Skocz do zawartości

[jakość] jakość komponentów

Rekomendowane odpowiedzi

Czy to tylko mi się wydaje, czy jakość części rowerowych z roku na rok jest coraz gorsza? W rowerze, który zakupiłem w roku 2008, miałem kasetę Shimano Deore CS-HG50-9. Jeździłem na niej dość intensywnie przez jakieś 4 lata, oczywiście wymieniając zużyte łańcuchy. Ostatecznie z zębów zostały niemalże szpilki, łańcuch zaczął skakać jak szalony - mówiąc krótko, nadeszła pora wymiany. Kupiłem identyczną kasetę, a razem z nią nową korbę i łańcuch (taki model, jaki używałem wcześniej). Od momentu wymiany przejeździłem może z 8 miesięcy, a zęby kasety już robią się nieco ostre i widać na nich charakterystyczne "nagniotki". Zaznaczam od razu, że łańcuch jest w dobrym stanie.

Podobnie z oponami. Oryginalnie założone w rowerze Shwalbe Smart Sam dały się eksploatować przez ponad 3 sezony - gdyby nie to, że rant opony i jej ścianki zaczęły się przecierać i pękać, pewnie by do końca 4 sezonu starczyły. Kierując się dobrą opinią, jaką sobie wyrobiłem o tych kapciach, kupiłem kolejne dwie opony Shwalbe Smart Sam (model 2012). Bieżnik z tylnej zniknął niemalże w całości po 3 miesiącach, przy czym jestem daleki od regularnego darcia kapcia na asfalcie przy każdym hamowaniu. Zauważyłem, że guma nie ścierała się równomiernie - ona się wykruszała, kawałki kostek bieżnika dosłownie odpadały. Postanowiłem poszukać wcześniejszego rocznika tego modelu i trafiłem na wersję z roku 2011. Jeżdżę na niej do tej pory i szybkość, z jaką się zużywa, można określić co najmniej jako rozsądną.

Rozumiem, że producenci części chcą zarobić, ale czy aż takie zmniejszanie żywotności produktów nie jest już przekroczeniem pewnych granic?

Temat jakości i trwałości komponentów był wielokrotnie poruszany. Niestety ogólna tendencja ma kierunek "w dół", nie odbiega to od norm w innych branżach, szczególnie dóbr bardzo konsumpcyjnych.

W twoim przypadku przyczyny mogą być też oczywiście inne, np niedoróbka produkcyjna danej partii, pochodzenie z innego miejsca wytwarzania itd (opony).

Jak na razie to (chyba?) nie trafiłem na informację o podrabianych komponentach shimano ani oponach schwalbe. Szansa jest, ale jak patrzę na jakość "markowych" produktów w pracy to wątpię by można było zwalić winę na podrabianie....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...