Skocz do zawartości

[piasta] alternatywa dla Shimano XT

pemekscreen

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Niestety pojawiły się poważne luzy w tylnym kole na piaście Shimano XT

Wszystko jest dobrze poskręcane, więc piasta chyba do wymiany.

Zastanawiam się nad jakąś alternatywą dla tej piasty, nie chcę kolejnego XT

bo okazało się za słabe (jeden sezon) moja waga to 85+ dlatego chyba powinienem

poszukać czegoś All Mountain etc. Możecie coś doradzić ?

Standardowa ośka 9mm. Podobne pieniądze jak XT ew. 50% droższa.

Napisano

a który model XT masz?

2007 albo 2008, nie jestem pewny, bo to koło od poprzedniego roweru, nieużywane kilka sezonów,

odkopane do jeżdżenia rok temu, do tego jest to XT w kołnierzu LX, bo w serwisie nie mieli kołnierza XT

robiłem u nich nowe koło na obręczy XM, zależało mi na czasie.

Piasta ma mocowanie CenterLock dla hamulca tarczowego Shimano,

piasty xt chyba mają własne łożysko zintegrowane, nie są to łożyska maszynowe ?

Napisano
piasty xt chyba mają własne łożysko zintegrowane, nie są to łożyska maszynowe ?

Piasty Shimano posiadają zwykłe łożyska kulkowe.

Napisano

moze masz krzywa os? bo piasta luzow nie powinna miec jak dobrze zlozona rozumiem zeby sie krecic nie chciala, chrobotała :) calkiem mozliwe ze ja Ci zle zlozyli jak to taki mix lx i xt

Napisano

kręci się ale przy lekkim szarpaniu kołem na boki jest wyczuwalny luz, czasami podczas jazdy

no właśnie jest to taki mix lx/xt, ale nie było z nią żadnego problemu, do niedawna.

Napisano

Popieram przedpiścę, jeśli mimo poprawnego skasowania luzów nadal występują problemy, albo nie da się skasować luzów bez powstania zbyt dużych oporów kręcenia, to krzywa ośka albo jajowate kulki (zdarzyło mi się raz, z przednią XT z roku 2003). Te piasty są obciążone różnymi problemami, ale problemy z luzami do nich nie należą - moje przednia i tylna z 2003 nadal się kręcą.

Jeśli nie chcesz XT, to weź piastę SRAM X9 - ale nie od Harfy, bo mają ceny jak dla szejków arabskich, tylko szukaj na allegro.

Napisano

Ty masz DT ?

za mniej niż 200 pln można mieć DT SWISS 370, warto ?

200 zł to bardzo dobra cena, ja kupilem z dt obrecze i piaste ale jeszcze nie doszly do mnie :)

Napisano

Jeśli Masz możliwość to rozejrzyj się za DT 350,bo tam masz już Racheta,a 370 to zwykła piasta...

Wiem,że kosztuje więcej,ale jak masz 370 za 200 to może i tamtą wykombinujesz?

Napisano

Jeśli Masz możliwość to rozejrzyj się za DT 350,bo tam masz już Racheta,a 370 to zwykła piasta...

Wiem,że kosztuje więcej,ale jak masz 370 za 200 to może i tamtą wykombinujesz?

Co daje Ratchet ? Strzępki informacji w internecie "gwieździste zapadki" itd.

500 pln za piastę to już sporo, nie ścigam się zawodowo, poza lokalne maratony nosa nie wychylam.

nie będę musiał krzyczeć na ścieżkach w lesie "uwaaagaa!"

miałem kiedyś problem ze zwykłą zapadką ale to dlatego że piasta nałapała

brudu do środka i to chyba wpłynęło na pracę zapadki

to mocno odróżnia swissy od innych piast, i możliwe że głównie temu miało służyć

ale może się mylę :)

Napisano

Sprzęgło rachet jest o wiele mocniejsze,częściej zazębia się i ma fajny dźwięk :)

kiedyś już myślałem o kołach DT SWISS, ale były strasznie drogie, teraz są znacznie tańsze,

niestety w dalszym ciągu amory mają koszmarnie drogie.

Chyba zdecyduje się na 350 bo pod centerlock trudno coś znaleźć i DT ma niezłą jakość

4 łożyska powinny sobie poradzić z moją masą, stylem jazdy i dość trudnym terenem,

nie są to skały ale dziury i korzenie przy sporych prędkościach, Shi wymiękło ;)

Chciałem patriotycznie coś od Dartmoor ale oni nie robię nic pod CL,

btw. można uzywać inne tarcze na SI z hamulcami Shimano ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...