Skocz do zawartości

[cross, mtb] 2000-3000 zl

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Potrzebuję pomocy w doborze roweru. Mam 180 wzrostu i ważę w granicach 95-100kg (dobrze zbudowany). W tej chwili poruszam się rowerem trekingowym (holenderką) 28", ale ze względu na wiek roweru oraz moje rozmiary chciałbym zmienić mój główny środek transportu.

Jeżdżę ok 90% drogi rowerowe / 10% lekki teren (lasek, szuter). Niestety rower który posiadam teraz po prostu nie nadaj się na teren ze względu na dość delikatną konstrukcję, szkoda mi go męczyć. Myślałem żeby przesiąść się na jakiegoś crossa, ponieważ głównie moimi drogami pozostaną asfaltowe, ale chciałbym też spokojnie pojeździć po lesie nie bojąc się że rower rozpadnie się pode mną. Nie wykluczam też MTB jeśli bardziej będzie odpowiedni dla mnie, tylko nie chciałbym żeby koła były mniejsze niż te 28" co mam teraz bardzo wygodnie mi się jeździ.

Pojeździłem też po sklepach u mnie w mieście (Łódź), ale powiem szczerze że gdzie nie wejdę i powiem do jakiej kwoty szukam roweru to zawsze proponują mi rower z górnego przedziału ostatnio ten - KROSS LEVEL B4 2013

Czy szukać czegoś podobnego czy ktoś po prostu próbuje mnie naciągnąć.

Proszę o poradę. Dziękuje z góry za pomoc.

Napisano

Z góry przepraszam za doublepost, jak coś proszę moderatora o połączenie postów, ja nie mogę edytować pierwszego.

Zawęziłem wybór w sumie do 3 modeli

Porównaj rowery | Kross - Rower górski, rowery trekkingowe, rowery miejskie

wszystkie jak widać krossy B

Proszę o poradę ponieważ nie chciałbym przepłacić niepotrzebnie.

- rower głownie do jazdy po ulicach weekend teren

- jazda po terenie zwykła bez żadnych extremów

- po prostu potrzebuję dobry rower do normalnej jazdy

Różnica cenowa między B2 a B4 jest ogromna, więc proszę o poradę w salonach oczywiście zaraz B4 mi bardzo polecają, ale bardziej z powodu ceny mam wrażenie.

A może macie jakieś inne propozycje dla mnie?

Napisano

Coś nie działa ten link. Ale piszesz o Krossach od B2 do B4 więc chodzi CI o 29ery. Nie rozumiem tylko po co Ci 29er? Jeśli rower ma jeździć jak napisałeś 90% twarde drogi i 10% jakiś delikatny teren to bierz crossa. Moim zdaniem nie ma co słuchać sprzedawcy w sklepie który wciska Ci 29era. To że jest teraz boom na 29ery nie znaczy że trzeba je od razu kupować, 29er to rower w teren a Ty takiego nie potrzebujesz .

Napisano

Faktycznie sorki po prostu porównywarka zapamietuje ustawienie danej przeglądarki

Porównywałem 3 rowery B2, B3, B4

Czemu 29" ponieważ teraz jeżdżę 28 i nie chce mniejszych kół.

Zastanawiałem się nad crossem na przykład Evado 3.0 | Kross - Rower górski, rowery trekkingowe, rowery miejskie lub 4,0 ale boję się że ze względu na moją dość dużą wagę ok 100 kg rower MTB będzie bardziej odpowiedni. Myślalem też o jeżdżeniu nawet w zimę.

Dzięki za odpowiedź

Napisano

Twoja waga nie jest wcale taka duża. Sam ważę 95 kg. W rowerach crossowych są koła 28 cali także koła nie będą mniejsze. Twoja waga też nie przeszkadza w jeżdżeniu crossem. Jeśli spodobały Ci się 29ery to też można brać pod uwagę. Zawsze można założyć bardziej szosowe opony i śmigać po twardych nawierzchniach. Minusem 29era będzie na pewno słabszy osprzęt za tą samą cenę w porównaniu do crossa. Na twoim miejscu wybrałbym się do sklepu rowerowego i przymierzył sobie 29era i crossowke i podjął decyzję co bardziej Ci odpowiada.

Napisano

@@Dayvvalker, uważam,że przy tym stylu jazdy jaki napisałeś najbardziej odpowiedni będzie rower crossowy. Co prawda koło 29, też nie byłoby złe, bo i na asfalcie stosunkowo szybkie a i jednocześnie w terenie sobie poradzi. Jednak w budżecie jaki napisałeś kupisz całkiem przyzwoitą nową crossówkę. Natomiast 29er są zdecydowanie droższe i do 3 tyś kupisz podstawowy model.Co nie znaczy,że nie będzie się nim przyjemnie jeździć. Jednak komponenty w nim zastosowane będą dość budżetowe.

Poszukaj dobrze po forach bo było sporo zapytań odnośnie crossów. A jeżeli interesują Cię MTB 29er to zajrzyj na to forum.Tam jest sporo tematów dotyczących właśnie tych rowerów:

http://www.forumrowerowe.org/forum/115-29er/

http://www.forumrowerowe.org/topic/107159-rower-do-3000zl/

pozdrawiam

R/

Napisano

Po namyśle faktycznie stwierdzam że cross będzie dla mnie lepszym wyborem pogrzebałem trochę po producentach i wybrałem parę:

1. Kross Evado 3,0 - http://www.kross.pl/pl/2013/evado-3-0 - 1 999 zł

2. Author Vertigo http://www.author.pl/rowery/turystyczne/crossowe/cross/vertigo - 2 049 zł

3. Unibike Zethos GTS - http://www.unibike.pl/zethosgts.html - 2 800 zl :/

4. Scott Aspect 940 - http://www.scott.pl/product.php?id_cat=708&id_prod=4565 - ok 2 500 zł

5. Merida Crossway 100-D - http://www.rowerymerida.pl/produkt560/crossway-100-d-rower-merida.html -2 300 zł

Tak jak pisałem wcześniej potrzebuje rowerku do jazdy rekreacyjnej droga/szuter.

Proszę o opinie lub podobne propozycję. Wolałbym żebym zamknął się w 2500 zł ponieważ jeszcze muszę mieć środki żeby kupić ewentualny zestaw błotników, dobre oświetlenie, licznik bezprzewodowy itp.

dzięki z góry za pomoc.

Napisano

Polecam Cube Cross z ubiegłego rocznika (jeśli coś jeszcze znajdziesz), lub Radona (tylko internetowo z niemiec), ale najlepiej to, podobnie jak

maciej83

jakąś używkę z 2012 lub 2011

Napisano

witam

a ja polecam autorowi tematu @@Dayvvalker, na przeczytanie jednego posta z teamtu [1300] Rower cross na dojazdy do pracy

autor tematu „wybrał” Kross Evado 4.0 - waga:14,0Kg

w GW istnieje zapis że maksymalna waga rower+Kolarz+bagaż nie może przekraczać 100 kg,

ja polecam coś z Trek'a lub Authora, Trek - „limit wagowy” 125 kg lub 136 kg, w zależności od ver.

Author brak zapisu o limicie wagowym

Author Mission 2013, małe negocjancie i mieścimy się w progu cenowym, lub Mission 2012

sam niedawno stałem przed wyborem roweru, waga porównywalna, pierw padł wybór na Unibike Zethos GTS, ale limit wagowy 120kg, a zamierzam zamontować fotelik rowerowy dla dziecka, fotelik ok 4 kg, dziecka powyżej 15 kg, później był Weeler Cross 6.5, również limit wagowy, zastanawialem się nad Krossem Evado, ale limit wagowy. Wypadlo że mogę kupić albo Trek DS 8.4, albo wcześniej wspomnianego Authora mission

wybór padł na Authora

Napisano

W następnym tygodniu zamierzam już kupić rower, ale gdzie nie pójdę odradzają mi rower crossowy ze względu na moją wagę ok. 110kg w tej chwili. Waga w sezonie na pewno zostanie zbita, ale zawsze oscyluje w granicach 100kg. Proponują mi zakup 29" MTB zamiast corssa ze względu na wytrzymałość. W jednym z salonów powiedziano mi że przy mojej wadze i crossowym widelcu powstaną luzy na hamulcach po 2 miesiącach (mam nadzieję że dobrze usłyszałem :D)

Nie upieram się przy crossie wole dołożyć te 500 zł do 29" (co najwyżej zmienić opony do jazdy bardziej po mieście niż trudnym terenie) ale mieć rower który zniesie trudy jazdy pode mną.

Proszę o opinie forumowiczów.

Napisano

W następnym tygodniu zamierzam już kupić rower, ale gdzie nie pójdę odradzają mi rower crossowy ze względu na moją wagę ok. 110kg w tej chwili. Waga w sezonie na pewno zostanie zbita, ale zawsze oscyluje w granicach 100kg. Proponują mi zakup 29" MTB zamiast corssa ze względu na wytrzymałość. W jednym z salonów powiedziano mi że przy mojej wadze i crossowym widelcu powstaną luzy na hamulcach po 2 miesiącach (mam nadzieję że dobrze usłyszałem :D)

Nie upieram się przy crossie wole dołożyć te 500 zł do 29" (co najwyżej zmienić opony do jazdy bardziej po mieście niż trudnym terenie) ale mieć rower który zniesie trudy jazdy pode mną.

Proszę o opinie forumowiczów.

Błagam Cię.

Co to jest 110kg ?

Ja ważę 95-98kg i wożę dziecko 15kg w foteliku i cross na średnich kołach (Lazaro Integral) daje sobie świetnie radę.

Jest ciśnienie na 29", moda i dlatego sprzedawcy nakręcają samych siebie.

Napisano

tak jak pisze @@kaeres, obręcze w cross'ie wytrzymają tyle samo co w 29er

a nigdzie nie jest napisane że obręcze wiecej wytrzymują, 29er więcej wytrzyma jedynie dlatego że ma inną oponę/balon

w 29er są te same obręcze co w cross'ach

Zethos GTS ma obręcze „MACH 1 NEO / CNC / CZARNE”

jak wyszukasz sobie te obręcze w google, to zobaczysz że są stosowane również w 29er

tu masz w sklepie

Obręcz Mach1 29” Neo Disc Obręcz Mach1 29” Neo Disc [] - 105.00�zł : BikeAtelier.pl

a tu w zethosie

zethosgts_big.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...