LUTY123 Napisano 18 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 Witam. Mam pytanie odnośnie amortyzatorów zamieszczonych w temacie czyli Rst Launch, posiadam je w swojm rowerze i mają one niby 130mm skoku czyli 13cm a uginają mi się zaledwie 7-8cm. kolegamiał te same amortyzatory i muwił mi że to jest blokada i on tą blokade zdjął jednak teraz tego żałuje gdyż po zdjęciu blokady amortyzatory chodziły świetnie jednak miał on spotkanie z big hopą i tak mu dobiły że niestety ale rozleciały się na dwie części. Dlatego pytam o to gdyż chciałem poprawić sprawność mojego amortyzatora i słyszałem o czymś takim jak rozbieranie i wkładnie spręrzyn takich firm jak marzocchi czy rock shox. Jak je dopasować i czy tak można?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FikusPsikus Napisano 18 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 Jeśli amortyzator ma 130mm skoku, to na tyle powinien się uginać w terenie w jakim jeździsz. Tam nie ma żadnej blokady w połowie skoku. Ewentualnie blokada skoku, ale wtedy w ogóle by się nie ugiął i nie wiem czy w tym modelu występuje nawet coś takiego. Jeśli Twój amortyzator ugina się tylko do 7cm, to możliwe, że jesteś za lekki by go ugiąć do końca. Ile ważysz? Jeśli amortyzator jest za lekki pod Twoja wagę, możesz spróbować wyjąć elastomer ze sprężyny (kawałek plastikowego/gumowego wałka). Wystarczy odkręcić górne korki i zobaczyć co siedzi w środku. Ale najpierw proponowałbym rozebrać dół i nasmarować ślizgi, ewentualnie wlać do każdej dolnej goleni np: po 20ml oleju do amortyzatorów, w celu lepszego smarowania. Jest na tym forum przyklejony temat o zalewaniu amora olejem. Po takiej operacji czułość pracy powinna się poprawić i amortyzator "zmięknie". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LUTY123 Napisano 19 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Wielkie dzięki jak byś mógł to podrzuć link z tym jak to się dokładnie robi. Ważę 62kg:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba4 Napisano 19 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 To jest troche kupa ze tam jest plastikowy korek, tak to by mozna sie wiecej pobawic. Mozesz sprobowac sie z elastomerem pobawic albo tlumikiem. Kolega tak zrobil ze dzialal plynnie na calym skoku i nie dobijal ale to metoda prob i bledow trzeba go pod sibie ustawic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FikusPsikus Napisano 19 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Wystarczy poszukać chwile: http://www.forumrowerowe.org/topic/1454-tuning-zalewanie-olejem-amora/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba4 Napisano 19 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Jeśli kolega zaleje go to i tak nie zwiekszy jego skoku. Bedzie pracowal lepiej ale tylko na pierwszych 5-6 cm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LUTY123 Napisano 20 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Tak dokładnie, ale nawet gdybym zalał, to żeby mi się nie lał.:/ Ostatnio miałem taki przypadek, oddałem na gwarancję i mi wymienili na nowy I od tego czasu nic w nim nie robiłem, tylko czyszczę i psikam Brunoxem. I jak na_razie się nie leje, gdy nim popsikam działa pięknie na oczywiście 7-8cm, czyli muszę po_prostu wyjąć elastomer ze sprężyny i zalać np. Motorexem I jeszcze mam takie pytanie: czy istnieją do tego jakieś uszczelki do wymiany, bo tam nie ma jak w innych, tylko jest jakaś gumowa otoczona sprężyną ?? Wielkie dzięki za pomoc bez waszej pomocy nie wiedział bym co zrobić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba4 Napisano 20 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 No niestety nie ma żadnych uszczelek olejowych do tego amorka. Ja w swoim Duro zrobilem tak, że zamiast tych semiringów, uszczelki związałem taką dratwą Trzyma dużo mocniej niż oryginały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.