Skocz do zawartości

[książki]Co czytacie i polecacie? cz. 2

Pixon

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team

Clive Cussler - Pościg

Jak zwykle w powieściach tego pisarza sporo dawki sensacji, wspaniałe przygody, nieśmiertelny i przystojny Dirk Pitt. Nie tym razem! Mamy nową postać zamiast Dirka i nie jest nią również Kurt Austin. Początkowo ta zmiana wprowadza we mnie lekkie zamieszanie, ponieważ przyzwyczajony do jednego bohatera w tej serii utożsamiam się z nim. Po 100 stronach już jest wszystko ok. Książka osadzona w połowie XX wieku czyli nie jak to do tej pory bywało w czasach współczesnych. Opowiada historię złodzieja okradającego banki z taką perfekcyjnością, że przez dłuższy czas nikt nie jest go w stanie wytropić, aż do momentu...

Świetna książka, jak wszystkie z tej serii od tego autora.

Co niektórych proszę o zerknięcie do pierwszego posta i stosowanie się do przyjętej konwencji.

Z mojej puki co nie dużej kolekcji, ze względu na wiek, polecam takie oto tytuły:

- "Rio Anaconda" i "Gringo Wśród Dzikich Plemion" - Wojciech Cejrowski. Świetny opis kultury i zwyczajów odległych plemion/ludzi w trakcie podróży/wycieczki, okraszony dobrym humorem Autora. Kto zna ten wie. Udało mi się nawet zdobyć autograf na obu książkach :D

- " Hobbit czyli tam i z powrotem" - J.R.R. Tolkien. Łatwa i przyjemna baśń o fajnej przygodzie, jako wstęp do wydarzeń z Władcy Pierścienia (jeszcze nie czytane). Obecnie Hobbita można także obejrzeć: 1 część już po premierze, dwie kolejne przed nami :)

- "Odmieniłeś moje życie..." - Abdel Selou. Autobiografia autora - poruszająca historia jednego/dwóch skrajnie odległych od siebie ludzi. Nakręcono również film pt. "Nietykalni" na podstawie wyżej podanej książki, który odniósł duży sukces! Polecam!

- "Anioły i Demony" - Dan Brown. Podobnie jak Kod Leonarda Da Vinci, przenosi w świat zagadek, faktów i intryg związanych z kościołem i chrześcijaństwem, ale także pozwala na wycieczke po autentycznych miejscach i budynkach :)

- "Kuba i Inni, Twarze i maski Popkultury" - Wiesław Godzic. W trakcie czytania ;) W skrócie opis mechanizmów rządzących popkulturą na podstawie "celebrytów" , głównie Kuby Wojewódzkiego.

Pakt Ribbentrop-Beck czyli jak Polacy mogli u boku III Rzeszy pokonać Związek Sowiecki
Zychowicz Piotr

Podobało mi się, jak Beck twardo i zdecydowanie odmawiał szkopom współpracy, na co nie mieli odwagi, ani rozumu m.in. Anglicy. To był mądry, chytry lis.

• Mod Team

Co niektórych proszę o zerknięcie do pierwszego posta i stosowanie się do przyjętej konwencji. Tytuł i autor książki to za mało w tym temacie. Kolejne tego typu posty będą usuwane jako nic nie wnoszące do tematu.

@@Belinda, napisz coś więcej o tej książce o Himalaizmie, też interesuje mnie ta tematyka

Child Lee - Podejrzany

Uważajcie na ten tytuł! Pochłonie was bez reszty, jak następnego dnia pójdziecie z podkrążonymi oczami do pracy z niewyspania, nie miejcie do mnie pretensji :) Książka opowiada historię uwikłania w śledztwo w sprawie seryjnego mordercy superbohatera wielu powieści tego autora a mowa o Jacku Reacherze. Nie jestem wystarczająco dobry żeby napisać coś zachęcającego. Po prostu to trzeba przeczytać

Bez rąk, bez nóg, bez ograniczeń - Vujicic Nick

Audiobook. Autor chory na fokomelię - nie ma kończyn. Mimo to jego życie nie jest zamknięte w czterech ścianach. Przeciwnie - w jakiejś mierze pokonał swoje ograniczenia. Prowadzi firmę, jeździ po świecie i motywuje ludzi do życia.

Polecam

• 2 tygodnie później...

Listy do mojego oprawcy - Asadi Huszang

Opowieść więźnia politycznego w Iranie tym, jak go psychicznie i fizycznie łamano. Wiele podobieństw do tego, co czytałam o polskich więźniach politycznych w latach 50-tych. Ale też i inność - kulturowa, religijna.

Geek to guitar hero.  Autobiografia Alexa Skolnicka, mocnego nazwiska w kręgach wirtuozów 6 strun.

Fajny portret środowiska z którego wyrósł szereg dużych kapel z kręgów mocniejszej muzyki. To plus.

A przy tym tony narzekań na rodzinę, zespół, management, w sumie wszystko.  I praktycznie całkowity brak informacji o okresie po wyjściu z Testament do powrotu, a te byłyby interesujące. To minus.

Ogólnie czyta się dobrze.

ponieważ to forum rowerowe a jeżdżenie na rowerze to super forma zwiedzania naszego "pięknego" kraju, 

polecam więc przeczytać najnowszą książkę Filipa Springera "Wanna z kolumnadą" !

Właśnie dlatego, że na tę wszechobecną  "Wannę z kolumnadą" nie mogę już patrzeć, polecam "Wardęgę" L.Herza,  jako odtrutkę.

"Wardęga" czyli "Opowieści z pobocza drogi", to dosyć osobliwy przewodnik  lub bardziej poetycki opis i zbieranina opowieści o miejscach mało popularnych,głównie takich, gdzie pozornie nic nie ma, lub ślad po tym co było jest niewidoczny na pierwszy rzut oka.

Ktoś czytał?

• 2 tygodnie później...
  • Mod Team

Ja czytam obecnie Silmarillion, Tolkiena, opowieść o tym jak powstał swiat śródziemna z władcy pierścieni, jednak nie polecam tej książki na zaczęcie przygody z tym światem bo jest dość ... ciężka. Zacząłbym od hobbita ;)

• Mod Team

@@Puklus, podziwiam, była to jedna z niewielu książek których niestety nie przeczytałem do końca.

@@durnykot, Musieli na czymś pieniądze zrobić... ale 3 części to stanowczo za dużo o jedną. Nowy Sapkowski bardzo słaby według mnie, dużo polityki i tyle.

Andrzej Sapkowski - Sezon Burz

Niestety stworzyć coś równie dobrego po tylu latach od ukazania się Wiedźmina jest niezwykle trudno. Tym razem się to Sapkowskiemu nie udało. A szkoda spodziewałem się czegoś więcej po tej pozycji.

Przed Sapkowskim czytałem

David Morrell - Szpieg na Boże Narodzenie

Szybko się ją czytała, fajna lekka książka sensacyjna.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...