Skocz do zawartości

[amortyzator] do Stevens City Flyer czy jest sens ?

Rekomendowane odpowiedzi

Jako nowy narybek forum chciałbym wszystkich powitać ;) Posiadam jak w temacie rower Stevens City flyer, rama 21,5 cala na 28" kołach. Rama obecnie jest na sztywnym widelcu c-blade aero i zastanawiam się czy jest sens pakować się w amortyzator z blokadą skoku. Przeznaczenie to dojazd do pracy oraz weekendowe długie wycieczki poza miasto i w lekki teren. I tutaj kieruje pytanie do bardziej kumatych w tym temacie, czy w ogóle technicznie jest możliwość montażu amorka i czy to przypadkiem nie mija się z celem. Na amor chciałbym przeznaczyć nie więcej niż 500 zł. Z góry dziękuje za odp. Poniżej link do katalogu: Stevens City Flyer : Rowery : Katalog Rowerowy bikeKatalog.pl

Mam rower Stevens Courier SL z takim samym jak u ciebie widelcem oraz napędem. Przypomnę Ci, że jest to rower miejski (mój też - patrz geometria), przeznaczony dla nawierzchni utwardzonych, co nie wyklucza możliwości w miarę spokojnego pokonywania odcinków w lekkim terenie (wszystko zależy, co kto rozumie pod tym pojęciem). Ja wielokrotnie robiłem sobie skróty przez las i pola, gdzie normalnie powinno się używać MTB i nie było z tym jakiś wielkich problemów. Ten widelec jest jednym z najlepszych na rynku. Jego wymiana na amortyzowany spowodowałaby niekorzystną zmianę geometrii roweru, bo niestety, nie ma takich amortyzowanych widelców, których zastosowanie, tej geometrii by nie zmieniło. Tak więc, musisz pogodzić się z faktem, że w tym rowerze, Twoje zamierzenie mija się z celem.

Tak też przypuszczałem, generalnie faktycznie rowerkiem śmiga się po mieście aż miło bo takie jest jego przeznaczenie, i jeśli faktycznie zmiana widelca na amor spowodowalaby zmiane geometrii w znaczny sposób to sobie odpuszczam. W las wiadomo da się wjechać po bruku troche potrzęsie ale coś kosztem czegoś. Bo jak to się mówi, Jak coś jest do wszystkiego to jest do ... :D Dzięki wielkie za odpowiedź. Pozdrawiam :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...