "Anioły i Demony" - Dan Brown. Podobnie jak Kod Leonarda Da Vinci, przenosi w świat zagadek, faktów i intryg związanych z kościołem i chrześcijaństwem, ale także pozwala na wycieczke po autentycznych miejscach i budynkach - "Kuba i Inni, Twarze i maski Popkultury" - Wiesław Godzic. W trakcie czytania W skrócie opis mechanizmów rządzących popkulturą na podstawie "celebrytów" , głównie Kuby Wojewódzkiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belinda Napisano 10 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2013 Pakt Ribbentrop-Beck czyli jak Polacy mogli u boku III Rzeszy pokonać Związek SowieckiZychowicz Piotr Podobało mi się, jak Beck twardo i zdecydowanie odmawiał szkopom współpracy, na co nie mieli odwagi, ani rozumu m.in. Anglicy. To był mądry, chytry lis. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erzurum Napisano 10 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2013 ponieważ to forum rowerowe a jeżdżenie na rowerze to super forma zwiedzania naszego "pięknego" kraju, polecam więc przeczytać najnowszą książkę Filipa Springera "Wanna z kolumnadą" ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belinda Napisano 11 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2013 Mankell Henning - Ręka Kryminał, bohaterem jak zwykle inspektor Wallander. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hoobercik Napisano 14 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 Diuna - Frank Herbert Klasyka sci-fi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belinda Napisano 14 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 McDonald Bernadette - Ucieczka na szczytGość ciekawie pisze o himalaizmie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 15 Listopada 2013 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 Co niektórych proszę o zerknięcie do pierwszego posta i stosowanie się do przyjętej konwencji. Tytuł i autor książki to za mało w tym temacie. Kolejne tego typu posty będą usuwane jako nic nie wnoszące do tematu. @@Belinda, napisz coś więcej o tej książce o Himalaizmie, też interesuje mnie ta tematyka Child Lee - Podejrzany Uważajcie na ten tytuł! Pochłonie was bez reszty, jak następnego dnia pójdziecie z podkrążonymi oczami do pracy z niewyspania, nie miejcie do mnie pretensji Książka opowiada historię uwikłania w śledztwo w sprawie seryjnego mordercy superbohatera wielu powieści tego autora a mowa o Jacku Reacherze. Nie jestem wystarczająco dobry żeby napisać coś zachęcającego. Po prostu to trzeba przeczytać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HubertLange Napisano 17 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 Bez rąk, bez nóg, bez ograniczeń - Vujicic Nick Audiobook. Autor chory na fokomelię - nie ma kończyn. Mimo to jego życie nie jest zamknięte w czterech ścianach. Przeciwnie - w jakiejś mierze pokonał swoje ograniczenia. Prowadzi firmę, jeździ po świecie i motywuje ludzi do życia. Polecam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tafyn Napisano 21 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 Cel snajpera. Historia najniebezpieczniejszego snajpera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
norbi1979 Napisano 27 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2013 "Z dziejów Husarii" - Radosław Sikora POLECAM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belinda Napisano 6 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 Listy do mojego oprawcy - Asadi Huszang Opowieść więźnia politycznego w Iranie tym, jak go psychicznie i fizycznie łamano. Wiele podobieństw do tego, co czytałam o polskich więźniach politycznych w latach 50-tych. Ale też i inność - kulturowa, religijna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sol Napisano 6 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 Geek to guitar hero. Autobiografia Alexa Skolnicka, mocnego nazwiska w kręgach wirtuozów 6 strun. Fajny portret środowiska z którego wyrósł szereg dużych kapel z kręgów mocniejszej muzyki. To plus. A przy tym tony narzekań na rodzinę, zespół, management, w sumie wszystko. I praktycznie całkowity brak informacji o okresie po wyjściu z Testament do powrotu, a te byłyby interesujące. To minus. Ogólnie czyta się dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DonKiszot Napisano 12 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 Richard Pipes - Rosja Bolszewików Dla pasjonatów historii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
parmenides Napisano 12 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 Powieść Umberto Eco "Cmentarz w Pradze". Kupiłem ebooka i audiobooka... Jakoś się tak złożyło. Wciąga w intrygę, wplątuje w skomplikowane losu Europy, bawi erudycją autora. Audiobook fantastycznie przeczytany przez Jarosława Gajewskiego. Bardzo serdecznie polecam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belinda Napisano 12 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 Podróże z nim i samotnie. Pięć piekieł na ziemi. Martha Gellhorn Niesamowite opowieści żony Hemingway'a z pobytu w miejscach i czasach dziwnych dla mnie Polki w XXI w. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcelakos123 Napisano 13 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 Cała seria Pieśni lodu i ognia. Ale tylko, jak ktoś ma dużo czasu:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sotnikov Napisano 15 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 ponieważ to forum rowerowe a jeżdżenie na rowerze to super forma zwiedzania naszego "pięknego" kraju, polecam więc przeczytać najnowszą książkę Filipa Springera "Wanna z kolumnadą" ! Właśnie dlatego, że na tę wszechobecną "Wannę z kolumnadą" nie mogę już patrzeć, polecam "Wardęgę" L.Herza, jako odtrutkę. "Wardęga" czyli "Opowieści z pobocza drogi", to dosyć osobliwy przewodnik lub bardziej poetycki opis i zbieranina opowieści o miejscach mało popularnych,głównie takich, gdzie pozornie nic nie ma, lub ślad po tym co było jest niewidoczny na pierwszy rzut oka. Ktoś czytał? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kakadu90 Napisano 30 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 Obecnie czytam Invictus. Inspirująca historia o tym, jak Nelson Mandela połączył siły z kapitanem reprezentacji rugby RPA, by zjednoczyć ich kraj Książką bardzo ciekawa i przyjemna pokazuje w sportowym charakterze przemiany w RPA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 31 Grudnia 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 Ja czytam obecnie Silmarillion, Tolkiena, opowieść o tym jak powstał swiat śródziemna z władcy pierścieni, jednak nie polecam tej książki na zaczęcie przygody z tym światem bo jest dość ... ciężka. Zacząłbym od hobbita Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 31 Grudnia 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 Puklus, ciekaw jestem,czy Peter Jackson spróbuje zrealizować Silmarillion i w ilu częściach. Rozbić Hobbita na trzy części to jakaś paranoja. W kwestii książek: Sapkowski " Sezon Burz" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 31 Grudnia 2013 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 @@Puklus, podziwiam, była to jedna z niewielu książek których niestety nie przeczytałem do końca. @@durnykot, Musieli na czymś pieniądze zrobić... ale 3 części to stanowczo za dużo o jedną. Nowy Sapkowski bardzo słaby według mnie, dużo polityki i tyle. Andrzej Sapkowski - Sezon Burz Niestety stworzyć coś równie dobrego po tylu latach od ukazania się Wiedźmina jest niezwykle trudno. Tym razem się to Sapkowskiemu nie udało. A szkoda spodziewałem się czegoś więcej po tej pozycji. Przed Sapkowskim czytałem David Morrell - Szpieg na Boże Narodzenie Szybko się ją czytała, fajna lekka książka sensacyjna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tofi Napisano 31 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 Rozbić Hobbita na trzy części to jakaś paranoja. A nie rozbił przypadkiem na dwie, plus własna interpretacja dziejów pomiędzy? Wysłane z mojego ASUS Transformer Pad TF700T przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 31 Grudnia 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 Tofi, tak czy inaczej - przesadził. Pierwsza część jest licha, druga nieco lepsza. Trochę obniżył Pan Jackson loty po Władcy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.