Skocz do zawartości

[książki]Co czytacie i polecacie? cz. 2

Pixon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

ehlo,

Skończyłem niedawno wszystko co się ukazało z serii Pieśni Lodu i Ognia. Nawet miło się czyta. A teraz, po raz (n+1), zaczynam Trylogię Sienkiewicza. :-)

• 2 tygodnie później...
  • Mod Team
Napisano

Wilbur Smith - Błękitny Horyzont

Ekscytująca, wspaniała przygodówka. Nie czytajcie jej przed snem, bo Wam żyć nie da jak mnie.

...A to jeszcze jeden rozdział

• 4 tygodnie później...
Napisano

Anne Bishop - Trylogia Czarnych Kamieni:

- Córka Krwawych (Daughter of the Blood),

- Dziediczka Cieni (Heir to the Shadows)i,

- Królowa Ciemności (Queen of the Darkness),

Kawał dobrego fantasy "inaczej".

Po pierwszym tomie nie miałem pewności, czy czytać resztę

(swego rodzaju zniesmaczenie końcową treścią), ale... warto Great.gif  wink.gif

POLECAM!

Teraz polowanie na 9 nowel które są ponoć kontynuacją tej serii:

Serce Kaeleer (Dreams Made Flesh),
Splątane sieci (Tangled Webs),
Niewidzialny pierścień (The Invisible Ring),
Przymierze Ciemności (The Shadow Queen),
Pani Shaladoru (Shalador's Lady), marzec 2010,

Świt Zmierzchu (Twilight's Dawn),

Napisano

ja raczej nie czytam dla przyjemności tylko dla wiedzy. Ostatnio czytałem The facebook Era Clara Shih. Jeśli ktoś prowadzi firmę i chciałby dowiedzieć się co nie co na temat social media marketing ta książka będzie odpowiednia.

Napisano

Marcin Ciszewski:

www.1939.com.pl; www.1944.waw.pl; Major; ru2012.pl

Co byś zrobił mając we wrześniu '39 roku świetnie uzbrojonych i wyszkolonych polskich żołnierzy w sile batalionu w dodatku z kompanią Gromu?

Marcin Ciszewski:

Mróz, Upał

Disiejsze czasy, ale kapitalne spojżenie na polskę

Kate Wilhelm Gdzie dawniej śpiewał ptak.

Zupełnie inny klimat, ale czytałem to coś kilka razy i to jedna z najlepszych księżek jakie czytałem.

Orson Scott Card GRA ENDERA

klasyka,klasyka...

Pilipiuk trylogia: Kuzynki; Księżniczka; Dziedziczki

Co jeśli po Polsce i po całym swiecie od paruset lat łażą alchemicy znający tajemnicę kamienia filozoficznego? Niezrównany humor, ciekawe spojzenie na dzisiejszy Kraków, jest nawet przepis na nalewkę i własne piwo :)

Rany, tak mozna w nieskończoność...

Napisano

Powitoł

W listopadzie mają pokazać film oparty na wzmiankowanej ciut wczesniej Grze Endera.

Książka super i polecam. Film zapowiada się na kolorowy i głośny przebój kinowy...

Z rozrywki: dwie książki o zombie Maxa Brooksa :)

Stary sajfaj: Janusz Zajdel - Limes inferior.

I tyle na szybko ;)

Napisano

Moj syn kazał wpisać (ma 13 lat i większy księgozbiór niż nie jeden dorosły):

- cały cykl METRO 2033 Dmitry Glukhovsky , ja jakoś nie mogę się zabrać

Z innej beczki: wolicie tradycyjny papier, czy e-czytnik?

Ja swego czasu zainwestowałem w SONY PRS 500, fajnie dopuki ściągasz kisiążki z netu, a o nowości pirackie trudno, jak przychodzi kupić orginalną elektroniczną wersję to okazuje się że to kosztuje tyle co wydanie papierowe, wydaje mi się że powinna taka wersja kosztować znacząco taniej.

Wczoraj nowy zakup (papierowy) Marcin Ciszewski - Gliniarz,

Od pościgów policyjnymi polonezami i walki z mafią do ośrodków szkoleniowych CIA i miejsc, które zaatakowała Al-Kaida

Napisano

PAPIER bezdyskusyjnie! Ja nawet nie umiem czytać z ekranu czegokolwiek. Moje oczy nie są do tego przystosowane. Papier, to papier. Można poczytać, można poczuć zapach książki, dotknąć faktury kartki i okładki, poczuć jej ciężar. To coś zupełnie nieporównywalnego.

Napisano

Czytnik (mam Kindle Touch). Średnio na 3 przeczytane ebooki, przypada mi jeden papier.

Ebooki kupuję i to nadmiernie. Leżakują w czytniku i dojrzewają do bycia czytanymi. Ostatnio zaopatrzyłam się w jakieś 10 reportaży z Wydawnictwa Czarne (promocja :whistling: ).

Czytam po kilka książek naraz w różnych miejsach, więc dla mnie czytnik to wybawienie - mieści się idealnie w torebce i w sakwie rowerowej nie dodając zbędnych kg.

Napisano

Powitoł

Nie kumam ceny e-bookow. Wydawcy kwękaja, że rynku nie ma, a rynku nie ma bo na nim nic nie ma. Cena czytnika już przestała być wymowką.

Sam piracić nie chcę, a jak mam do wyboru papier albo plik 6-7% tańszy to wolę papier.

Wydawało by się że lepiej sprzedać 5 plików za 10zet niż 1 książkę za 30, ale... zdrowy chłopski rozum znów zawodzi ;)

Napisano

Nie kumam ceny e-bookow. Wydawcy kwękaja, że rynku nie ma, a rynku nie ma bo na nim nic nie ma. \

Tutaj się nie zgadzam, rynek ebooków w ciągu ostatniego roku rozwinął się znacząco, wręcz pogalopował naprzód. Jeszcze 1,5 roku temu można było kupić w formatach mobi/epub pojedyncze nowości wydawnicze i to jeszcze zabezpieczone DRM, teraz praktycznie wszystko co wychodzi w papierze (mówię o literaturze pięknej i literaturze faktu), wychodzi także w wersji elektronicznej. Wersje elektroniczne są coraz lepiej przygotowane.

Taki Woblink, Publio czy Virtualo oferują sporo promocji i można wyhaczyć ebooki w cenie dużo niższej niż papier (ja zwykle czekam na okazje i kupuję interesujące mnie ebooki nie drożej niż po 12 zł). Nieco inne pozycje proponuje Ebookpoint (księgarnia Helionu).

Jest także coraz więcej prasy na czytniki.

Napisano

Ja polecam sagę "Pieśń Lodu i Ognia" na podstawie której powstał popularny już serial "Gra o tron" znany z HBO. Książka znacznie lepsza od filmu, a pierwsze 3 części są na mega poziomie i bardzo zaskakują :)

Napisano

ehlo,

przygotowania do nowej lektury Marka Krajewskiego. Mock i Popielski.

Lubię czytać po raz kolejny zacne książki.

Trylogia Sienkiewicza w 7 dni.

Napisano

ehlo,

przygotowania do nowej lektury Marka Krajewskiego. Mock i Popielski.

Lubię czytać po raz kolejny zacne książki.

Trylogia Sienkiewicza w 7 dni.

Krajewski jest extra. Sienkiewicz też, ale to już jakiś czas. Faktycznie warto odkurzyć.

Ostatnia - Elia Kazan - "Układ".

Bardzo dobre.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Ja zaczęłam czytać biografię Nadala. Bardzo ciekawa historia pokazująca jak ciężką pracą i determinacją można dojść na sam szczyt tenisowego świata. Polecam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...