kontooo2 Napisano 20 Lutego 2013 Napisano 20 Lutego 2013 Zgłaszaj sprawę do allegro, koleś gra na czas. Zaraz mina Ci terminy i po sprawie. Po zdjęciach na aukcji można wywnioskować iz coś ukrywał... jak można nie zrobić zdjęcia takiego elementu. Osobiście będę go omijał z daleka. Dzięki za link do aukcji. Na aukcji pisze ze sprzedaje ponieważ przesiada sie na większe kolo... ciekawe czemu inne elementy tez sprzedał. Czytam wlasnie "strone o mnie" tego sprzedającego. Oto co tam pisze.. "Na swoich aukcjach staram się o jak najbardziej rzetelny opis sprzedawanych przedmiotow oraz o jak najdokładniejsze odzwierciedlenie go załączonych fotografiach."
robertos102 Napisano 20 Lutego 2013 Napisano 20 Lutego 2013 Witam Kłamie w żywe oczy, bo po pierwsze w opisie aukcji daje foto na którym celowo nie widać pęknięcia a po drugie kłamie ponownie w związku z ekspertyzą. Życzę Ci aby udało Ci się odzyskać chociaż koszty samej ramy, o kosztach wysyłki już nie mówię. Jednak IMHO ciężko będzie Ci odzyskać kasę,bo sprzedający celowo sprzedawał uszkodzoną ramę i to się nazywa się zwykłym OSZUSTWEM! Poprzednicy piszą, że zgłoś sprawę do allegro,na policję etc. Ale dopóki sam sprzedający nie będzie chciał Ci oddać kasy z dobrej woli to nie zdziałasz za wiele.Allegro wystawi mu jakieś ostrzeżenie albo zablokuje konto i koniec.Ty będziesz musiał na drodze cywilnej załatwić sprawę i co najważniejsze, udowodnić że rama z takim pęknięciem przyszła do Ciebie. Reasumując, trudna sprawa ale jak to mówią nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło ! pozdrawiam R/
verianel Napisano 22 Lutego 2013 Autor Napisano 22 Lutego 2013 czy ktoś wie jak to jest z pokrywaniem kosztów przy przesyłce? Chodzi mi o to, że w regulaminie allegro jest: " Kto pokrywa koszty wysyłki w przypadku reklamacji towaru z tytułu niezgodności z umową? Jeżeli reklamacja została uznana, sprzedający ma obowiązek zwrócić koszty przesyłki towaru. W przypadku odrzuconej reklamacji koszty przesyłki pokrywa kupujący. " natomiast ten sprzedający ma w swojej świętej stronie "o mnie" napisane: " Reklamacje uwzględniam po wcześniejszych ustaleniach i wyjaśnieniach z klientem. W takich przypadkach klient ponosi koszty wysyłki. " Czy on może mieć takie zastrzeżenie czy regulamin allegro jest ponad to? Bo wydaje mi się to lekko niedorzeczne...
Fonika Napisano 22 Lutego 2013 Napisano 22 Lutego 2013 Wg. prawa wszelkie "zasady" sprzedającego, które są niezgodne z regulaminem serwisu, należy uznać za niewiążące! To tak samo jakby napisał "nie przyjmuję negatywów" ;].
rzezniol Napisano 22 Lutego 2013 Napisano 22 Lutego 2013 Nie ma się co szarpać ... dla mnie to też ewidentne pęknięcie Sprzedawca leci w pręta ... wiedział o istotnym zarysowaniu ... celowo nie pokazał foty z zarysowaniem na aukcji - suport obfotografowany z obu stron główka tylko z jednej ... Jak dał do ekspertyzy to niech da papier z tej czynności nie ma sensu wysyłać drugi raz ... Postawiłbym sprawę na ostrzu noża ... "Albo oddajesz całość wraz ze zwrotną przesyłką albo zgłaszam oszustwo na policji ... " Procedurę sporu na allegro prowadziłbym równolegle z postępowaniem policyjnym ... Po przedstawieniu odpowiednich papierów allegro: korespondencja, dowód wpłaty, dokumentacja fotograficzna, kopia korespondencji, zaświadczenie o postępowaniu policyjnym portal odda ci kasę . Oszustwo ma to do siebie że jest lepiej ścigane przez państwo niż kradzież ... Z twojej korespondencji ze sprzedającym wynika że wiedział o rysie ... bo niby dał do ekspertyzy więc rysa była przed wysłaniem towaru ... Skoro firma dająca ekspertyzę nic o tym nie wie - dalej oszukuje ... W ofercie zataił te istotne fakty - celowo wprowadza nabywcę w błąd. Wszystko się wiąże w logiczna całość Pozdrawiam
verianel Napisano 1 Marca 2013 Autor Napisano 1 Marca 2013 Po 12 dniach od zakupu udało mi się odzyskać pieniądze. Sprzedawca zwrócił także za przesyłki. Dziękuje wszystkim za pomoc i pozdrawiam
venom2000 Napisano 1 Marca 2013 Napisano 1 Marca 2013 Nauczka na przyszłość aby każdy kupujący żądał więcej zdjęć z każdej strony sprzętu jaki mamy zamiar nabyć,dobrze że odzyskałeś całość pieniędzy
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.