Skocz do zawartości

[rama] pęknięcie karbonu czy ubytek lakieru?

verianel

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zgłaszaj sprawę do allegro, koleś gra na czas. Zaraz mina Ci terminy i po sprawie. Po zdjęciach na aukcji można wywnioskować iz coś ukrywał... jak można nie zrobić zdjęcia takiego elementu. Osobiście będę go omijał z daleka. Dzięki za link do aukcji.

Na aukcji pisze ze sprzedaje ponieważ przesiada sie na większe kolo... ciekawe czemu inne elementy tez sprzedał.

Czytam wlasnie "strone o mnie" tego sprzedającego. Oto co tam pisze.. "Na swoich aukcjach staram się o jak najbardziej rzetelny opis sprzedawanych przedmiotow oraz o jak najdokładniejsze odzwierciedlenie go załączonych fotografiach."

Napisano

Witam

Kłamie w żywe oczy, bo po pierwsze w opisie aukcji daje foto na którym celowo nie widać pęknięcia a po drugie kłamie ponownie w związku z ekspertyzą. Życzę Ci aby udało Ci się odzyskać chociaż koszty samej ramy, o kosztach wysyłki już nie mówię.

Jednak IMHO ciężko będzie Ci odzyskać kasę,bo sprzedający celowo sprzedawał uszkodzoną ramę i to się nazywa się zwykłym OSZUSTWEM!

Poprzednicy piszą, że zgłoś sprawę do allegro,na policję etc. Ale dopóki sam sprzedający nie będzie chciał Ci oddać kasy z dobrej woli to nie zdziałasz za wiele.Allegro wystawi mu jakieś ostrzeżenie albo zablokuje konto i koniec.Ty będziesz musiał na drodze cywilnej załatwić sprawę i co najważniejsze, udowodnić że rama z takim pęknięciem przyszła do Ciebie.

Reasumując, trudna sprawa ale jak to mówią nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło :) !

pozdrawiam

R/

Napisano

czy ktoś wie jak to jest z pokrywaniem kosztów przy przesyłce?

Chodzi mi o to, że w regulaminie allegro jest:

"

Kto pokrywa koszty wysyłki w przypadku reklamacji towaru z tytułu niezgodności z umową?

Jeżeli reklamacja została uznana, sprzedający ma obowiązek zwrócić koszty przesyłki towaru. W przypadku odrzuconej reklamacji koszty przesyłki pokrywa kupujący.

"

natomiast ten sprzedający ma w swojej świętej stronie "o mnie" napisane:

"

Reklamacje uwzględniam po wcześniejszych ustaleniach i wyjaśnieniach z klientem.

W takich przypadkach klient ponosi koszty wysyłki.

"

Czy on może mieć takie zastrzeżenie czy regulamin allegro jest ponad to? Bo wydaje mi się to lekko niedorzeczne...

Napisano

Wg. prawa wszelkie "zasady" sprzedającego, które są niezgodne z regulaminem serwisu, należy uznać za niewiążące!

To tak samo jakby napisał "nie przyjmuję negatywów" ;].

Napisano

Nie ma się co szarpać ... dla mnie to też ewidentne pęknięcie

Sprzedawca leci w pręta ... wiedział o istotnym zarysowaniu ... celowo nie pokazał foty z zarysowaniem na aukcji - suport obfotografowany z obu stron główka tylko z jednej ...

Jak dał do ekspertyzy to niech da papier z tej czynności nie ma sensu wysyłać drugi raz ...

Postawiłbym sprawę na ostrzu noża ... "Albo oddajesz całość wraz ze zwrotną przesyłką albo zgłaszam oszustwo na policji ... "

Procedurę sporu na allegro prowadziłbym równolegle z postępowaniem policyjnym ...

Po przedstawieniu odpowiednich papierów allegro: korespondencja, dowód wpłaty, dokumentacja fotograficzna, kopia korespondencji, zaświadczenie o postępowaniu policyjnym portal odda ci kasę .

Oszustwo ma to do siebie że jest lepiej ścigane przez państwo niż kradzież ...

Z twojej korespondencji ze sprzedającym wynika że wiedział o rysie ... bo niby dał do ekspertyzy więc rysa była przed wysłaniem towaru ...

Skoro firma dająca ekspertyzę nic o tym nie wie - dalej oszukuje ...

W ofercie zataił te istotne fakty - celowo wprowadza nabywcę w błąd.

Wszystko się wiąże w logiczna całość

Pozdrawiam

Napisano

Po 12 dniach od zakupu udało mi się odzyskać pieniądze. Sprzedawca zwrócił także za przesyłki.

Dziękuje wszystkim za pomoc i pozdrawiam ;)

Napisano

Nauczka na przyszłość aby każdy kupujący żądał więcej zdjęć z każdej strony sprzętu jaki mamy zamiar nabyć,dobrze że odzyskałeś całość pieniędzy

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...